El Certamen Literari Ateneu L’Aliança de Xest celebra el lliurament de premis de l’edició 2022-2023

Post també disponible en: Castellano

La sala d’actes de la Fundació cajacheste va acollir dimarts passat, 25 d’abril, el lliurament de premis del Certamen Literari Ateneu L’Aliança 2022-2023. L’acte va estar conduït per Eli Esteve i va comptar amb la participació de la regidora de Cultura, Mª Ángeles Llorente, de la membre del Patronat de la Fundació cajacheste, Dolores Haro, i del president de la Societat Ateneu L’Aliança, Rafael Navarro; en representació de les entitats organitzadores del concurs. A més, l’esdeveniment va estar dinamitzat per les filòlogues Amparo Fuertes i Berta Máñez, dues professores que treballen per la difusió de la cultura en diverses activitats i projectes musicals, de teatre, literatura i història.

En aquesta edició el Certamen Literari Ateneu L’Aliança ha comptat amb la participació de 468 persones, que van entregar els seus treballs en alguna de les tres modalitats del concurs: còmic, poesia i relat curt. “Vull donar-los les gràcies a totes elles i felicitar a totes les que, a més, han obtingut algun dels premis”, manifestava la regidora de Cultura. “També vull agrair la col·laboració del professorat, de les famílies i dels equips directius dels centres educatius que s’han implicat a fer possible tan alta participació: El CEIP Francisco Giner dels Rius, el CEIP Ana Lluch, el CEIP Vicente Blasco Ibáñez, el col·legi San José de la Muntanya, l’IES Ricardo Marín i el Centre de Formació de Persones Adultes. També vull dedicar un sincer agraïment al jurat, que una vegada més ha donat exemple d’esforç, treball i compromís amb l’educació i la cultura”.

Tant la regidora com els representants de la Fundació cajacheste i de la Societat Ateneu l’Aliança van enaltir el valor de l’escriptura i la lectura i van posar en valor el treball realitzat pels i les concursants. “Ens sorprén gratament el grau de participació en aquesta edició del Certamen, una activitat totalment integradora, gestionada per diferents entitats i amb la implicació de tots els centres educatius de Xest, fets que reflecteixen el valor que se li dona a la Cultura en aquesta població, tal com es ve demostrant amb la multitud d’esdeveniments culturals programats”, apuntava durant la presentació de l’esdeveniment Eli Esteve, en nom de l’organització.

“Heu pensat alguna vegada en com seria el món sense que ningú poguera llegir ni escriure, un món sense llibres?”, preguntava Llorente a l’inici de la seua intervenció. “És difícil imaginar com coneixeríem el que va ocórrer, els avanços científics, les històries i contes fascinants d’altres llocs. Sense el coneixement acumulat durant segles no hauríem aprés tant en tan poc temps. Els llibres recullen tota la saviesa de la humanitat i per això són tan importants. Són el suport de l’escriptura. Més enllà dels textos literaris que requereixen formació i talent, totes les persones poden utilitzar l’escriptura en múltiples contextos i amb finalitats diversos. Escriure és indispensable per a la comunicació amb els altres i amb nosaltres mateixos; ens permet analitzar què passa i com relacionar-nos amb això, sana el nostre cos i la nostra ment i sens dubte, és també una forma de llibertat”.

Seguint la mateixa línia, Dolores Haro va lloar la labor realitzada pels i les participants i per l’organització. “És un privilegi estar en un acte tan important com aquest, ja que aquest Certamen s’ha convertit en un referent indiscutible. El diumenge celebràvem Sant Jordi i les dades que ens deixa són els d’un país que, després del confinament, ha viscut un augment en el nombre de lectors. La lectura ha sigut sempre un instrument de creixement personal, de fuita i alliberament, d’ensenyament i coneixement i sobretot pilar fonamental de la llibertat com a individus. Impulsar certàmens com aquest, premiar a escriptors i escriptores novelles en diferents gèneres literaris, independentment de la seua edat, és clau per a continuar amb aquest magnífic projecte en el qual es fomenta l’escriptura i l’hàbit lector entre les generacions més joves, premiant la reflexió i el pensament crític i abstracte”, manifestava en nom del Patronat de la Fundació cajacheste.

Per part seua, Rafael Navarro va subratllar la importància que ha adquirit el concurs gràcies a un augment de participants en cada edició i es va sumar als agraïments. “Només em queda continuar amb els agraïments de les meues companyes cap a totes les persones que fan possibles aquest certamen; agrair a tots els participants que hagen presentat els seus treballs i felicitar els guanyadors i les guanyadores”, declarava.

Després dels discursos es va projectar Loop, peça guanyadora del Goya a Millor curtmetratge d’animació en 2023. L’obra, dirigida per Pablo Polledri, proposa una reflexió sobre la intel·ligència crítica en una societat en la qual cada vegada existeix més control i menys llibertat. Tot seguit es va produir el lliurament de premis en les modalitats de còmic, poesia i relats curts. Cadascun d’aquests gèneres va comptar amb una introducció a càrrec de les professores Amparo Fuertes i Berta Máñez. Després, els guanyadors i les guanyadores van anar recollint el seu premi de les mans de Llorente, Navarro i Haro. El primer premi de cada categoria consistia en un val regale de 100 euros canviable per material de lectura i escriptura en papereries de la localitat; el segon premi comptava amb les mateixes condicions en un val de 50 euros.

Per a finalitzar, es va entregar un obsequi a Francisco Javier Rodrigo, Luz María Vecilla, Mª Ángeles Corberán, Pilar Jordán i Pilar Roselló, per la seua labor com a membres del jurat, a les dinamitzadores de l’acte, Berta i Amparo, i a la presentadora, Eli, i es va realitzar una foto grupal en la qual van posar els premiats i les premiades de totes les categories.

Premiats i premiades
Comic
Segona categoria: 
Segon premi a Beatriz Sánchez Blasco
Primer premie a Nerea Espejo Pentinat

Tercera categoria: 
Segon premi a Lola Montoya Perona
Primer premi a Jana Sánchez Martínez

Cuarta categoria: 
Primer premi a Demian Montero Forts

Poesia

Primera categoria:
Segon premi a IVÁN FERNÁNDEZ PORRES
Primer premi a JOAN ARAGÓ REDÓ

Segona categoria: 
Primer premi a EVAN COLL GORGS

Tercer categoria:
Segon premi a EMILIE CANNIAUX
Primer premi a YAIZA VILLARRUBIA LLORENS

Cuarta categoria: 
Segon premi a SIRINE AMAROUCHE FERRAH
Primer premi a EMMA DE LA CREU GUZMÁN

Quinta categoria: 
Primer premi a CANDELA BLASCO GARCÍA
Primer premie a PABLO CARRASCOSA LAMPARERO

Huitena categoria: 
Segon premi a ESTHER DOMÉNECH PÉREZ

Relato talle
Primera categoria:
Segon premi a JULIETH RAMOS MEDINA
Primer premi a AITANA TARÍN BLAT

Segona categoria: 
Segon premi a JULIO DÍEZ MORELL
Primer premi a BORISLAVA DZHAROVA ASENOVA

Tercera categoria:
Segon premi a CLAUDIA TARÍN SÁNCHEZ
Primer premie a PABLO CABEDO MORENO

Cuarta categoria: 
Segon premi a NATALIA HERNÁNDEZ FERNÁNDEZ
Primer premie a RAQUEL PALLERO TARÍN

Quinta categoria:
Segon premi a PATRICIA DOMÉNECH CARIÑENA
Primer premi a AITANA GIMÉNEZ JEREZ

Setena categoria: 
Segon premi a CARLOTA SÁNCHEZ ANDRÉS
Primer premie a LAYA CHORPOS CHULIÁ

Octava categoria: 
Segon premi a MARÍA FERNANDA SERRANO GÓMEZ
Primer premie a CARMEN TARÍN MÁÑEZ

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*