El Centre d’Especialitats de Bunyol, 7 anys acostant l’atenció sanitària a la Foia

Post també disponible en: Castellano

Des de 2017, el Centre d’Especialitats de Bunyol ha realitzat el 50% de les atencions d’Aparell Locomotor que requereixen els veïns de la Foia, el 44% de Dermatologia i el 40% de Ginecologia 

El Departament de Salut de Manises va invertir 318.000 euros a ampliar l’edifici per a albergar 4 noves especialitats i respondre així a una demanda històrica de la ciutadania

Quasi la meitat del pressupost es va invertir en tecnologia mèdica per a poder realitzar les atencions especialitzades a Bunyol, sense necessitat de realitzar desplaçaments a l’Hospital

Una altra mesura que també ha afavorit la integració de La Foia és l’autobús, que va posar en marxa i va gestionar el Departament de Salut de Manises fins a 2021, amb una mitjana de 11.500 usuaris a l’any

El Centre d’Especialitats de Bunyol ha realitzat des de l’any 2017 el 50% de les atencions especialitzades d’Aparell Locomotor de la comarca, el 44% de les consultes de Dermatologia i el 40% de les atencions de Ginecologia. “L’ampliació del centre de Bunyol en 2017 ens va permetre acostar l’assistència sanitària especialitzada a una comarca de difícil accés, millorant i fent més còmode i accessible el servei que prestem als veïns”, ha valorat el doctor Ricardo Trujillo, gerent del Departament de Salut de Manises.

El Departament de Salut de Manises va invertir 318.000 euros en l’ampliació del centre de Bunyol, per a afegir quatre noves especialitats a les quals ja existien anteriorment i respondre d’aquesta manera a una demanda històrica dels veïns de la Foia de Bunyol: Dermatologia, Ginecologia, Oftalmologia i Otorrinolaringologia.

“L’ampliació del centre de Bunyol respon a l’objectiu d’oferir un Departament de Salut més integrat i accessible”, ha valorat el doctor Trujillo. D’aquesta manera, la inversió va servir per a habilitar el segon pis del centre i adquirir el material mèdic necessari per a començar a prestar aquests serveis des del municipi. “El personal es desplaça setmanalment al Centre d’Especialitats i pot oferir allí mateix una part molt àmplia de l’atenció perquè compta amb les eines necessàries per a això”, ha explicat. 

D’aquesta manera, una bona part de l’atenció especialitzada de la comarca es presta en el Centre d’Especialitats de Bunyol, reservant el desplaçament a l’Hospital per als casos en els quals realment és necessari. “Els nous serveis no sols presten una atenció més pròxima, còmoda i accessible als veïns de la zona, sinó que també han contribuït a agilitzar l’atenció a l’Hospital de Manises, en alleujar el nombre de visites”, ha continuat el gerent del departament. 

En aquest sentit, el doctor Trujillo ha detallat que el 40% de la inversió va servir per a adquirir tot el material necessari per a realitzar les atencions a Bunyol, com per exemple, un ecògraf d’última generació, que permet realitzar ecografies en el municipi sense necessitat d’anar a l’Hospital, un tonòmetre que permet calcular la pressió intraocular per al servei d’Oftalmologia, i una cabina d’audiometria, entres uns altres.

Fins a 2017, Bunyol comptava amb les dotacions pròpies d’un centre de salut, amb serveis com a Medicina Familiar, Pediatria, Infermeria i Matrona, a més d’altres unitats de suport com a Salut Sexual i Reproductiva, Odontopediatria i Salut Mental, entre altres. “Després de l’ampliació, Bunyol es va convertir en un Centre de Salut Integrat, en integrar els serveis propis d’un centre de salut d’Atenció Primària amb algunes especialitats hospitalàries, en aquest cas, Dermatologia, Obstetrícia-Ginecologia, Oftalmologia i Otorrinolaringologia”, ha detallat el doctor Trujillo.

“La necessitat d’acostar l’atenció sanitària especialitzada a Bunyol es reflecteix en les xifres”, ha indicat el gerent del Departament de Salut de Manises. Així, a més d’haver realitzat més del 40% de les atencions de Ginecologia, Dermatologia i Aparell Locomotor, des de 2017, Oftalmologia ha realitzat 7.766 atencions a Bunyol, mentre que Otorrino ha oferit 3.795 i altres especialitats com a Rehabilitació, 6.861. 

Autobús a l’Hospital de Manises

El Departament de Salut de Manises va posar en marxa l’any 2014 el servei d’autobús per a connectar la Foia de Bunyol amb l’Hospital de Manises i altres centres de salut de la zona. “L’autobús va ser fruit d’un acord entre el Departament i la companyia Autobusos Bunyol, i ha sigut un pas més en la integració de la comarca dins del circuit sanitari”, ha indicat Ricardo Trujillo.

En aquest sentit, el gerent ha explicat que l’autobús va ser gestionat pel Departament de Salut fins a gener de l’any 2021, quan va assumir la gestió la Conselleria de Transport. “El fet que la Generalitat assumira l’autobús de la Foia de Bunyol amb l’Hospital de Manises demostra que era un servei molt necessari i útil per a la ciutadania”, ha valorat del gerent del Departament. 

Així, Trujillo ha explicat que la inversió mitjana del Departament de Salut en l’autobús va ser de 110.000 euros a l’any entre 2014 i 2020, i que la mitjana de viatgers va estar en 11.500. “En 2020 també vam fer un reforç del servei perquè l’autobús servira com a mitjà de transport entre els municipis pels quals feia ruta i amb l’Hospital i els centres d’especialitats”, ha continuat. Així, ha explicat que, fins i tot amb la limitació de viatgers per la pandèmia, més de 4.600 persones van utilitzar aquest servei.

L’autobús compta amb dues rutes. Una que sale els dilluns, dimecres i divendres a les 08.00 i 10.00 del matí des de Bunyol i que passa per Xiva, Xest, Hospital de Manises i el Centre d’Especialitats d’Aldaia; i una altra que sale els dimarts i els dijous des de Bunyol a les 10.00 per a després passar pels municipis d’Iàtova, Macastre, Alboraig, Torís, Godelleta, Manises i Aldaia.

“Gràcies a la posada en marxa d’aquest servei per part del Departament, els veïns de la Foia de Bunyol poden comptar amb un trasllat directe fins a l’Hospital de Manises i altres centres d’especialitats, sense haver de fer transbords ni haver de recórrer a parades allunyades de la població”, ha indicat en aquest sentit el doctor Trujillo. “Tot això els ha permés una major comoditat i menor temps invertit en desplaçaments”, ha finalitzat.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*