Post també disponible en: Castellano
El director musical del Off Certamen, organitzat pel Institut Valencià de Cultura en col·laboració amb el Certamen Internacional de Bandes de Música (CIBM) Ciutat de València, va dirigir a aquestes formacions en el Teatre Principal i a l’Ajuntament de València, amb l’assistència de nombrós públic.
Va estrenar la seua obra Fanfàrria Valenciana i es van interpretar les composicions Xàbia de Salvador Salvá, l’himne de la Comunitat Valenciana de José Serrano, amb la cantant Melani García; València de José Padilla, i Mascletà simfònica de Joan Cerveró.
Participaron la JOGV i l’Ateneu Musical Schola Cantorum de La Vall d’Uixó, la Banda Simfònica Unió Musical de Llíria, CIM L’Harmònica de Bunyol; SIUM de Tavernes de la Valldigna i L’Artística de Bunyol, formacions de les societats musicals que competeixen en la secció d’honor del CIBM Ciutat de València.
Valero-Castells: “Ha sigut un gran dia per a enaltir la música valenciana i una xicoteta mostra del que podrem veure i escoltar en el CIBM Ciutat de València”. El director musical del Off Certamen, subratlla que “aquesta iniciativa del IVC és una demostració que la música té un esperançador futur per davant”.
va dirigir en un concert i una mascletà simfònica a més de 500 intérpre- tes de cinc bandes de música juvenils en el Teatre Principal i a l’Ajuntament de València, amb l’assistència de nombrós públic que va gaudir d’aquesta iniciativa, organitzada pel Institut Valencià de Cultura (IVC) en col·laboració amb el Certamen Internacional de Bandes de Música
(CIBM) Ciutat de València, celebrada ahir diumenge.
El director musical del Off Certamen, una de les activitats que precedeixen a la 136a edició d’un certamen que se celebrarà del 18 al 21 de juliol en el Palau de la Música, va estrenar la seua obra Fanfàrria Valenciana i es van interpretar les composicions Xàbia de Salvador Salvá, l’himne de la Comunitat Valenciana de José Serrano, amb la cantant Melani García; València de José Padilla, i Mascletà simfònica de Joan Cerveró.
Les bandes que van participar van ser l’Ateneu Musical Schola Cantorum de La Vall d’Uixó; la Banda Simfònica Unió Musical de Llíria, Centre Instructiu Musical L’Harmònica de Bunyol; Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna i la Societat Musical L’Artística de Bunyol, formacions pertanyents a les societats musicals que competeixen en la secció d’honor del CIBM Ciutat de València.
Fanfàrria Valenciana, obra composta per a doble quintet de metall per encàrrec del IVC, va ser interpretada per músics de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana (JOGV) des de la fatxa- dona del Teatre Principal de València. A l’interior es van interpretar les obres de Salvá i del maes- tro Serrano a càrrec de la cantant valenciana Melani García, guanyadora de la quarta temporada de La Veu Kids i representant de Televisió Espanyola en el Festival d’Eurovisió Júnior 2019.
La segona part del Off Certamen es va dur a terme enfront de l’Ajuntament de València on Valero-Castells va abordar el pasdoble de Padilla i va finalitzar amb l’obra de Cerveró que recrea el desenvolupament i l’estructura d’una mascletà amb tota la potència dels instruments de percussió, en un “caos controlat” sense pólvora.
Fanfàrria Valenciana des de l’ajuntament
Valero-Castells ha manifestat que “ha sigut un gran dia per a enaltir la música valenciana i una xicoteta mostra del que podrem veure i escoltar en el CIBM Ciutat de València”. El director musical del Off Certamen, subratlla que “aquesta iniciativa del IVC és una demostració que la música té un esperançador futur per davant, hem escoltat 500 joves músics que seran els protagonistes del certamen en pocs anys”.
En relació amb Fanfàrria Valenciana indica que “està dedicada a la memòria del benvolgut mestre Juan Vicente Mas Quiles”. L’estrena va estar protagonitzada per la JOGV i el compositor, els els meus- mos protagonistes que fa 20 anys van estrenar Fanfàrria de Plata, encàrrec del llavors Institut Valencià de la Música per a celebrar els primers 25 anys de la Constitució espanyola.
El director i compositor ha pretés amb aquesta peça “rememorar les primeres obres del meu pro- ducció” que es van interpretar en el CIBM Ciutat de València i apunta que “podem trobar picades d’ullet” a alguns dels temes de Dredred, interpretada per la Banda Municipal de València i el mestre Pablo Sánchez-Torrella en la clausura de 2000; Polifem, obra per encàrrec del CIBM per a la segona secció de 2001 i interpretada per les huit bandes participants; Simfonia número 1 “La Vall de la Murta”, obra lliure de la Societat Musical d’Alzira i el mestre Ángel Crespo, en la sec- ción d’honor de 2002; i Simfonia número 2 “Teogònica”, obra lliure de L’Amistat de Quart de Poblet, i el mestre Llorenç Mendoza, en la secció especial de 2003.
El fenomen bandístico
En el marc del certamen, Valero-Castells moderarà una taula redona amb directors i compositors en la qual seran presents José Onofre Díez, Julio Domingo, Javier Martínez i Pere Vicalet, que es durà a terme a la sala José Roca del Conservatori Municipal José Iturbi, hui dilluns 15 a les 19h; l’endemà, en el mateix recinte i a la mateixa hora, presentarà la conferència Perspectives inter- nacionals sobre el fenomen bandístico que impartirà Richard Scott, vicepresident de la Societat Internacional per a la investigació i promoció de la música de vent (IGEB).
Durant aquesta setmana, hi haurà diverses activitats com a concerts, conferències i taules redon- dones entorn del CIBM, que després de cinc anys torna al Palau de la Música de València, en el qual participaran 3.175 músics de 42 bandes, 21 en concurs, 4 convidades i 17 en actuacions prèvies. Els dies d’actuació previstos per a cadascuna de les diferents categories que confor- man la present edició són: la secció tercera (dijous 18 de juliol), la segona (divendres 19), la primera (dissabte 20), i la secció d’honor (diumenge 21). Per a més informació sobre la pro- gramación i detalls del certamen, es pot consultar la seua pàgina web www.cibm-valencia.com.
Lugo, Montserrat, Tenerife, Almeria, Torrevella, Abanilla
La Societat Artística Musical d’Alginet, dirigida per Olga Clari, interpretarà l’obra Polifem de Valero-Castells a Lugo el 20 de juliol. El músic serà jurat en l’I Concurs Internacional de Dones Compositores Premi Maria Theresia von Paradis, a Montserrat (València); professor convidat en el XV Curs de Direcció de la Federació De Tenerife de Bandes de Música a l’Auditori de Tenerife on s’oferirà un concert amb la Banda Insular de la FTBM a l’Auditori de Arafo en el qual s’interpretaran diverses obres de Valero-Castells: la Simfonia núme- ro 6 Grafítica, dirigida pel propi compositor; Alferes Andrés Cortés i Romanç, sota la batuta de Marvin Federico Martín; i Manolo Vila García i Polifem i Galatea, amb la direcció de Vivian Gutiérrez, del 23 al 28. Així mateix, la Banda Municipal d’Almeria, dirigida per José Solá, interpretarà el pasdoble Manolo Vila García en la Plaça de la Constitució d’Almeria.
Amb anterioritat, la Banda Insular de la Federació De Tenerife de Bandes de Música, dirigida per Vivian Gutiérrez Abreu i Marvin Federico Martín, va interpretar un programa monógrafico del compositor en el Festival Internacional de Bandes de Música Ciutat de Torrevella (Alacant) el dia 12, en la qual també van participar la Societat Musical Ciutat de Torrevella ‘Els Salats’, la Unió Musical de Membrilla (Ciudad Real), i la Harmoniorkest Mol-Rauw (Bèlgica). A més, en l’IV Festival en Escala d’Abanilla (Múrcia) la pianista Carolina Llanes (Duo Ària) va interpretar La tortuga.
Més de 50 reconeixements
Andrés Valero-Castells (Silla, València 1973) és catedràtic de Composició en el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València des de 2004 i ha rebut més de 50 reconocimien- tos entre els quals es troben destacats premis en els concursos internacionals de composició de Corciano i Fermo (Itàlia), Florida (els EUA), Marmande (França), Andrés Gaos de la Corunya, Mestre Vila de Madrid, Ciutat de La Llacuna (Tenerife), així com altres guardons a Roma i Pavia (Itàlia), Sevilla, Valladolid, València… entre moltes altres distincions i nominacions com a director i músic. Part de la seua discografia està gravada en països com Noruega, França, Suïssa, Holanda, Portugal, Polònia, els EUA i el Japó.
En la seua faceta com a director ha estat al capdavant de formacions com l’Orquestra de València, Simfònica de Galícia, ADDA Simfònica, Orquestra Belles Arts, Mediterranean Strings d’Ankara, Banda i Orquestra Primitiva de Llíria, de gran part de les bandes municipals d’Espanya: Madrid, Barcelona, València, Alacant, la Corunya (de la qual va ser titular), Santiago de Compostel·la, Vitòria-Gasteiz, Simfo-vents Palma… així com de bandes simfòniques com la Unió Musical de Llíria, l’Artística i l’Harmònica de Bunyol, Lalín, Baeza, Musikene o de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV).
Així mateix, ha dirigit estrenes absolutes i nacionals de rellevants compositors i a ensembles, òpera en concert i bandes simfòniques en el Festival Ensems. És el fundador del ensemble Estudi Obert, i en l’actualitat és acadèmic numerari de l’Acadèmia de la Música Valenciana.
Be the first to comment