
Post també disponible en:
Castellano
El sector agrari es manifesta hui enfront dels ministres d’Agricultura de la UE per a rebutjar “la burrada de l’ecologisme radical: la inflació alimentària només ha començat”
L’informe de la Universitat de Wageningen sobre la proposta de reglament de l’ús de fitosanitaris conclou un impacte en la sobirania alimentària europea
Milers d’agricultors i ramaders espanyols es manifesten hui a Còrdova, enfront de la reunió de ministres d’Agricultura de la Unió Europea en el marc de la Presidència espanyola, per a protestar per “els continus atacs que rep el sector agrari”. Convocats per les organitzacions agràries ASAJA, COAG i UPA i les Cooperatives Agro-alimentàries, els manifestants denuncien la seua “situació límit” a causa de “l’escalada dels costos de producció, els insuficients preus en origen, la competència deslleial de les importacions de països tercers i les inassumibles exigències mediambientals de la Comissió Europea”.
A aquest últim respecte, l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) alerta que, tal com conclou l’informe d’impacte realitzat per la Universitat de Wageningen, la proposta de la Comissió de Reglament sobre l’ús sostenible de productes fitosanitaris (“SUD”) provocaria, d’aprovar-se tal com està redactat, “una pèrdua del 20% de la producció vegetal europea i, per tant, un augment dels preus dels aliments per als consumidors”.
El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, rebutja “la burrada de l’ecologisme radical que estan imposant els nostres polítics contra els productors i els consumidors. Les seues polítiques verdes ja estan expulsant-nos dels nostres camps i les nostres granges, i encara així continuen legislant amb noves traves i limitacions. Si redueixen el nombre de fitosanitaris per a cuidar les plantes davant plagues i malalties, produirem menys aliments i seran encara més cars. La inflació de la cistella de la compra només ha començat. La pujada de l’oli només és el principi de les conseqüències de la seua irresponsabilitat. El vicepresident de la Comissió Frans Timmermans, principal artífex del Pacte Verd, ha dimitit del seu càrrec per a disputar les eleccions holandeses, però desgraciadament el seu substitut és una fotocòpia que ja ha dit que vol mantindre aquest camí que ens porta a l’abisme”.
La Universitat de Wageningen subratlla que la introducció de substàncies actives fitosanitàries s’ha retallat fins a un 60% des de 2009 i que, si es duen a terme els plans comunitaris, es retallarà fins a un 30% fins a 2027. En comptar amb menys productes, aquesta institució acadèmica referent en l’àmbit agrari preveu menor producció i menor qualitat; un major desenvolupament de resistències cap als patògens; i un increment de danys per part de plagues i malalties que fins ara no suposaven grans riscos. A conseqüència de la pèrdua del 20% de la producció vegetal i ornamental, pronostica un augment de les importacions de fora d’Europa, un impacte en la sobirania alimentària europea, una pujada de preus per als consumidors i efectes en la sostenibilitat en importar els productes des de milers de quilòmetres.
Per això, Wageningen recomana accelerar el desenvolupament i introducció en el mercat d’alternatives amb ingredients actius de baix risc, investigar l’ús de determinats productes fitosanitaris en situacions d’emergència, usar indicadors més avançats que optimitzen l’ús de fitosanitaris i posar en marxa polítiques de compensació de les pèrdues que suposen aquests canvis.
Aguado afig que “la Comissió Europea s’equivoca en sacrificar al seu sector primari i deixar la seua sobirania alimentària en mans de les importacions de països tercers. Perquè no tenim garantit que en el futur els productes agraris de fora puguen cobrir totes les nostres necessitats alimentàries, ja siga pel canvi climàtic, l’increment de la població mundial i/o conflictes geopolítics que comporten tancaments abruptes de mercats. Però no oblidem, a més, que les polítiques verdes únicament s’apliquen als productors de la Unió Europea, no a les importacions foranes. Així que els consumidors pagarem molt més pels aliments que trobem en el mercat que, a més dels imprevistos internacionals, patiran una disminució a Europa, directament en encarir-se i dificultar-se la lluita contra les plagues i malalties, i indirectament en continuar creixent la superfície agrària abandonada. La conclusió és innegable: els aliments continuaran pujant de preu en el supermercat mentre seguisca aquesta política suïcida que marca l’ecologisme radical. El que vinga de fora no necessàriament serà més barat, probablement no ho serà, generarà més contaminació i tindrà menys garanties sanitàries. A què juguen aquests il·luminats?”
Be the first to comment