Ava-Asaja i La Unió es concentraran el 26 de juny davant de la conselleria d’Agricultura en protesta per la desastrosa campanya de creïlles i cebes

Campos de cultivos de patatas.

Post també disponible en: Castellano

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) i LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders anuncien la convocatòria conjunta d’una concentració, el proper 26 de juny a les portes de la Conselleria d’Agricultura, en protesta per la desastrosa campanya que han patit els productors valencians de patates i cebes.

Les dues organitzacions agràries denuncien la falta de suport per part de les administracions davant d’una temporada marcada per l’entrada d’importacions d’hortalisses originàries de l’hemisferi sud just a l’inici de la recol·lecció, pel tancament de l’canal Horeca i els mercats de proximitat derivat de l’Covid- 19 i pel conseqüent enfonsament dels preus oferts als agricultors (fins 0,06-0,13 euros per quilo, menys de l’60% respecte a les xifres percebudes la campanya anterior).

Aquesta crisi de rendibilitat ha tornat a mostrar en l’horta valenciana imatges dramàtiques d’agricultors obligats a destruir camps sencers perquè les cotitzacions no cobrien ni tan sols els costos de recollida. Tot això mentre els preus a l’consumidor han augmentat, arribant diferències superiors a el 1.000% de el camp a la botiga.

Amb aquesta concentració, les dues principals organitzacions agràries de la Comunitat Valenciana reprenen la unitat d’acció que ja venien exhibint abans de l’estat d’alarma, tant amb la històrica manifestació celebrada el passat 14 de febrer al centre de València, com amb la constitució de la Taula de la Producció Agrària que va obrir al març una ronda de negociacions amb el Consell, unes negociacions interrompudes des de llavors.

El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, retreu que “la catàstrofe viscuda aquest any amb les cebes i patates evidència, un cop més, que les nostres administracions ens tenen desemparats i que la consideració de l’activitat agrària com a ‘essencial’ no es tradueix ni en legislacions ni en ajudes que tinguen una incidència real sobre la rendibilitat de el sector. Aquí tenim l’exemple de la Llei de l’Horta, la qual venia per salvar els agricultors però ha demostrat ser una mentida, amb moltes restriccions però cap suport “.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ de Llauradors, indica que “la crisi d’aquesta campanya de la patata i la ceba, i la de molts altres cultius, es deu en bona part a l’actitud passiva i condescendent de les administracions amb les importacions deslleials procedents de països tercers sense cap tipus de reciprocitat ia més de la falta de sensibilitat d’algunes cadenes de supermercats que en lloc de donar suport al producte nacional prefereixen les produccions de tercers països. No és lògic que mentre els nostres camps es queden per recol·lectar els lineals estiguen plens en determinats moments de productes de fora “.

AVA-ASAJA i LA UNIÓ no descarten ampliar el calendari de mobilitzacions en les pròximes setmanes a causa dels nombrosos sectors agraris que s’estan veient greument afectats per una situació límit en termes de rendibilitat i que requerixen mesures de suport de manera urgent i contundent.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*