Conformada la junta directiva de l’òrgan de gestió de la Reserva de la Biosfera de la Vall del Cabriol

Post també disponible en: Castellano

Es tracta de la fita més important des de la declaració de Reserva de la Biosfera per part de la Unesco en 2019

Miguel Ángel Rubio ha sigut nomenat director de la Reserva de la Biosfera Vall del Cabriol 

Després de la declaració de la Vall del Cabriol com a Reserva de la Biosfera al juny de 2019 i la seua presentació oficial a Conca al novembre d’aqueix mateix any, no s’havien produït avanços significatius a causa de l’emergència sanitària provocada per la Covid-19. No obstant això, la setmana passada, l’Associació Reserva de la Biosfera Vall del Cabriol va celebrar una Assemblea General a Venta del Moro, coordinada per Adiman, a la qual van assistir més de 60 participants i mitjançant la qual es va consolidar la base social de l’òrgan de gestió de la Reserva de la Biosfera de la Vall del Cabriol i es va conformar la seua Junta Directiva, la fita més important des de la declaració. Així doncs, en l’Assemblea General es va acordar el nomenament de Miguel Ángel Rubio López com a director-coordinador de la Reserva de la Biosfera de la Vall del Cabriol davant el comité espanyol del programa MaB de la Unesco i el nomenament de Sagrari Sanz com a substituta davant el Consell de Gestors. Miguel Angel Rubio ha sigut el gestor d’aquest projecte des dels seus inicis, per la qual cosa és la persona que mes coneixement té d’aquesta reserva. Rubio ha manifestat que assumeix aquest nomenament “amb il·lusió, des de la responsabilitat i el compromís amb els objectius i valors que impliquen una Reserva de la Biosfera, sent conscient que la gestió d’una reserva de la biosfera tan gran i tan complexa és un repte que no serà fàcil. Però, sobretot, assumisc el càrrec amb un profund agraïment cap a totes les persones que conformen l’òrgan de gestió ja que han depositat la seua confiança en mi per a portar, juntament amb totes elles, avance aquesta empresa”. D’altra banda, es va nomenar també com a president de l’òrgan de gestió a l’alcalde de Enguídanos, Sergio de Fes, que al seu torn és membre de l’Associació Reserva de la Biosfera de la Vall del Cabriol i membre de l’Associació de Municipis Ribera del Cabriol. Com a vicepresident va ser nomenat José Luis Salón, president de l’Associació per al Desenvolupament Rural Sostenible, Rurable; com a tresorer es va nomenar a Miguel Griñán García (Ajuntament de Casas-Ibáñez, Albacete) i, com a secretari a José Luis Almazán (Ajuntament d’Albarrasí, Terol). A més, es va nomenar 29 vocals representants de les administracions autonòmiques, dels ajuntaments, de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i de nombroses entitats privades representatives del teixit social i empresarial de la Vall del Cabriol. 
Altres punts de l’ordre del diaEn l’Assemblea General es va adonar dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), acordats en la Conferència Sectorial de Medi Ambient celebrada el 9 de juliol de 2021, en la qual es van aprovar els criteris de repartiment i distribució territorial de crèdits per a les reserves de la biosfera espanyoles. A la Reserva de la Biosfera de Vall del Cabriol li correspondria al voltant de 1,8 milions d’euros per al desenvolupament de projectes relacionats amb la conservació i gestió de la biodiversitat i dels recursos naturals; actuacions de millora de la governança en Reserves de la Biosfera; el foment del desenvolupament sostenible; el suport a la sostenibilitat del turisme, millora del patrimoni cultural i del paisatge; mesures de suport al maneig agroecològic i forestal sostenible dels recursos naturals i posada en valor dels coneixements tradicionals, promovent l’eficiència dels recursos i una economia baixa en carboni. 
D’igual manera es va aprovar la posada en marxa d’una oficina Tècnica de Gestió per a la Reserva de la Biosfera, que es va considerar imprescindible per a garantir una gestió eficaç de la Reserva de la Biosfera, d’acord amb els requisits establits pel programa Home i Biosfera de la Unesco i les xarxes espanyola i mundial reserves de la biosfera. L’oficina ha de tindre una dotació de personal mínima d’un gerent, un tècnic i un administratiu. 
A més, es va aprovar el pressupost anual per al funcionament de l’òrgan de gestió per una quantia que ascendeix a 150.000 euros. Per a finançar aquest pressupost es va proposar que el 43,5% l’aporten les comunitats autònomes (Castella-la Manxa, Aragó i Generalitat Valenciana), un altre 43,5% per cert l’aporten les diputacions (Terol, Conca, Albacete i València); el 10% l’aporten els 33 ajuntaments i el 5% l’aporten els 5 Grups d’Acció Local que formen part de la Reserva. Aquestes aportacions seran negociades amb cadascuna de les entitats. 
Aprovació d’un programa d’activitats 
En l’Assemblea General es van aprovar una sèrie d’actuacions bàsiques per als anys 2022- 2023 com la creació de la imatge de la Reserva de la Biosfera Vall del Cabriol, el registre i protecció de marca, posada en marxa d’un portal web i altres accions comunicatives, la senyalització de la Reserva, així com també es van aprovar actuacions estratègiques per a la RBVC com la redacció del Pla de Gestió, la posada en marxa d’un programa de sensibilització i participació de la població i un programa de conservació i gestió de la biodiversitat i els recursos naturals que haurà de ser definit en coordinació amb els governs regionals. 
L’Assemblea General va comptar amb la presència de diversos càrrecs com:- Gloria Romero Cuenca. Subdirectora General de Medi natural i Avaluació Ambiental. Conselleria d’Agricultura, Emergència Climàtica i Transción Ecològica. Generalitat Valenciana.- Diego Baiona Moreno. Director general de Medi natural i Gestió Forestal. Departament d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Govern d’Aragó.- Sergio Aigualir-te Nasarre. Subdirector Provincial de Medi Ambient. Servei Provincial de Terol del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Govern d’Aragó.- Félix Romero Cañizares. Director General de Medi natural i Biodiversitat. Conselleria de Desenvolupament Sostenible. Junta de Comunitats de Castella-la Manxa.- Antonio Aranda Moreno. Cap de Servei d’Espais Naturals i Biodiversitat. Direcció General de Medi natural i Biodiversitat. Conselleria de Desenvolupament Sostenible. Junta de Comunitats de Castella-la Manxa.- Rodrigo Molina Castillejo. Delegat Provincial de Desenvolupament Sostenible a Conca.- José Antonio García Abarca. Cap Servei Montes i Espais Naturals. Delegació Provincial de Desenvolupament Sostenible. Conselleria de Desenvolupament Sostenible. Junta de Comunitats de Castella-la Manxa. 
També van participar 16 representants municipals de les 4 províncies, cinc Grups d’Acció Local i nombrosos representants d’entitats representatives del teixit social de la reserva. 
Formen part de l’Associació Reserva de la Biosfera Vall del Cabriol 5 Grups d’Acció Boja, 33 ajuntaments, 3 mancomunitats, 8 administracions públiques regionals, 3 universitats, 25 entitats de caràcter privat i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la qual cosa conforma un total de 78 socis de les províncies de Terol, Conca, Albacete i València.

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*