AVA-Asaja qualifica de “la pitjor tempesta de pedra dels últims 30 anys” la soferta a Utiel-Requena que afecta 30.000 hectàrees amb pèrdues de 30 milions d’euros

Post també disponible en: Castellano

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) assegura que la tempesta de pluja, vent i pedra que va descarregar ahir a la tarda és, en termes de superfície agrícola amb elevada intensitat de danys, la més devastadora dels últims 30 anys a la comarca Utiel-Requena. Tant és així que, segons una primera valoració d’AVA-ASAJA efectuada sobre el terreny, aquest històric temporal va colpejar unes 30.000 hectàrees de cultiu, de les quals gairebé 15.000 registren danys superiors a l’70% de la producció, i llança unes pèrdues econòmiques de 30 milions d’euros.

La franja que s’ha portat la pitjor part és la meitat oest de la comarca d’Utiel-Requena, sobretot els termes municipals de Camporrobles, Fuenterrobles, Villargordo de l’Cabriel i Venda de l’Moro (el llogaret de Jaraguas de manera destacada). El cultiu més castigat és la vinya, no només per la destrucció de collites de cara a la propera verema, sinó també per les lesions a la fusta que dificultaran les tasques de poda i repercutiran molt negativament en la producció dels anys següents. A més, l’arrossegament de terres ocasionat per les precipitacions torrencials ha tombat estructures de espatlleres que sostenen les vinyes, el que obligarà els agricultors a realitzar inversions per replantar les seves explotacions.

Altres cultius severament afectats són l’ametller i l’olivera (amb especials danys en aquells plançons joves que han estat literalment arrencats de terra) i els cereals pendents de segar. Pel que fa a les infraestructures agràries, a més de les espatlleres de vinya, s’aprecien greus desperfectes en camins rurals, murs, marges de camps, instal·lacions de reg, etc.

AVA-ASAJA demana a la conselleria d’Agricultura que faciliti, al més aviat possible, tractaments fungicides que permetin cicatritzar les ferides a la fusta i evitar així la introducció de fongs a l’interior dels cultius, tot i que adverteix que en moltes zones baixes, a causa de la inundació d’aigua, no serà possible entrar amb maquinària per realitzar aquests tractaments amb la deguda rapidesa i eficàcia.

Així mateix, l’organització agrària reclama a les diferents administracions una sèrie d’ajudes directes i mesures fiscals que permetin als agricultors compensar part de les pèrdues sofertes. Cal recordar que en el cultiu de la vinya el nivell de contractació de l’assegurança no arriba al 50% de la producció, de manera que AVA-ASAJA insisteix a l’Administració en què faci una aposta clara i decidida per les assegurances agràries.

La tempesta es va introduir a la Comunitat Valenciana pel Racó d’Ademús i va acabar arribant a la mar a través de la Ribera i la Safor, comarques on l’acumulació de precipitacions va oscil·lar entre 15 i 50 litres per metre quadrat acompanyades d’abundant aparell elèctric. Tant a la meitat est d’Utiel-Requena com en aquestes altres comarques, AVA-ASAJA no descarta que vagin apareixent més danys agraris d’acord transcorrin els dies.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*