El CEIP Francisco Giner dels Rius presenta la segona fase del seu projecte Calles educatives de Xest

Post també disponible en: Castellano

L’alumnat del CEIP Francisco Giner dels Rius va presentar divendres passat, 16 de desembre, la segona fase del seu projecte Calles educatives de Xest, finançat per la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Xest i dut a terme per l’alumnat de 5é i 6é de Primària. L’acte es va celebrar en el teatre Liceu i va estar guiat pels propis xiquets i les xiquetes participants, donant pas a cada bloc d’exposició d’aquest projecte, que en la seua primera fase va estar dedicat a carrers de Xest amb nom de dona i que en aquesta segona fase aborda el tema dels pintors. 

La primera intervenció de la vesprada va ser a càrrec de Mª Consuelo Sánchez Vidal, una de les mestres que ha impulsat el projecte. “Des de l’Edat mitjana els veïns posaven els noms dels carrers depenent de les activitats o oficis que es realitzaven en ella, així com dels edificis destacats que allí es trobaven. A partir de 1850 l’Estat demana els plans de les poblacions i els Ajuntaments intervenen en els noms dels carrers, això fa que els noms dels carrers ens puguen comptar molt de sobre la cultura i la història dels municipis. Una gran part d’ells han sigut triats per a commemorar a personalitats, esdeveniments i valors que es consideren importants per a la col·lectivitat. Els noms dels carrers no són aleatoris, sinó que representen senyals culturals d’una localitat”, manifestava la mestra fent una introducció del projecte. “És per això que el col·legi, obert als carrers, ha treballat sobre la inscripció que dona nom als nostres carrers per a convertir-les en finestres obertes a la informació, amb tan sols l’escaneig un codi QR instal·lat al costat del nom d’aquestes”.

Tal com va explicar la mestra, el projecte treballa el plurilingïismo i la integració, tenint com a novetat la introducció de l’esperanto, amb l’objectiu de constatar que Xest va ser i continua sent un focus de propagació d’aquest idioma. “Aquest projecte tindrà la seua part turística, lúdica i per què no, de recorreguts saludables; perquè es realitzarà un mapa de recorregut que podrà realitzar-se lliurement o guiat pel nostre alumnat, com es contempla fer en la Setmana de la intergeneracionalidad”, afegia Sánchez. Per a concloure, la mestra va dedicar unes paraules d’agraïment a totes les persones implicades i va destacar la metodologia “innovadora, flexible, tecnològica i motivadora” duta a terme per part de Deriva audiovisuals, empresa encarregada de realitzar el projecte.

Durant l’acte es va projectar informació sobre els pintors que formen part de la llista de carrers de Xest: Juan de Juanes, Josep de Ribera, Joaquín Sorolla, Salvador Soria, José Tarín, Julián Giménez, Diego Velázquez, Pablo Picasso, Salvador Dalí i Francisco de Goya. Paral·lelament, l’alumnat anava explicant els seus principals característiques, acompanyat de música de piano en directe. A més es van projectar dos vídeos sobre el desenvolupament del projecte.

Eva Martínez Garrido, directora del centre i mestra implicada en el desenvolupament del projecte, va ser l’encarregada de realitzar els agraïments en nom dels i les participants del projecte. “Us garantisc que aquest projecte no haguera sigut possible sense la mà de la regidora d’Educació, Mª Ángeles Llorente, gràcies de cor. Aquesta segona fase ha sigut ampliada gràcies a la implicació de Rosa Zanón, sense tu això no hauria sigut possible. El nostre alumnat és capaç de llegir i parlar una llengua que ens caracteritza com chestanos: l’esperanto”, començava. Ha sigut un gran orgull per a nosaltres treballar aprendre i conéixer a dos magnífics pintors chestanos, Julian Giménez i José Tarín, gràcies a les seues famílies per la col·laboració i atenció. I gràcies també al claustre, a César, que ha estat hui al piano, a les famílies que tant ens donen suport i a l’alumnat, perquè sense el seu interés, esforç, treball i alegria no haguera sigut possible. Finalment, gràcies a la brigada municipal que ens instal·la els codis als carrers i a Rosario García, que ens ajuda en la coordinar-ho tot”

Mª Ángeles Llorente va ser l’encarregada de tancar l’acte amb la seua intervenció i va dedicar un poema als i les presents un poema per a posar en valor el treball realitzat pels xiquets i xiquetes. “Gràcies per dibuixar senderes de llum i portar-nos de la mà. Gràcies a Chelo, Eva i Esther per portar-nos el somni dels xiquets i el perfum dels seus cants; gràcies a Rosa per portar-nos el camí de la història i les petjades de l’esperanto. Gràcies en nom de tot Xest pel vostre treball”, concloïa la regidora.

Per a finalitzar, sota la direcció de la mestra Esther Martínez, l’alumnat de 1r, 2n i 3r de Primària va interpretar la cançó Salvador Dali, del grup Mecano.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*