AVA-Asaja advertix de que la política fitosanitària provoca enguany un deixalla alimentari rècord en el camp valencià de 450.000 tones

Post també disponible en: Castellano

Amb motiu de la declaració per part de les Nacions Unides del Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Rebuig d’Aliments matí, 29 de setembre, l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) advertix que el malbaratament alimentari no és només un problema en la fase de la distribució i el consum, sinó que ja es produix i creix de manera alarmant a peu de camp.

Tant és així que, a causa de la falta de solucions autoritzades per fer front a les plagues i malalties agràries que imposa la política fitosanitària europea, l’agricultura valenciana arribarà aquest any un malbaratament alimentari rècord de 450.000 tones, que es tradueix en unes pèrdues de 156 , 6 milions per als productors, segons un estudi tècnic elaborat per AVA-ASAJA.

Els cultius més afectats són els cítrics, especialment les taronges i mandarines, que superaran les 357.800 tones perdudes en els horts de la Comunitat Valenciana, el que llança unes pèrdues de 120 milions d’euros entre els perjudicis directes sobre la fruita i els costos dels tractaments realitzats. La principal causa que explica aquest malbaratament és la supressió aquesta campanya del Metil Clorpirifos, l’única matèria activa que venia demostrant eficàcia contra el Cotonet de Sud-àfrica (Delottococcus aberiae), sense posar a disposició alternatives de control viables i amb la lluita biològica encara en una fase experimental. Altres plagues com el Trips de l’Orquídea també s’estan expandint sense control.

El caqui és una altra fruita de temporada que patirà devastadores minves de producció, arribant en algunes explotacions a perdre tota la collita. D’acord amb l’estudi d’AVA-ASAJA, el malbaratament en aquest cas ascendeix a 85.000 tones i unes pèrdues de 25 milions per als productors. La prohibició de l’Metil Clorpirifos està de nou darrere dels atacs sense precedents dels cotonets i les mosques blanques, davant els quals els agricultors no han pogut fer res tot i triplicar el nombre d’aplicacions fitosanitàries. A més, l’aparició de resistències als productes autoritzats ha permès ressorgir després de diversos anys la incidència de la taca foliar (Mycosphaerella Nawae) en el tram final de la maduració de l’fruit.

Altres produccions valencianes que pateixen un preocupant malbaratament són l’ametlla, amb 6.000 tones afectades i 10 milions de pèrdues a causa de l’expansió de la avispilla de l’ametller a 40.000 hectàrees d’onze comarques valencianes, i l’arròs que perd 6.000 tones en l’actual sega, fet que suposa 1,6 milions d’impacte econòmic, a causa de l’afecció de la malaltia fúngica Pyricularia oryzae i de les males herbes.

El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, remarca que “la política fitosanitària europea, amb la complicitat vergonyosa de el Govern espanyol, està equivocada i ens allunya dels objectius contra el canvi climàtic. L’eliminació de les matèries actives fitosanitàries empesa per postulats ideològics i sense criteris científics augmenta el nombre de tractaments en el camp per combatre les plagues i malalties, amb la degradació ambiental que això implica; dispara el malbaratament alimentari al llarg del cicle del cultiu, sense reduir el consum de recursos com adobs, fertilitzants, aigua o energia; agreuja la crisi de rendibilitat i eleva l’abandonament de camps. Just el contrari del que Europa hauria d’aconseguir per preservar un territori cura, productiu i sostenible “.

A més, Aguado recorda la “contradicció suïcida que aquestes mateixes administracions comunitàries obren les seues portes a productes agraris de tercers països que competixen de manera deslleial perquè utilitzen substàncies actives que han estat prohibides als agricultors europeus. Sens dubte, les polítiques agràries de la Unió Europea requereixen un canvi de rumb i ho requereixen ja”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*