El Departament de Salut de Manises fa balanç dels seus 14 anys de trajectòria

Post també disponible en: Castellano

Els pacients puntuen a l’Hospital de Manises amb un 8,28 sobre 10. A més, en 2022 es van reduir les queixes un 33% en Urgències i un 14% en Atenció Primària respecte a l’any anterior

El centre manisero situa l’espera mitjana en intervencions quirúrgiques en 44 dies, sent el segon hospital públic amb menor demora de tota la Comunitat també en 2023

De cada 10 acreditacions en qualitat que concedeix la Generalitat a departaments de salut, 5 són per al de Manises

El centre ha obtingut el tercer lloc en la qualificació d’hospitals de la Comunitat amb millors indicadors de qualitat assistencial segons MERCO

L’any 2009 arrancava la seua activitat l’Hospital de Manises, primer amb Consultes Externes i poc després amb Urgències i Hospitalització. Es creava així el Departament de Salut de Manises que, des de llavors dona cobertura i assistència sanitària pública, tant ambulatòria com domiciliària a 201.844 persones de 14 localitats. Aquesta cobertura sanitària la presta a través del propi Hospital de Manises, 9 centres de salut, 11 consultoris auxiliars, 2 centres d’especialitats, 1 centre de salut integrat, l’Hospital d’Aguts de Manises i l’Hospital de Crònics de Mislata.

En aquests 14 anys, l’Hospital ha atés a més de dos milions de pacients, mantenint uns excel·lents indicadors de qualitat relacionats amb l’accés tant a intervencions quirúrgiques com a consultes. Així, en l’última actualització de llistes d’espera publicades a l’abril per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, l’àrea de salut de Manises lidera el rànquing de la Comunitat Valenciana amb menys demora per a accedir a aquesta mena d’intervencions. D’aquesta manera, els habitants del Departament de Salut de Manises són els que menys han d’esperar per a sotmetre’s a cirurgies, amb una demora mitjana de 44 dies, enfront dels 77 dies d’espera que com a mitjana es tarda a accedir en la resta d’hospitals de la Comunitat.

Valoració de ‘notable’ dels pacients

L’Hospital de Manises ha obtingut resultats molt positius en les enquestes de satisfacció realitzades als seus pacients durant 2022. Així, el centre hospitalari ha aconseguit una de les millors puntuacions dels seus anys d’activitat amb una nota mitjana de 8,28 punts sobre 10. A més, en 2022 es van reduir les queixes un 33% en Urgències i un 14% en Atenció Primària respecte a l’any anterior.

Un altre dels indicadors de qualitat que els centres sanitaris comptabilitzen és la qualitat en l’atenció rebuda. En aquest sentit, les queixes telefòniques s’han reduït un 34% l’any 2022 si es compara amb les rebudes durant l’anterior exercici. A més, cal destacar que la taxa de queixes en urgències ha descendit notablement (-43%), així com en Hospitalització (-27%) i també ha augmentat el nombre d’agraïments un 23% en aquest primer trimestre enfront del mateix període de l’any anterior. 

El doctor Ricardo Trujillo, gerent del Departament de Salut de Manises, ha ressaltat “el llegat de l’Hospital amb la consolidació i maduresa del centre hospitalari, que s’ha convertit en un referent per als veïns del Departament per la qualitat assistencial i la promoció de la salut que s’ha realitzat en aquests anys. Un centre compromés amb la seua comunitat gràcies a l’esforç i la implicació dels professionals que treballen cada dia per a oferir una atenció personalitzada, humana i de qualitat centrada en el pacient i aportant el seu granet d’arena perquè la sanitat valenciana siga més eficaç i eficient”.

El Departament de Salut de Manises ha dut a terme en aquests primers 14 anys de vida 4.836.763 consultes externes, ha atés 1.026.628 urgències d’adults i 279.726 pediàtriques, ha realitzat 249.014 cirurgies CMA i ha atés 19.095 parts. A més, en aquest temps ha duta a terme 151.325 ressonàncies, 236.007 TACs i 309.344 ecografies.

Hospital comarcal amb cartera de serveis de primer nivell

Al llarg d’aquests anys, l’Hospital de Manises ha consolidat la seua cartera de serveis, ampliant-la i oferint tècniques de referència per a augmentar la seua complexitat i capacitat de resolució. El centre compta amb especialistes altament formats i tecnologia capdavantera per a oferir tècniques innovadores com la cirurgia de làser verd, l’ús de la cirurgia laparoscòpica, la cirurgia sense sang, genoll navegat o cirurgia reconstructiva, entre altres. A més, el departament de salut de Manises ha continuat amb la renovació tecnològica i inversió en equips d’alta tecnologia com el retinógrafo amb Intel·ligència Artificial o el mamògraf amb contrast i 3d que permet diagnòstics més precisos, entre altres inversions.

L’Hospital va ser el primer a apostar per la humanització de l’àrea de maternitat, amb habitacions individualitzades, el mètode “pell amb pell”, suport a la lactància materna, part natural o la primera Casa de Parts integrada en un hospital públic de la Comunitat Valenciana. També ha sigut pioner en la creació d’una Unitat de Neurorrehabilitación Infantil a Mislata en la qual s’ha atés 1.802 xiquets des de la seua creació, la Unitat de Cirurgia Bariátrica amb 2.938 intervencions o la creació de la Unitat de la Música i les Arts Escèniques per a oferir un servei multidisciplinari als professionals de la música de la Comunitat Valenciana.

Entre els serveis de l’Hospital també cal destacar la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal que ha apostat per la proximitat i la interacció permanent amb el pacient a través d’una App pròpia. En l’àrea de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, s’han atés 50.176 pacients i s’han realitzat 9.709 operacions de pròtesis de genoll i 4.056 cirurgies de raquis. També ha sigut pioner amb la Unitat de Cirurgia Sense Sang on ha efectuat 1.314 intervencions. El servei d’Oftalmologia ha realitzat 26.362 operacions de cataractes.

Al servei del ciutadà

Altre pilar en l’assistència sanitària és la qualitat en el servei prestat, on l’Hospital compta amb nombrosos reconeixements al llarg de la seua trajectòria. 

L’Hospital de Manises és el centre sanitari públic amb més àrees acreditades per diferents normes de qualitat segons el Registre Autonòmic de Certificacions en Qualitat de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Això suposa que de cada 10 acreditacions que concedeix la Generalitat a departaments de salut, 5 són per al de Manises. A més, el Departament de Salut de Manises és l’únic que té certificat el sistema de gestió de qualitat en els diferents centres on presta l’atenció sanitària, és a dir, en els consultoris, centres de salut i les seues unitats de suport, centre d’especialitats i hospital. 

L’activitat del Departament de Salut de Manises també ha sigut reconeguda amb nombrosos premis com el Premi Expansió a la Innovació en Recursos Humans, els TOP 20 les nominacions als premis Best In Class o l’informe de reputació sanitària COMPRE que ha situat a l’Hospital de Manises entre els 25 principals centres hospitalaris espanyols i en el podi de millors hospitals en la Comunitat Valenciana.

Atenció presencial i telefònica de qualitat

Respecte a l’atenció primària, el departament de Salut ha comptabilitzat en 2022 més de 2’2 milions de consultes presencials i telefòniques. D’aquestes, un 41,5% van ser en medicina de família, un 27% en infermeria, un 12% en els punts d’atenció continuada (PAC) i un 8% en pediatria. 

En el cas de l’atenció telefònica, el Departament de Salut de Manises ha arribat a més pacients gràcies a la instal·lació d’un Call Center específic en Atenció Primària i l’ampliació d’aquest servei a cinc poblacions, en concret a Quart de Poblet, Riba-roja de Túria, Manises, Mislata i Aldaia.

“Durant aquest any que acaba d’acabar hem atés un total de 309.000 crides de pacients amb un nivell de servei del 82.98% en restar les crides abandonades, la qual cosa representa que hem aconseguit d’alguna manera estar més prop de la nostra població protegida. Aquest servei ajuda a tindre una accessibilitat més efectiva i ràpida i evita desplaçaments innecessaris a l’hospital o altres centres d’especialitats”, ha explicat el gerent de l’àrea sanitària.

Formació dels professionals del futur de la sanitat

L’Hospital de Manises ha consolidat un equip de 1.585 professionals centrats en l’assistència de qualitat al pacient i a continuar millorant dia a dia en l’excel·lència sanitària. Només durant 2022 el Departament de Salut de Manises ha invertit més de 389.000 euros en projectes de formació i investigació per als seus professionals.

En aquesta línia, els professionals de Manises han participat en més de 5.600 activitats formatives promogudes pel Departament, com el programa Pacient 5 Estreles en el qual professionals assistencials i no assistencials han adquirit habilitats i formació per a potenciar l’atenció centrada en les persones. A més, el centre ha posat en marxa un pla de promoció de la salut i hàbits saludables per als professionals del Departament.

El centre també ha rebut a més de 8.000 d’estudiants d’universitats, centres de formació professional i altres institucions per a formar-los en les diverses àrees i especialitats sanitàries. “La formació i els projectes d’investigació són una prioritat per a contribuir a la millora contínua dels professionals, preparar a nous sanitaris i desenvolupar iniciatives innovadores que redunden en la salut de la població”, explica Ricardo Trujillo. 

En aquesta línia, l’Hospital de Manises, integrat en la xarxa pública valenciana, compta ja amb 55 residents que iniciaran el seu període formatiu el pròxim 23 de maig; a més de les tretze unitats docents acreditades i 16 especialitats per a la formació de metges, infermers i farmacèutics residents, amb la recent incorporació d’aquest servei al catàleg d’unitats reconegudes per a docència de futurs professionals de la sanitat.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*