El Departament de Salut de Manises realitza més de 550.000 atencions telefòniques en 2020

Post també disponible en: Castellano

El Departament de Salut de Manises ha exposat al Consell de Salut Extraordinari celebrat hui el considerable increment de la demanda assistencial tant en Atenció Primària com en l’Hospital en tot l’any de pandèmia, a més de totes les actuacions i projectes propis implantats

El Dr. Ricardo Trujillo, gerent del Departament afirma que “hem anat adaptant-nos a les circumstàncies i adaptant l’assistència en tots els nivells assistencials, per a respondre a les necessitats de la població de forma segura i amb els nivells d’accessibilitat que les circumstàncies excepcionals ens han permés

Així, ha explicat que s’ha passat de realitzar 16.000 actes telefònics a 550.000, que s’han atés a 33.000 persones a través de formularis web, que s’han realitzat 77.000 proves PCR i s’ha fet seguiment a 68.000 contactes

L’estreta col·laboració i el treball continu de tota la comunitat sanitària ha sigut clau en la gestió sanitària de la pandèmia

Els distints membres del Consell han enunciat també les seues actuacions i necessitats en l’àmbit social, sanitari i assistencial

El Departament de Salut de Manises i el Consell de Salut s’han reunit en una convocatòria extraordinària per tal d’exposar la situació social, sanitària i assistencial per la pandèmia i les diferents actuacions realitzades per adaptar l’atenció sanitària a la realitat de la pandèmia ja les necessitats de la població.

La reunió s’ha emmarcat en la tercera onada de la pandèmia on, com ha s’ha insistit, la incidència de l’Covid-19 a la població ha generat el major increment de demanda sanitària en tota la història de el Departament de Salut de Manises, que es s’inicia el 2009. Sota una descripció detallada de la situació actual en què es troba la Comunitat i, per tant, el Departament de Salut, s’han exposat les actuacions realitzades tant per iniciativa de propi Departament com les indicades per la Conselleria de Sanitat i salut Pública i la resta de les autoritats sanitàries competents.

“Des del Departament de Salut, seguint les instruccions de Conselleria, hem anat adaptant l’assistència sanitària per respondre en temps i forma a les necessitats assistencials de la població en cada moment”, ha indicat el Dr. Trujillo. Per exemple, davant l’escassetat de professionals i l’alta incidència acumulada, “la Conselleria de Sanitat va instar els diferents departaments de salut a reagrupar l’assistència i els recursos en centres de capçalera davant l’evolució epidemiològica i així ho hem fet”, ha indicat el gerent de el Departament.

De la mateixa manera, davant les instruccions de Conselleria de prioritzar l’atenció telefònica, el Departament de Salut de Manises ha implementat des del mes de juny els mitjans digitals i telefònics necessaris per a facilitar l’atenció de la població. De fet, durant tot l’any de la pandèmia, s’han realitzat més de 550.000 atencions telefòniques.

A això s’afegeix l’activació d’un Call Center pilot, “una iniciativa pròpia de el Departament de Salut de Manises per facilitar l’agenda de cites, majoritàriament, de medicina familiar”, ha explicat el gerent i Dr. Ricardo Trujillo. Es tracta d’un recurs, que atén més de 46.000 pacients i que persegueix ampliar el seu abast a més municipis, permetent així alleujar la pressió telefònica en els Centres responent a el 92% de les trucades entrants en un temps d’espera de 20 segons.

A més dels recursos telefònics en Departament ha creat també recursos digitals com la creació de formularis web accessibles a tota la població i que a dia d’avui segueixen facilitant el contacte dels pacients amb els Centres de Salut, l’Hospital o els Centres d’Especialitats. “A través d’aquests formularis hem pogut gestionar més de 33.000 sol·licituds d’assistència”, ha explicat el gerent.

També són destacables les més de 77.000 proves PCRs realitzades en tot el departament, els més de 17.000 casos Covid-19 diagnosticats en tot l’any, el seguiment de més de 68.000 contactes i el seu control des d’Atenció Primària o els més de 7.600 test d’antígens realitzats en atenció Primària, sense menysprear l’atenció a col·legis, l’estreta col·laboració amb els equips sociosanitaris i el consegüent seguiment dels centres residencials de el departament amb equips assistencials exclusius, les 2.128 PCRs realitzades en les 24 residències de el Departament, la participació en l’estudi de seroprevalença nacional o la incorporació d’un equip de rastrejadors que donen suport als equips mèdics dels centres de salut, per donar suport i reduir la pressió assistencial de l’Atenció Primària.

Tot això, en unes circumstàncies adverses on l’escassetat de professionals mèdics i d’infermeria s’ha fet visible, tal com han evidenciat Col·legis professionals, Societats i fins a les pròpies institucions sanitàries.

Totes aquestes actuacions s’han realitzat, com s’ha indicat, seguint les directrius i aprovació prèvia de la Conselleria de Sanitat i buscant sempre garantir la millor atenció a la població de tots els municipis, en unes circumstàncies excepcionals en què es necessita la unitat de tots els estaments socials.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*