
Post també disponible en:
Castellano
Cheste compte ja amb 100 murals en les seues façanes
Diumenge passat, 31 d’octubre, finalitzava la sisena edició del Festival de street art Graffitea Cheste, sumant 10 murals de gran format a l’itinerari artístic de la localitat, que ja compta amb 100 obres a càrrec de 90 artistes i forma part de la Xarxa de Centres d’Art Contemporani en l’Entorn Rural. Com cada any, a més de les intervencions murals, que són l’eix central de Graffitea, el programa del festival ha inclòs diferents activitats entorn de la divulgació de l’art urbà, en aquesta ocasió centrades en la figura de l’artista valencià Josep Renau.
“Un any més l’art ha eixit al carrer. Els artistes urbans han pintat el que han volgut, sent crítics i iconoclastes, perquè ells i elles no es venen ni té por; representen les seues obres en l’espai públic, creant llocs de lliure expressió i comunicació amb el món. L’art urbà formula amb creativitat i bellesa el que som, la qual cosa vam ser i el que serem”, ha apuntat la regidora de Cultura i impulsora del festival, Mª Ángeles Llorente.
Cinefórum sobre Renau: reivindicació d’una escola de muralistes a València
El divendres, 29 d’octubre, es va celebrar una sessió especial de cinefórum que va comptar amb la projecció de la versió estesa del documental Josep Renau, l’art en perill, dirigit per Eva Vizcarra i Rafa Casañ i nominat a 9 Goyas. Després del visionat, el periodista biògraf de l’artista, Fernando Bellón Pérez, autor de l’obra Josep Renau. L’aclaparadora responsabilitat de l’art, i l’il·lustrador i expert en la figura de Renau, Javier Parra, van introduir el col·loqui amb les seues reflexions sobre el documental. Parra va recordar que el projecte de Renau era crear en la seua terra natal una escola de muralistes on poder ensenyar a la gent jove tot el que ell havia aprés durant una vida de treball, seguint amb la seua premissa de traure l’art al carrer. “Aqueixa espècie d’acadèmia era una cosa que Renau volia fer i no sols que la seua obra quedara conservada en un museu i mostrada en una exposició”, destacava Parra.
Rutes guiades
El dissabte i el diumenge es van realitzar recorreguts guiats gratuïts de 90 minuts de duració per a donar a conéixer els murals intervinguts durant la sisena edició del festival. Durant les visites, a càrrec de l’empresa Tarasca Turisme, les persones participants van tindre l’oportunitat de parlar amb els i les artistes i veure en viu una part del procés creatiu. A més, van poder conéixer la iniciativa “Murs conscients”, que ha començat enguany i que contempla la intervenció d’espais per a reivindicar drets fonamentals. Enguany el primer mural ha sigut a càrrec de l’artista valencià José Antonio Espinar, qui ha fet el seu treball en una façana del carrer Séquia, en pro de la sanitat pública, universal i de qualitat.
Tal com van explicar els guies de l’empresa Tasca Turisme, encarregada de realitzar els recorreguts, Graffitea posa en valor les obres d’artistes urbans contemporanis i persegueix la divulgació històric-cultural del street art, així com la transformació de zones de la localitat, convertint-les en finestres obertes a l’art i la cultura.
Be the first to comment