Vilamarxant dóna a conéixer la flora del Parc Natural del Túria

Cartell de l'exposició.
Cartell de l'exposició.
Cartell de l'exposició.
Cartell de l’exposició.

Serà en l’exposició “Les plantes del nostre poble” que s’inaugurarà el pròxim dissabte, 24 de març, al Centre de Visitants (Casa de Fusta).

El Centre de Visitants del Parc Natural del Túria (Casa de Fusta) acollirà l’exposició “Les plantes del nostre poble”. Es tracta d’una mostra didàctica de fotografies per conéixer la flora pròpia de Vilamarxant i dels seus espais naturals.

La inauguració serà el pròxim dissabte, 24 de març, a partir de les 10 h. Podrà visitar-se fins al 27 de maig, de dilluns a diumenge, de 9 a 13.30 h.

La mostra està organitzada per la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilamarxant, junt al Parc Natural del Túria, i els seus autors són el biòleg Aurelio Peña Rivera i el fotògraf José Quiles Hoyo. Amb els seus textos i les seues instantànies, el públic que la visite podrà descobrir les particularitats de la flora de Vilamarxant.

El contingut de l’exposició

El tram de llit i les riberes del riu Túria són un dels últims pulmons forestals que sobreviu a una zona poblada i industrialitzada, com és l’àrea metropolitana de València. Es tracta d’un important corredor biològic amb una notable diversitat d’hàbitats i espècies que estan recollides en esta exposició.

Així, en la mostra es fa un repàs per la flora exclusiva que determina l’originalitat i riquesa del nostre territori. En ella, s’expliquen les plantes endèmiques que posseïx el Parc Natural, que són aquelles difícils de trobar a altres zones, com els timons, espígols o cues de gat.

Se’ns mostren les espècies que són rares, amb un baix nombre d’exemplars, o que estan amenaçades, com algunes orquídies o el timó reial. També estan representades aquelles que són comunes al Paratge Natural Municipal de “Les Rodanes”, les que són pròpies de les nostres riberes o les invasores.

A més, les i els visitants podran descobrir algunes de les joies botàniques de Vilamarxant: les tres microreserves que hi ha a “Les Rodanes” i que, per la seua riquesa i exclusivitat, no s’hi troben a altres zones d’Europa. Estes àrees estan delimitades i sobre elles hi ha un seguiment exhaustiu per conservar-les i evitar la seua desaparició.

Tot este material es mostra d’una forma divulgativa i de fàcil comprensió, amb fotografies al detall de cada espècie a la qual es fa referència. «L’objectiu és que qualsevol visitant, tinga o no coneixements de botànica, puga comprendre la mostra i, després, que siga capaç de descobrir cada espècie per ella o ell mateix als espais naturals de Vilamarxant. Així, des de l’Ajuntament convidem i animem a tot el món a que visite l’exposició per conéixer un poc més la riquesa dels nostres espais naturals», destaca el regidor de Medi Ambient, Manolo Bernad.

Mentre la mostra estiga en marxa, hi ha programades xarrades, espectacles de música relacionats amb el so de les plantes i sessions per descobrir els valors medicinals d’estes espècies. De totes estes activitats, l’Ajuntament de Vilamarxant i Parc Natural del Túria informaran puntualment.

Els autors

Aurelio Peña Rivera és un experimentat biòleg que coneix cada pam del parc i, a més, és un dels autors del llibre ‘Flora vascular del Parc Natural del Túria’. Per la seua banda, el fotògraf José Quiles és especialista en captar imatges de botànica, moltes de les quals poden veure’s al seu blog ‘Flora silvestre del Mediterráneo occidental’. En este espai web es poden trobar fotografies de moltes de les plantes que estan recollides a la mostra.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*