
Post també disponible en:
Castellano
Complicitat com a eina eficaç per a un CECH sostenible
Garantia, solvència, estabilitat energètica i sostenibilitat, això és el que persegueix el Pla d’Eficiència Energètica en el Complex Educatiu de Xest proposat per la seua Gerència. En seguir el deixant de la recent normativa estatal sobre aquest tema i les indicacions de la Conselleria d’Educació de l’agost passat, el CeCh actua decididament en la lluita contra el canvi climàtic d’una banda, i pal·liar la singularitat de la conjuntura històrica que genera un cost elevat de l’energia, sense que l’activitat general del centre es veja minvada, per un altre.
A propòsit del Pla Lucas Ferrando, Director-Gerent, ha manifestat que “L’objectiu és fomentar l’estalvi energètic, fer un ús més eficient de l’energia, i obtindre-la de manera neta. Generar complicitat dels qui convivim en el Complex serà l’eina perfecta per a reduir els efectes del canvi climàtic, minorar la factura i caminar cap a una eficiència total. Implementar mesures, fer canvis, invertir en equips o promoure usos més eficients, no serà possible i efectiu sense la conscienciació i col·laboració del conjunt de les persones usuàries.”
Diverses mesures dins del Pla pretenen ajustar horaris, temperatures o maneres d’ús en il·luminació, calefacció, ACS o maquinària, “sense que això signifique minvament o alteració en la prestació dels serveis del Complex”, assenyalen fonts de la Comissió d’Eficiència Energètica creada dins del Pla. Aquesta comissió està formada per personal tècnic d’alta responsabilitat, així com per les direccions dels centres situats en el CeCh.
D’altra banda, s’estan executant nombroses actuacions previstes en el document, inversions que possibiliten major control energètic com els analitzadors de xarxa, o reducció del consum amb el canvi a lluminàries tipus led en enllumenat de vials exteriors, o en interiors, pavelló doble, cafeteria, edifici administratiu. També en aquest ordre de solucions s’han implementat mecanismes temporitzadors en diverses zones de residències i serveis, o la sectorització de les enceses ajustades a l’ús.
En el pla de generació neta s’està produint energia d’autoconsum per panells fotovoltaics, instal·lats en les cobertes del Taller 3 que li donen servei, així com a dos punts de recàrrega de vehicles elèctrics. De la mateixa manera pròximament les terrasses de l’edifici de Gerència i annexos albergaran nous panells, ja contractats, que proveiran amb suficiència les seues necessitats.
Un altre pas més en la direcció de pal·liar els efectes de la utilització d’energies fòssils ha sigut la renovació de la flota de vehicles del servei de manteniment. Ja ha arribat el primer dels 3 nous transports totalment elèctrics adquirits per la GVA per al Complex Educatiu.
Finalment, destacar que en la construcció del centre l’arquitecte Moreno Barberá dissenye els edificis amb sistemes d’adaptació al clima, la qual cosa sens dubte redueix considerablement l’ús d’energia per a aconseguir temperatures òptimes de treball o estudi. “El camí és
llarg i el repte important, però l’obligació de llegar un món en les millors condicions de ser gaudit, és un esperó per a l’obstinació diària” destaca Ferrando.
Be the first to comment