
Post també disponible en:
Castellano
L’objectiu és augmentar el rendiment de les instal·lacions de recuperació de materials
Amb una de les actuacions s’evita el depòsit de 4.000 tones a l’any de residus en l’abocador
El Consorci València Interior es troba immers en la implantació de millores en la planta d’afinament de Caudete de las Fuentes amb les quals augmentarà el rendiment de les instal·lacions de recuperació de materials. I és que aquest ens que tracta els residus de cinc comarques d’interior de la província de València (la Foia de Buñol- Chiva, Camp de Túria, la Regió muntanyenca, la Plana d’Utiel- Requena i el Racó d’Ademuz) ha aprofitat més de 400.000 euros procedents de subvencions de la Generalitat Valenciana i la Diputació de València per a millorar la recuperació de materials en dos punts del procés d’afinament a Caudete.
En primer lloc ha ampliat la línia de separació de vidre integrant un segon separador òptic, amb l’objectiu d’obtindre el màxim rendiment al flux de materials pesats, separant els fragments de vidre aptes per a fer nous envasos dels fragments de pisa, grava i inertes que s’aprofitaran com a substitut de graves en les obres del complex. Aquesta inversió aconsegueix un import de 254.284 € i és finançada íntegrament per la Generalitat Valenciana.
En segon lloc, s’ha licitat la compra d’un triturador secundari que permet aprofitar la mescla de plàstics recuperats en l’afinament, de manera que en reduir la seua grandària és possible destinar el triturat resultant a operacions de reciclatge químic, evitant el depòsit en abocador d’aproximadament 4.000 tones a l’any. Aquesta inversió, cofinançada per la Diputació i la Generalitat, aconsegueix un import de 157.900 €. Totes dues millores estaran en servei abans que finalitze l’any.
Procés de tractament en les plantes del CVI
A les plantes de valorització del consorci de Llíria i Caudete de las Fuentes arriben cada any entorn de 140.000 tones de residus mesclats, dels quals aproximadament un 30% són restes de menjar, acompanyats d’envasos de plàstic, cartó, metall i vidre, paper imprés, roba i calçat que no s’han separat a casa i altres restes (bolquers, restes de neteja, metalls i plàstics no envàs…).
En les naus de triatge, a més de recuperar diferents tipus de plàstics, metalls, cartó i vidre, se separa la matèria orgànica amb uns grans sedassos mòbils. A aquest flux ric en matèria orgànica se li extrau els envasos d’acer i alumini amb electroimants i corrents de Foucault i es trasllada als túnels de compostatge, on s’indueix una fermentació accelerada que higienitza el residu i el transforma en un recurs valuós per a l’agricultura.
Una vegada conclòs el procés de fermentació de la matèria orgànica, el material bioestabilizado s’emporta a la nau d’afinament del complex de valorització de Caudete de las Fuentes. Però al costat de la matèria orgànica hi ha una gran varietat de xicotets envasos de plàstic lleuger, càpsules de café, fragments de vidre i altres impureses que cal garbellar, obtenint al final del procés quatre fraccions: d’una banda, el material bioestabilizado apte com a esmena orgànica per a la millora de sòls. Per un altre, material mesclat ric en matèria estabilitzada que s’utilitza com a cobertura en l’abocador, en tercer lloc materials pesats (fragments de vidre, pisa, grava) i finalment una mescla de plàstics lleugers sense eixida comercial. Amb la nova maquinària, la separació d’aquests materials de la matèria orgànica serà molt més efectiva.
Be the first to comment