AVA-Asaja preveu un descens del 10% en la pròxima collita citrícola de la Comunitat Valenciana

Post també disponible en: Castellano

Les taronges se sumen a altres cultius que també registren minvaments per l’adversitat atmosfèrica

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) estima, basant-se en consultes a productors de totes les comarques citrícoles, que la producció de mandarines i taronges en la campanya 2022/2023 registrarà un descens aproximat del 10% en la Comunitat Valenciana respecte a la temporada anterior, la qual ja va ser inferior a la mitjana de l’última dècada.

La principal causa d’aquest nou descens productiu és l’anomalia climàtica, especialment l’acumulació de pluges persistents, onades de fred i oscil·lacions brusques de temperatures durant la passada primavera, que van provocar problemes en les fases de floració i quallat dels fruits.

Les estimacions de AVA-ASAJA apunten a una disminució similar tant en taronges com en mandarines, així com en pràcticament totes les varietats amb implantació en la citricultura autonòmica. En total, la collita prevista se situarà en quasi tres milions de tones.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, assenyala que “estem davant una producció suficient per a proveir els mercats internacionals però que obliga a elevar els preus per a garantir la rendibilitat dels productors. Després del desastre de l’última campanya, sobretot en la taronja, obtindre un preu just és més necessari que mai. Perquè si es repeteix un any com aquest podria accelerar-se l’abandó de terres, amb les pèrdues econòmiques, socials i mediambientals que això suposaria. Un mantell verd que no es crema és la millor garantia per a lluitar contra el canvi climàtic tant a Espanya com en el centre d’Europa, on ja es comencen a patir les conseqüències de tants camps deixats de cultivar”.

AVA-ASAJA insta tant les administracions com al conjunt del sector a treballar amb serietat, professionalitat i transparència per a obtindre uns preus en origen que permeten compensar la caiguda de producció comercialitzada i l’augment dels costos de producció. Efectivament, l’organització agrària estima, a partir de dades de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) i del Ministeri d’Agricultura, que els costos de producció dels cítrics s’han incrementat almenys un 40% en les dues últimes campanyes, a causa de l’encariment dels principals inputs del cultiu: energia elèctrica, combustibles, fertilitzants, fitosanitaris, etc. Els costos mitjans de producció ronden els 0,32 €/kg en taronges (varietat Navelina) i els 0,39 €/kg en mandarines (varietats precoces de clementines), de manera que vendre per davall d’aqueixes quantitats suposa perdre diners en molts casos, més si cap en un context de disminució de collita comercialitzada. Informa, Luis Ibáñez.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*