El festival d’art urbà ‘Graffitea Xest’ presenta la seva quarta edició al Centre del Carme

El Centre del Carme ha acogido la presentación de la cuarta edición del festival de arte urbano ‘Graffitea Cheste’ organizado por la Concejalía de Cultura y la asociación Wall Arttitude.
El Centre del Carme ha acogido la presentación de la cuarta edición del festival de arte urbano ‘Graffitea Cheste’ organizado por la Concejalía de Cultura y la asociación Wall Arttitude.

Post també disponible en: Castellano

El Centre del Carme ha acogido la presentación de la cuarta edición del festival de arte urbano ‘Graffitea Cheste’ organizado por la Concejalía de Cultura y la asociación Wall Arttitude.
El Centre del Carme ha acollit la presentació de la quarta edició del festival d’art urbà ‘Graffitea Xest’ organitzat per la Regidoria de Cultura i l’associació Wall Arttitude.

El Centre del Carme ha acollit la presentació de la quarta edició del festival d’art urbà ‘Graffitea Xest’ organitzat per la Regidoria de Cultura i l’associació Wall Arttitude. La regidora, Mª Ángeles Llorente, i els membres del col·lectiu artístic, Flug, La Nena Wapa Wapa i David de Llimona, han explicat davant els mitjans el recorregut dels tres primers anys del festival, el plantejament d’aquesta quarta edició i han respost a les preguntes dels i les periodistes assistents.

“Agraïm al Centre del Carme, un referent en l’art contemporani, que ens hagi cedit aquest espai. És una meravella poder ser aquí aquest matí presentant el projecte Graffitea Xest “, explicava Llorente. “En aquests tres anys s’han realitzat 70 intervencions a la població en què han participat més de 50 artistes. Amb l’arribada del tripartit d’esquerres ens plantegem augmentar l’activitat cultural del municipi en molts àmbits, però vam voler fer un pas més, que va ser introduir l’art urbà i crear una ruta que valoritzarà espais degradats, que servís per apropar a la gent noves formes d’expressió artística i cultural i que posicionés a Xest com un referent turístic en l’àmbit de l’art urbà. Per a això hem comptat des del primer moment amb Wall Arttitud, un conjunt d’artistes urbans valencians que reuneix el bo i millor del panorama nacional i internacional “. Els i les integrants del col·lectiu són La Nena Wapa Wapa, Flug, David de Llimona, Toni Espinar, Xolaka i TMX.

Tal com ha explicat la regidora, Graffitea Xest va començar amb intervencions en espais de propietat municipal, però després de la gran acceptació dels veïns i veïnes de la població, la segona edició es va obrir a murs privats. “Aquest fet té un valor social molt important, ja que aquests espais formen part d’un projecte de regeneració urbana i artístic i passen a tenir un contingut públic. A més, ningú diu als i les artistes el que han de pintar, són murals que reflecteixen la realitat quotidiana del segle XXI “.

La propera edició, que se celebrarà de l’1 al 7 d’abril, s’obre amb una novetat, un concurs de dibuix en el qual ha participat l’alumnat de 6è de Primària i de 1r d’ESO dels centres educatius públics de la localitat. Divendres, 5 d’abril, tindrà lloc la inauguració oficial del festival, es lliuraran els premis del concurs i s’obrirà una exposició amb els dibuixos presentats. Diumenge, 7 d’abril, el festival Graffitea es tancarà amb una ruta guiada pels murals.

“El festival ja compta amb la seva pròpia web, graffiteacheste.com, l’obres tenen codis qr i s’han editat tres guies que pensem completar amb nous materials; tot amb l’objectiu que Graffitea Xest sigui equiparable a festivals com el de Fanzara i altres “, apuntava Llorente per tancar la seva intervenció. “Es tracta d’una de les iniciatives més importants de la legislatura, ja que per a l’esquerra l’art urbà és una cosa emblemàtic, és l’art popular per excel·lència, un eix d’emancipació i de llibertat”.

“Durant aquest temps hem comptat amb artistes de molt alt nivell”, apuntava Flug durant el seu torn de paraula. “Exemple d’això és l’obra No em toquis les taronges, de Lily Brik i Sabotatge al Muntatge, catalogada a nivell mundial com una de les 20 millors intervencions murals de maig de 2017 per una reconeguda revista d’art urbà i graffiti”.

La Nena Wapa Wapa i David de Llimona han presentat als i les muralistes que intervindran en aquesta edició, tres d’ells vinguts d’Argentina, Mèxic i Portugal. Ells i elles són Cobreart, Deih, Freskales, Godmess i les parelles formades per Antonio Tone i César Gaudi i Els calladets. “Com tots els anys s’ha fet una convocatòria oberta a través de la qual hem rebut més de 100 sol·licituds, però per la nostra part també hem contactat personalment amb artistes als quals admirem per animar-los a participar”.

Torn de preguntes

Responent a les preguntes dels i les periodistes, la regidora i els membres de Wall Arttitude han reflexionat sobre el paper de les institucions en la promoció de l’art urbà, la ideologia en les propostes artístiques o el caràcter efímer o permanent de les obres realitzades en el festival.

“L’art és propietat de tot el món, però tot té ideologia darrere, encara que no impliqui cap tipus de sectarisme ni partidisme. En aquest moment l’art urbà es troba fora dels grans mercats i això implica una ideologia. Les avantguardes culturals d’esquerres sempre han apostat per aquest tipus d’art popular i tant de bo la dreta també ho faci “, apuntava Llorente.” Les institucions han d’estar al servei de la cosa pública, per promocionar l’art i la cultura, per això a Xest programem l’agenda cultural anual comptant amb una comissió oberta en la qual participen veïns i veïnes de molts àmbits i, per suposat, com a regidora intent donar suport a totes les propostes culturals que m’arriben “.

Per la seva banda, La Nena Wapa Wapa ha destacat el creixement de l’art urbà en els últims anys. “L’art urbà s’ha convertit en un moviment internacional, no es tracta d’una moda. Des de fa uns anys ha rebut un impuls, en gran mesura pel suport institucional que ha permès a més artistes poder guanyar-se la vida amb això, encara que molts i moltes seguim compaginat l’art amb altres treballs que ens asseguren uns ingressos “.

Per finalitzar, la regidora ha reflexionat sobre el futur del festival. “Tot i que es tracta d’una activitat plantejada amb perspectiva, l’objectiu no és inundar el poble de murals. L’art és viu i hi haurà murals que perdurin durant molts anys i altres que seran renovats o repintats, és un festival en permanent transformació. L’acceptació dels murals és tan alta en el poble que no hem tingut vandalisme, així que aquest no serà un factor determinant, el que es va pintar el primer dia roman intacte “.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*