El món agrari i jurídic urgeix que es complisca la llei de la cadena alimentària de manera útil, justa i consensuada

Post també disponible en: Castellano

Els presidents de ASAJA i de AVA-ASAJA, Pedro Barato i Cristóbal Aguado, defensen que “la baula feble, com més fort siga, més forta serà la cadena”

Prestigiosos experts del món agrari i jurídic van reclamar al Govern que faça complir la Llei de la Cadena Alimentària de manera útil per als productors i consensuada, de manera que totes les baules siguen capaces d’acordar una aplicació justa. Aquestes van ser algunes de les principals conclusions desgranades en el marc de la jornada ‘Anàlisi del funcionament de la Llei de la Cadena Alimentària’ organitzada hui per l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) i l’Associació d’Operadors de Varietats Vegetals (ASOVAV) a la Universitat de València.
El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, va defensar que “una societat madura necessita pràctiques respectuoses i transparents perquè totes les baules de la cadena perceben un preu just. Aquesta llei és una invitació de maduresa a tots ells. Des de productors fins a consumidors hauríem d’asseure’ns en una taula, arribar a acords i enfortir cada part per a aconseguir una cadena més forta. Si la llei funcionara correctament, no hi hauria la necessitat que els agricultors denunciaren a l’Agència d’Informació i Control Alimentari (AICA), directament o a través de AVA-ASAJA, per això és tan important aconseguir consensos amb els altres agents i evitar futures sancions”.
En la mateixa línia, el president de ASAJA Nacional, Pedro Barato, va declarar que “la baula feble, com més fort siga, més forta serà la cadena. El repartiment de beneficis hauria de ser un terç per al productor, un terç per al transformador i un terç per al qual embene el producte. Si no ens movem en aqueixos equilibris, la cadena no funciona. No valen excuses: els productors han de saber el que costen les coses, inclòs tothom cooperatiu. I la llei ha de donar seguretat a un sector que està clamant per una rendibilitat digna”.
El catedràtic de Dret Civil, Javier Plaza, la professora de Dret Civil, que al seu torn presideix la comissió d’agricultura de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València, Francisca Ramón, i el professor de Dret mercantil, Benjamí Saldaña, van coincidir a subratllar “la feblesa de la baula productora malgrat aquesta llei que li protegeix. Si es complira, suposaria la clau de volta per a garantir la rendibilitat i, per tant, la sostenibilitat del sector agropecuari valencià”.
Javier Plaza va posar la Universitat de València a la disposició del Govern i dels agricultors per a establir costos de producció i per a resoldre conflictes ràpidament mitjançant la creació d’un sistema de conciliació i arbitratge, evitant així processos judicials que poden dilatar-se durant anys. El professor de Dret mercantil, Benjamí Saldaña, va sol·licitar al Govern aquesta publicació dels costos efectius de producció, anunciada en la pròpia llei, a fi d’afavorir la capacitat negociadora dels productors. 
No obstant això, la directora de la AICA, Gema Hernández, va respondre que si aquest òrgan sancionara la destrucció de valor a un operador en funció d’uns costos efectius de producció publicats “no tindria recorregut perquè la llei es refereix al cost assumit per cada productor i perquè s’estarien fixant preus mínims. Incloure el cost particular en el contracte no és una clàusula obligatòria i, encara que el productor reconega que el preu estipulat cobreix els seus costos, pot denunciar a l’operador comercial igualment perquè per a mi és una clàusula irrellevant”.
El secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes, va destacar la importància de la creació de la AVICA a nivell autonòmic per a combatre situacions abusives en el mercat agroalimentari, fins als punts de venda al públic, i va animar als productors a aprofitar al màxim els instruments de millora i ajuda que ofereix la llei d’estructures agràries a fi que puguen posar en marxa unitats de cultiu més eficients que permeten incrementar la rendibilitat.
Durant les seues intervencions, el president de ASOVAV, Celestino Recatalá, va argumentar la necessitat de celebrar aquesta jornada per la greu situació de rendibilitat que afecta la majoria de cultius i ramaderies de la Comunitat Valenciana en aquests moments. Finalment, el degà de la Facultat de Dret de la UV, Francisco Javier Palao, va considerar que “aquesta jornada era molt important amb referència a altres esdeveniments que se celebren en aquesta Facultat perquè està en joc la supervivència del sector agrari i del medi rural valencià”. Informa, Luis Ibáñez.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*