Bunyol aborda el poder de la música com a eina de cohesió social en una interessantíssima taula redona organitzada pel IVC

Post també disponible en: Castellano

La sala del Oscurico del castell de Bunyol ha sigut l’escenari d’una interessantíssima taula redona centrada en ‘la música com a instrument de cohesió social’, organitzada per l’Institut Valencià de Cultura (IVC), en col·laboració amb l’Ajuntament de la localitat, que ha reunit a destacades personalitats del món musical valencià per a debatre sobre l’impacte de la música en la societat i que va ser moderada pel periodista i director del periòdic tucomarca.com, Miguel Ángel Pallás.

La històrica Sala del Oscurico del castell de Bunyol ha sigut l’escenari d’una taula redona centrada en ‘La música com a instrument de cohesió social’, que moderada pel periodista i director del periòdic tucomarca.com, Miguel Ángel Pallás, ha comptat amb la participació del director de la Banda Municipal de València, Cristóbal Soler; dels directors d’orquestra amb unes destacades trajectòries tant a nivell nacional com internacional Beatriz Fernández Aucejo i Daniel Abad Casanova; així com també amb el vicepresident de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Ricardo Sales, qui va haver de substituir en l’últim moment a la presidenta de la FSMCV, Daniela González, pel fet que les condicions climatològiques adverses no van permetre a la presidenta viatjar fins a Bunyol.

Durant la trobada, els ponents van coincidir a destacar com la música ha sigut històricament un vehicle per a la cohesió social, unint a persones de diferents ideologies o creences, fomentant valors com l’esforç, la perseverança i l’empatia.

En l’acte també es va abordar la importància de l’educació musical a les escoles i el paper de les societats musicals en la integració social i cultural, especialment en contextos locals com el de la Comunitat Valenciana.

El director Cristóbal Soler va aportar durant el desenvolupament de la taula la seua dilatada experiència en la direcció d’agrupacions musicals de renom i va destacar “la quantitat de bons músics que existeixen a la Comunitat Valenciana”; encara que va advocar “no sols per la quantitat sinó per apostar per la cerca de l’excel·lència”.

“Al final, no és qüestió de quantitat, és qüestió d’excel·lència; de perseverança i d’esforç per millorar”, tal com va subratllar el director, qui va insistir que es pot “crear una societat millor a través de la música; i el mestre té la responsabilitat de liderar eixe procés”. Ja que Cristóbal Soler també va valorar i va advocar per recuperar el concepte de “mestre” així com per posar en valor el paper de les escoles de música de les societats musicals. “Hem d’apostar per la música, buscant l’excel·lència en els valors i en la música; i els directors donant exemple com a mestres”, va finalitzar.

Cristóbal Soler va augurar “l’arribada de bons temps per a la música a la Comunitat Valenciana”, entre altres motius segons va dir, “perquè són molts els músics que ocupen llocs de responsabilitat en l’Administració valenciana”; i l’ésser músic, al seu judici, aporta un valor afegit a la societat, “perquè la música és l’aliment de l’ànima; i diria més: és la medicina de l’ànima”, tal com va subratllar.

El director Daniel Abad es va centrar especialment “en el positiu que hi ha en la música, perquè la música ens fa ser millors persones, saca de nosaltres el millor”; i va arribar a posar el símil “utòpic d’entendre la societat com una orquestra simfònica en la qual cadascun, toc el que toc, és important per a la societat, com ho és perquè l’orquestra sone bé”.

Daniel Abad també va incidir en el paper com a formador del director d’orquestra, en el concepte de “mestre” i “com la música ens ensenya; sobretot a aprendre a escoltar”. També va insistir en l'”exemple humanista través de la música; a millorar un mateix i al seu torn contribuir a la millora de la societat, predicant amb l’exemple”.

El director també va animar al públic a compartir experiències; i va recordar les paraules “de Beethoven qui va dir que sense passió no hi ha música”; paraules que va traslladar “des de la música a qualsevol dels treballs que nosaltres fem”.

La directora Beatriz Fernández Aucejo, per part seua, va posar l’accent en la importància del foment dels valors: “el valor educatiu i musical; així com el valor humà”; i entre ells també va coincidir a subratllar “el valor de l’escolta, molt important per al foment del diàleg i del respecte”.

Beatriz Fernández també va convidar a “gaudir de la música, escoltar la música perquè la música arribe al nostre subconscient, provoque sensacions i experiències; que al seu torn es transformaran en sentiments i en educació”.

Finalment, Ricardo Sales, va desenvolupar el paper que juga la FSMCV en una Comunitat com la Valenciana “en la qual el 95% dels pobles de més de 500 habitants té una banda de música; en la qual hi ha 40.000 músics censats; pel que des de la FSMCV estem convençuts que els músics en alguna cosa hem influenciat a la nostra comunitat; a més de ser agents econòmics que estem dotant d’eixides professionals als nostres músics i estudiants”.

Tots els ponents van coincidir en el tancament de la taula redona a subratllar a la música com “una poderosa eina de cohesió social, capaç de superar barreres i unir a les persones entorn d’una passió compartida”.

A més de responsables de les formacions bandísticas locals, professionals de la música i de públic en general, l’acte va comptar amb l’assistència del Subdirector General de Gestió del Institut Valencià de Cultura, Marcial Díaz; al costat de diversos membres del govern local encapçalats per l’alcaldessa de la localitat, Virginia Sanz.

Concert per a tancar la vetlada

La nit va continuar amb un toc de màgia en la Plaça d’Armes del Castell de Bunyol, on, a les 23,30 hores, el grup En Clau de Clot va oferir un concert de flamenc fusió titulat ‘Al compàs del romaní’, espectacle que va combinar l’essència de la música clàssica amb la passió del flamenc i que va delectar als assistents, tancant la vetlada amb un vibrant homenatge a la riquesa musical i cultural.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*