AVA-Asaja demana començar ja un dispositiu especial de vigilància davant els primers robatoris de garrofes

Post també disponible en: Castellano

L’organització agrària detecta “escandaloses” sostraccions, abans fins i tot que maduren els fruits i òbriguen els magatzems, encoratjades pels preus rècord

L’aprofitament de noves aplicacions alimentàries, medicinals i cosmètiques de la garrofa ha convertit aquesta fruita seca en un dels cultius més revaloritzats de l’agricultura espanyola i valenciana. Segons les últimes operacions de compravenda, les cotitzacions en origen de la garrofa ronden entre els 1,6 i 2,5 euros per quilo, uns preus rècord i en màxims històrics que s’han multiplicat per deu en l’última dècada.
No obstant això, la cara oculta d’aquesta tendència positiva és el major interés dels lladres atrets per un producte d’alt valor econòmic i de fàcil sostracció en el camp. L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) informa que enguany ja han començat els primers robatoris de garrofes en diverses comarques valencianes –especialment el Camp de Túria, Els Serrans i la Foia de Bunyol– i per això demana a la Delegació del Govern que pose en marxa de manera immediata un dispositiu especial de vigilància i control.
El responsable de la sectorial de fruita seca de AVA-ASAJA, Armando Boullosa, assenyala que “estem satisfets amb la campanya que ve duent a terme tant la Policia de la Generalitat com els equips ROCA de la Guàrdia Civil per a combatre els robatoris de garrofes en les últimes campanyes, i el que ara sol·licitem és que reprenguen les seues actuacions amb la màxima urgència i intensitat perquè l’ona de sostraccions ha començat de manera escandalosa i prematura, abans fins i tot que maduren els fruits i òbriguen els magatzems de venda”.
AVA-ASAJA insta, en primer lloc, a vigilar les explotacions pendents de recol·lecció que es troben disseminades en nombrosos termes municipals de les comarques productores i, a partir de la setmana que ve, a establir un control permanent a les portes de tots els magatzems a fi de comprovar rigorosament la traçabilitat de cada lot, la quantitat del qual ha de coincidir amb el potencial productiu de les parcel·les indicades en el registre.
Un dels agricultors afectats per aquests primers robatoris és el delegat de AVA-ASAJA a la Pobla de Vallbona, Ismael Llavata: “Grups de lladres estan agafant garrofes encara verdes i sembla que les guarden a les seues cases a l’espera de poder vendre-les en els magatzems. Els productors estem contínuament rondant pels nostres camps per a evitar que ens sostraguen més collita. Al final, no tindrem més remei que tractar de recollir les garrofes més prompte del que seria oportú, sense aconseguir les degudes condicions, i encara així ens podem portar més disgustos”.
AVA-ASAJA reclama ampliar la vigilància a altres cultius i infraestructures agràries que estan patint sostraccions continuades. Segons càlculs de AVA- ASAJA, els robatoris van provocar en l’últim any 25 milions de pèrdues als agricultors i ramaders de la Comunitat Valenciana.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*