El Departament de Salut de Manises treballa a afavorir l’autonomia dels pacients amb dany cerebral i ofereix orientació a les famílies

Post també disponible en: Castellano

L’Àrea de Salut ha organitzat una xarrada i 4 tallers este 26 d’octubre, Dia Mundial del Dany Cerebral Adquirit, per a explicar als pacients i cuidadors en què consisteix, les seues seqüeles i la tornada a casa

La Unitat de Dany Cerebral del Departament de Salut ha tractat en els últims anys a 449 persones amb dany cerebral des de l’Hospital d’Atenció a Crònics i Llarga Estada (HACLE) de Mislata

El Departament de Salut va ser pioner en 2012 en posar en marxa la primera Unitat de Neurorrehabilitación Infantil d’Espanya

El dany cerebral és una realitat que afecta més de 20.000 persones a la Comunitat Valenciana, una condició que pot presentar molts símptomes: alguns físics, com la pèrdua de força o sensibilitat en un costat del cos, complicacions per a beure i menjar o dificultats en el llenguatge. Però també pot tindre un component cognitiu, com a pèrdues de memòria, dificultat per a concentrar-se o parar atenció, entre altres. 

Per tot això, les persones amb dany cerebral requereixen de teràpies d’estimulació i rehabilitació, però també acompanyament i altres atencions que garantisquen el màxim grau d’autonomia en la seua vida diària. “Com a professionals de la salut, tenim en compte els aspectes mèdics dels pacients amb dany cerebral. Però des del nostre grup, ens centrem especialment a potenciar la seua autonomia”, ressalta Teresa Lidón Medina, metgessa especialista en Rehabilitació i Medicina Física en el Departament de Salut de Manises. 

I precisament per això, l’Àrea de Salut ha organitzat este 26 d’octubre, Dia Mundial del Dany Cerebral Adquirit, diferents activitats amb l’objectiu d’informar, explicar i acompanyar tant als pacients que estan ara mateix en rehabilitació i seguiment com a les seues famílies. Concretament, el Departament de Salut ha impulsat una xarrada on els metges i experts explicaran què és el dany cerebral, quines són les seues seqüeles i com organitzar la tornada a casa després del primer període de recuperació. 

A més, també s’han contemplat 4 tallers sobre adaptacions de la dieta, exercici terapèutic, facilitació de les activitats de la vida diària i acompanyament emocional “És important escoltar, formar i resoldre dubtes, especialment també per als familiars, que en moltes ocasions passen de ser pares, fills, germans o parelles a ser cuidadors”, continua Teresa Lidón. “Eixe canvi de rol pot ser difícil d’assumir, i per això apostem per guiar-los en el procés i facilitar-los eines i estratègies que els ajuden a adaptar-se a la nova realitat”, conclou sobre aquest tema.

D’aquesta manera, la doctora Lidón ressalta l’èxit de convocatòries anteriors: “Totes les ocasions en les quals hem organitzat este tipus d’esdeveniments, tant els pacients com les famílies i els cuidadors han quedat molt satisfets. De fet, les famílies queden molt satisfetes de poder aprendre coses noves que aplicar en el dia a dia”, finalitza. 

Unitat de Dany Cerebral

El Departament de Salut de Manises compta amb una Unitat de Dany Cerebral (UDC), que s’integra dins de l’Hospital d’Atenció a Crònics i Llarga Estada (HACLE) de Mislata. Un centre que en els últims anys ha atés 449 persones amb dany cerebral i a les seues famílies i cuidadors. 

“L’objectiu de la Unitat de Dany Cerebral és retornar al pacient el màxim grau d’autonomia dins de les seues possibilitats, després de rebre l’alta hospitalària”, explica el doctor Vicent Oller Arlandis, Metge especialista i Coordinador de l’Hospital de Crònics. “La nostra prioritat és ajudar el pacient al fet que puga tornar a valdre’s per si mateix, en la mesura que siga possible”, incideix. Després d’haver aconseguit els objectius inicials, el pacient acudeix a la UDC per a continuar amb el tractament ja siga ingressat o de manera ambulatòria. 

Així, Vicent Oller explica que la unitat atén els pacients que necessiten atenció en l’àrea de fisioteràpia i, almenys, en dues àrees de tractament més: logopèdia, teràpia ocupacional o neuropsicologia. D’aquesta manera, la Unitat de Dany Cerebral està composta per una metgessa rehabilitadora, una logopeda, una terapeuta ocupacional, una neuropsicòloga, una fisioterapeuta i una tècnica de cures auxiliars d’infermeria. 

“L’equip multidisciplinari es reuneix totes les setmanes per a avaluar l’evolució de cadascun dels pacients i determinar les seues necessitats”, continua el doctor Oller. Els tractaments s’apliquen de manera individualitzada a cadascun dels pacients, i es determina tant les necessitats de tractament com permisos de cap de setmana, previsions d’alta, adaptació al domicili o productes de suport per a cada pacient. 

La mitjana d’atenció a cadascun dels pacients és de tres mesos, encara que es pot ajustar depenent de les necessitats. A més, també es fa una avaluació periòdica dels usuaris que han sigut donats d’alta però que requereixen d’alguna mena de seguiment o tractament addicional a causa de les seues seqüeles. 

La Unitat de Neurorrehabilitación Infantil, pionera a Manises

L’any 2012, el Departament de Salut de Manises va estrenar la primera Unitat de Neurorrehabilitación Infantil (UNRI) d’Espanya, i des de llavors ha atés a més de 270 xiquets amb dany cerebral. Este és un servei amb atenció multidisciplinària on estan implicats un ampli nombre de professionals especialitzats en tractaments amb xiquets, com a especialistes de rehabilitació, logopedes, teràpia ocupacional i pediatres especialistes en neuropsicologia. 

Durant els últims anys, l’Àrea de Salut de Manises ha invertit 715.000 euros a millorar l’equipament i les infraestructures d’esta unitat, que a més d’atendre l’estimulació i rehabilitació dels pacients també compta amb un servei d’atenció neuropsicològica per a les famílies. L’any passat, van participar 10 famílies que van tindre huit sessions en les quals poder intercanviar les seues experiències i enriquir-se els uns dels altres.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*