El ple de l’Ajuntament de Riba-roja signa un protocol amb l’Agència Antifrau de la Comunitat Valenciana de lluita contra la corrupció en l’administració local

Post també disponible en: Castellano

L’acord signat entre totes dues parts suposa completar amb canals externs independents i autònoms la lluita contra possibles casos irregularitats en l’àmbit de la gestió pública

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat un protocol de col·laboració amb l’Agència de Prevenció i lluita contra el frau i la corrupció de la Comunitat Valenciana l’objectiu de la qual és augmentar els llits de prevenció contra possibles casos d’irregularitats en l’àmbit de l’administració local. L’acord plenari ha sigut aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern del PSPV, a més del suport de Ciutadans, Esquerra Unida, Compromís, Podem Riba-roja Pot i l’abstenció del Partit Popular i Vox. 

La iniciativa intenta augmentar l’existència dels canals de denúncia i la promoció de les denúncies i la protecció d’aquelles persones que denuncien assumptes que siguen d’interés públic. Les administracions locals de més de 10.000 habitants estan obligades a disposar de canals de denúncies de possibles casos o situacions de corrupció. A més, han de disposar de canals externs, independents i autònoms, per a garantir la integritat de la informació, permeten el seu emmagatzematge, realitzar noves investigacions, impedisquen el seu accés a personal no autoritzat i no revelen informació que poguera la identificació del denunciant. 

Per això, l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció en la Comunitat Valenciana presta assessorament a les administracions locals en matèria d’integritat, ètica pública i prevenció i lluita contra la corrupció, col·laborar en la formació de personal, ajudar amb els òrgans competents en els conflictes d’interessos i incompatibilitats per a previndre i corregir actuacions que pogueren infringir el règim aplicable en cada cas, a més de contribuir a la creació d’una cultura social de rebuig de la corrupció, amb programes de sensibilització a la ciutadania o en coordinació amb les administracions públiques. 

Cal recordar que l’Ajuntament de Riba-roja de Túria encapçala la llista de municipis més transparent de la Comunitat Valenciana, segons l’empresa Dyntra, amb el compliment del 82’1% dels indicadors analitzats, tant en transparència com en participació municipal. A més d’ocupar el primer lloc en l’àmbit de la Comunitat, Riba-roja de Túria està situada en el lloc 35 de les ciutats de tota Espanya. L’estudi analitza, també, altres aspectes com l’organització i el patrimoni municipal, així com la planificació del consistori. 
Per part seua, l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha posat en marxa diverses iniciatives i projectes en els últims anys per a evitar riscos de males pràctiques i de corrupció, a més d’enfortir el clima ètic de les estructures organitzatives per a pal·liar possibles contaminacions pels desincentius o estímuls perversos que es puguen produir en determinades situacions. El ple ha aprovat, a més, un Pla d’Integritat en la contractació pública per a previndre qualsevol tipus de possibles conductes irregulars en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, així com una lluita contra la corrupció en l’administració local. 

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat el citat protocol de col·laboració amb l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana i ha constituït, al mateix temps, una Comissió de Coordinació prevista en l’acord entre totes dues parts en la qual formaran part el delegat d’Hisenda i Contractació Pública i la secretària general de l’ajuntament. 

Cal recordar que, a la fi del passat any, l’Ajuntament de Riba-roja de Túria va aprovar la incorporació de cinc compromisos per al foment de la participació pública en la contractació municipal i la potenciació del “principi de la integritat” a l’hora d’iniciar els diversos procediments públics. Aquest projecte fomenta una contractació “empàtica i participativa”, una major accessibilitat i proximitat, més canals de comunicació, una potenciació de les xarxes socials i un reforç de la publicitat activa mitjançant sistemes de formació, documentals i visuals. 

Per a incrementar els canals de comunicació amb la ciutadania i augmentar la transparència municipal es disposa d’un “Consell de Poble” integrat pels representants dels dotze consells sectorials la funció dels quals consisteix a traslladar al consistori les propostes i suggeriments sobretot tipus de temes d’interés municipal. Per part seua, el certificat Aenor rebut garanteix el compliment dels compromisos adquirits amb la ciutadania mitjançant una carta de serveis. 

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha subratllat la importància del protocol amb l’Agència Antifrau de la Comunitat “perquè suposa un pas més en el propòsit d’aquest equip de govern per impulsar polítiques transparents i participatives en la gestió dels recursos públics, a més de que continuem el camí emprés fa anys per a dotar-nos de tots els instruments legals que eviten possibles irregularitats o possibles casos de corrupció en l’administració”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*