El Programa d’envelliment actiu del CFPA continua un any més a Xest amb totes les places completes

Post també disponible en: Castellano

Aquest mes d’octubre dona principi un nou curs en el Centre de Formació de Persones Adultes (CFPA) i continua en marxa el Programa d’envelliment actiu destinat a persones majors de 60 anys que vulguen promoure el seu desenvolupament sociocultural, encara que també tenen cabuda les persones remeses pel Centre de Salut que necessiten aquest tipus d’activitats.
“Els principals objectius de la iniciativa són promoure un envelliment actiu, retardar l’arribada de la dependència i trencar la situació de soledat no desitjada”, explica la regidora d’Educació i Sanitat, Mª Ángeles Llorente. “En l’anterior legislatura ampliem aquest programa dotant-lo de més pressupost i en l’actual hem posat en marxa noves activitats complementàries, com a eixides culturals i la participació en el IAIOS Training Festival que promovia celebrat en la Universitat de València”.
Dins del Programa d’envelliment actiu es realitzen dos tallers: un taller de Memòria, impartit per la psicòloga Amparo Martínez Tarín, especialista en dificultats de l’aprenentatge i estimulació cognitiva, i per la voluntària Chelo Sánchez Tarín; i un taller de Musicoteràpia, ioga i relaxació, a càrrec d’Ángeles Chuliá, monitora de ioga, psicomotricitat i musicoteràpia.
Totes dues activitats compten amb una llarga trajectòria en el CFPA i amb totes les places disponibles ocupades. Les seues coordinadores, a més, realitzen cada any una valoració dels tallers per a determinar els assoliments aconseguits per part de les persones participants i per a avaluar el seu treball com a dinamitzadores. “A través d’aquestes avaluacions, queda evidència que aquests tallers permeten que les persones participants visquen un envelliment saludable, mantenint la seua autonomia, millorant la seua atenció, concentració, mobilitat i coordinació, entre altres aspectes”, explica Chuliá.
Taller de Memòria
Tal com explica Amparo Martínez, el taller de Memòria porta oferint-se en el CFPA de Xest des de fa 15 anys. “Amb el pas del temps el nombre de participants ha anat augmentant i va anar a partir de 2014 quan el curs va començar a agafar protagonisme, fins a arribar a matricular cada any a un total de 80 persones. De nou enguany ja estan totes les places cobertes”, apunta. 
Les persones participants es divideixen en dos grups, segons el seu nivell de deterioració cognitiva. Cada grup està format per unes 25 persones, que compten amb el seu propi quadern, elaborat per les professionals que estan a càrrec del taller. “En cada fulla del quadernet es treballa i s’entrena una habilitat diferent, des de matemàtiques fins a lògica. A més, existeixen quatre nivells diferents, segons la formació de cada alumne. Tots ells van progressant en cadascuna de les àrees que es treballen”, especifica Martínez. 
Així, en cada sessió les persones participants van evolucionant en els seus quaderns, però també participen en diferents jocs cognitius, com el “pasapalabra”, o activitats de completar refranys i posar-los en el seu adequat context. Paral·lelament, una vegada al mes, es realitza un circuit per grups en el qual es realitzen puzles, es potencia el raonament lògic i es realitzen reompecabezas amb Tangrams. D’altra banda, cada dos mesos es realitzen exposicions orals, per a aquells participants que poden continuar memoritzant i aprenent.
Musicoteràpia, psicomotricitat i ioga
Segons afirma Chuliá, la musicoteràpia consisteix a utilitzar la música com mig estimulant per a produir canvis positius en l’estat d’ànim i benestar de les persones. “Amb aquesta activitat, els majors milloren la seua atenció, estimulen la seua memòria a curt i llarg termini, incentiven la seua creativitat i milloren, a través del ritme, la coordinació i mobilitat d’articulacions. Amb la psicomotricitat treballen el desenvolupament motriu, cognitiu, afectiu i social a través del seu cos. La pràctica d’aquesta activitat redueix les molestes físiques que poden aparéixer, millora la coordinació i l’equilibri, millora la postura, redueix l’estrés i genera vivències satisfactòries que generen alegria. Per part seua, el ioga regula i millora l’equilibri de la persona, augmenta la flexibilitat, l’alegria i la pau interior i disminueix la pressió articular; a més de millorar la respiració, la concentració i la qualitat del somni i de disminuir problemes digestius, tensions musculars”, destaca la monitora.
Actualment existeixen fins a quatre grups de psicomotricitat, un grup de musicoteràpia i un grup de ioga. “A hores d’ara de curs hi ha inscrites al voltant de 100 persones, per la qual cosa els grups compten amb unes 20 persones aproximadament. A més, enguany estem introduint nous jocs i pràctiques, com la risoterapia”, explica Chuliá.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*