Comença a Xest la segona edició del cicle de xerrades “Tu ets el motor de la teua salut”

Post també disponible en: Castellano

El cicle de xerrades “Tu ets el motor de la teva salut”, organitzat per la regidoria de Sanitat i l’empresa Tempssport, va arrencar la seva segona edició divendres passat, 24 de gener, amb l’aforament complet d’el saló de plens a la xerrada “Activitat física com a font de salut i benestar en les persones grans “, a càrrec de la Doctora en Ciències de l’Activitat física i l’Esport, Cristina Blasco Lafarga.

Actualment, Blasco és professora de la Universitat de València i compagina la docència amb la investigació en sistemes complexos en la millora de l’rendiment i els programes d’entrenament per a adults majors. És fundadora del grup de R + D UIRFIDE (Unitat d’Investigació en Rendiment Físic i Esportiu) i és autora de la metodologia d’entrenament neuromotor EFAM-UV, un programa d’entrenament neuromotor i cognitiu que practiquen de forma regular més de 300 persones de més de la Comunitat Valenciana.

La ponent va centrar l’atenció en la salut integral, l’activitat i exercici físic, subratllant la importància que les persones grans mantinguin una rutina activa per millorar la seva qualitat de vida. “L’exercici físic és una medicina molt potent i serà el guant de boxa per combatre el que de vegades pensem que és envelliment però que és, en realitat, sedentarisme”, afirmava Blasco. “Sovint prefereixo parlar de tot el dolent que passa quan les persones grans estan assegudes sense moure durant hores, que de tot el bo que passa quan ens movem, perquè qui m’escolti sigui conscient del dolent que és estar inactiu o inactiva. Quan ens fem grans hi ha un canvi de vida, les coses ens costen més, ens vam asseure a la cadira i, per tant, envellim abans. No obstant això, si em moc, el meu organisme creurà que sóc més jove “.

Durant l’activitat, la professora va exemplificar com dur a la pràctica una vida més activa i exposar casos reals de persones grans que s’han sumat a programes d’exercici físic per combatre el sedentarisme. També va destacar la solitud com un factor de risc: “la gent gran s’acostumen a la solitud i pensen que és una cosa normal; deixen de sortir de casa i amb això, es produeix una falta d’estímuls. Practicant exercici físic i estant més en forma, els costarà menys sortir de casa, hi haurà menys solitud i, també, menys malaltia “, explicava Blasco.

Blasco també va vincular el moviment amb l’activitat cerebral. “Gràcies a el moviment van a seguir pensant amb qualitat; la nostra funció executiva es veurà afavorida per l’exercici físic, ja que aquest construeix la salut de el cervell i té beneficis sobre la memòria “.

Amb tot, la ponent va animar a les persones assistents a fer un canvi de vida començant per rutines senzilles: sortir a caminar, evitar estar asseguts durant hores o mantenir una postura activa en qualsevol situació del dia a dia; per sumar després la pràctica esportiva regular.
Així mateix, ha puntualitzat que l’exercici físic porta a la gent gran a tenir aspiracions, a sentir-se més joves i feliços i, malgrat que puguin patir alguna malaltia o sentir dolor, l’activitat aportarà beneficis a la seva salut i millorarà la seva qualitat de vida. “Espero que es convencin de l’important que és l’activitat física i que facin d’altaveu de tot el que hem parlat aquí”, concloïa Blasco.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*