AVA-Asaja denuncia que les importacions de Califòrnia enfonsen el preu de l’ametlla valenciana

Una imagen de almendros en los campos de Requena-Utiel.

Post també disponible en: Castellano

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) lamenta que les importacions massives d’ametlla californiana estiguin enfonsant el preu d’un producte autòcton d’unes característiques organolèptiques i demana a la indústria agroalimentària valenciana que prevalgui l’ametlla valenciana. Califòrnia constitueix el principal productor d’ametlles de l’món i aquest any compta amb una producció rècord que, segons USDA (United States Department of Agriculture) és un 18% superior a l’exercici anterior, cosa que està provocant caigudes acusades de el preu de l’ametlla a Espanya que se situa a hores d’ara entre els 3 i 3,10 euros el quilo de gra, a excepció de l’ecològica que rep cotitzacions que ronden els 7 o 8 euros per quilo de gra.

L’enviament massiu d’ametlla californiana, una pràctica habitual que provoca l’enfonsament de preus, es produeix precisament en una època en què a causa de la crisi sanitària de l’Covid-19, països com l’Índia, que eren importants compradors d’ametlla dels EUA ., han tancat les seves fronteres a les importacions. A més, la collita a la Comunitat Valenciana ha patit minves de producció de fins al 50% en algunes zones de la Serranía. Aquest descens és conseqüència de l’excés de pluges que van provocar la proliferació de fongs que van alterar la floració.

Davant d’aquesta situació, AVA-Asaja recorda que els productors d’ametlla valencians compleixen amb totes les garanties de seguretat alimentària que marca la Unió Europea i que els costos de producció de Califòrnia no són equiparables als de la Comunitat Valenciana, ja que compten amb grans extensions de terreny molt mecanitzades que contrasten amb l’estructura minifundista que predomina al territori valencià. A això se suma la falta de relleu generacional, l’abandó dels camps per la falta de rendibilitat i la proliferació de plagues i malalties com són la avispilla de l’ametller o l’Xylella fastidiosa. Així mateix, cal recordar que els agricultors espanyols no compten amb les mateixes armes per poder combatre-les, ja que a EUA es fan servir matèries actives que a la UE estan prohibides.

El president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, subratlla que “les alteracions de l’funcionament de mercat a nivell global per la crisi de Covid-19 han derivat en que EUA busqui el camí més fàcil i envieu seu excés d’ametlles a Europa . A això se sumen els problemes col·laterals que té l’agricultura valenciana, però l’ametlla valenciana compta amb una major qualitat que la nord-americana i ha de tenir un preu digne acord a les seves característiques. Per aquest motiu, des de la nostra organització reclamem a la gran distribució i a tots els membres de la cadena alimentària que prioritzin l’ametlla autòctona davant la forana “.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*