Post també disponible en: Castellano
L’organització estima en més de 20 milions les pèrdues que suportaran els viticultors valencians si El Govern i la Generalitat no apliquen solucions
L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) reclama a Govern central i la Generalitat Valenciana que posin en marxa mesures de caràcter extraordinari i urgent per estabilitzar el mercat de el vi i frenar així l’actual enfonsament dels preus en origen. Aquesta demanda, que també es llança des d’altres organitzacions d’ASAJA, pren força després que la Comissió Europea haja afavorit la possibilitat als estats membres d’activar mesures sobre el sector vitivinícola.
Tot i l’augment de l’consum domèstic de vi, les restriccions de canal Horeca ocasionades pel Covid-19 estan reduint les vendes i això s’ha traduït en una profunda apatia de l’mercat vitivinícola valencià i en una caiguda de les cotitzacions en origen que oscil·len entre el 25 i el 30%, segons varietats, en comparació amb les percebudes en les mateixes dates de l’any passat, que ja eren negatives. Segons estimacions d’AVA-ASAJA, les pèrdues que suportaran els viticultors de la Comunitat Valenciana superaran amb escreix els 20 milions d’euros durant la present campanya si les administracions no apliquen solucions.
La principal reivindicació d’AVA-ASAJA és l’activació immediata de la destil·lació a través d’un pressupost a part de el Programa de Suport a l’Sector Vitivinícola Espanyol (PASVE), per tal de restar excedents de raïm als cellers de cara als propers mesos i fins i tot per afrontar l’inici de la següent verema en unes millors condicions comercials. Els altres països europeus líders en producció de vi -França i Itàlia- ja s’han posicionat respecte a una destil·lació de crisi que atenuï l’impacte econòmic de la pandèmia.
AVA-ASAJA també demana que les administracions facen complir les normatives nacionals i autonòmiques vigents en defensa dels viticultors. D’una banda, la recent reforma de la Llei de la Cadena Alimentària no s’està aplicant per a garantir el compliment dels contractes de compravenda, especialment l’obligació de percebre uns preus que cobrisquen els costos de producció. D’altra banda, l’organització agrària demana la posada en marxa de la Llei de la Vinya i el Vi per recollir a més el control de la producció i sancionar les infraccions.
El responsable de la sectorial d’el Vi d’AVA-ASAJA, José Luis Robredo, exhorta a el Govern ia la Generalitat Valenciana que “prenguin cartes en l’assumpte perquè la rendibilitat dels viticultors és una ruïna des de fa anys i ara el Covid-19 pot suposar el cop de gràcia per a moltes famílies. Les dades del Ministeri indiquen que la vinya és el cultiu valencià que més superfície ha deixat de cultivar-se en 2020 -amb una reducció de 1.100 hectàrees respecte a 2019- el que posa en evidència la situació límit que travessem. La classe política ha de tenir present a el sector primari, ser sensible amb ell i defensar-lo amb fets perquè és primordial per a la cadena alimentària”.
Subvenció en l’assegurança
D’altra banda, AVA-ASAJA valora la decisió de Govern de subvencionar els recàrrecs per sinistralitat en l’assegurança agrària, una modificació legislativa que permetrà alleujar els increments en el cost de les pòlisses en cas de patir adversitats climàtiques. No obstant això, l’organització agrària demana que aquest avantatge no s’apliqui només a partir d’l’1 de gener de 2021, tal com va aprovar el Consell de Ministres, sinó que cobrisquen tot el període de contractació de l’assegurança del raïm per a vinificació, que va començar el 1 d’octubre, perquè una gran part dels viticultors van subscriure les seues pòlisses al desembre i no té cap sentit aquesta discriminació. Informa, Luis Ibáñez.
Be the first to comment