
Post també disponible en:
Castellano
Les Societats Musicals Valencianes conformen un extraordinari fenomen associatiu present en el territori de la Comunitat Valenciana, generant al seu torn espais de relació intergeneracional. Des dels seus orígens fins al dia de hui, la música de banda troba la seua màxima expressió, diversitat i grau de desenvolupament en la Comunitat Valenciana, exercint d’influència a la resta d’Espanya i fins i tot a nivell internacional.
Les Societats Musicals Valencianes suposen un recurs per al desenvolupament local, tant a través del turisme com de les indústries culturals i altres elements materials imprescindibles per al seu desenvolupament. A més, els recursos que generen reverteixen directament en el territori de la Comunitat Valenciana.
Són més de 1.100 bandes de música, més de 600 centres educatius, més de 40.000 músics, 60.000 alumnes i 200.000 socis i milers que voluntaris que componen una de les xarxes de voluntariat més extenses del país. Per tant, cal reconéixer la labor educativa, social i cultural, única en el món, que representen les societats musicals de la Comunitat Valenciana, algunes d’elles centenàries i bicentenarias, que representen més del 50% del conjunt de societats musicals espanyoles
Per tot això, la Generalitat Valenciana, el 25 de maig de 2018, ho va declarar Bé d’Interés Cultural Immaterial (BIC).Un reconeixement històric que contribueix a la protecció i impuls de les Societats Musicals i que ve a reafirmar el seu paper com un dels principals agents culturals de la Comunitat i garanteix una sèrie de mesures de protecció i salvaguarda del Bé, com la de realitzar labors d’identificació, descripció, investigació, estudi i documentació d’aquest, entre altres, per a garantir la seua protecció i preservació o vetlar pel normal desenvolupament i la pervivència d’aquesta manifestació cultural.
El passat 30 de Març, seguint la línia de la Generalitat Valenciana, el Govern d’Espanya va declarar a les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, la qual cosa ha suposat un avanç importantíssim quant a la conservació, protecció i difusió d’un bé cultural com són les societats.
No obstant això, el passat 6 de Maig, quan es va publicar en el BOE el Real-Decret 229/2021 de 30 de març que declarava a les societats musicals valencianes com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, exposava que l’origen de les bandes de música valencianes es devia a un “moviment mimètic” al de les agrupacions catalanes. Des de l’oposició han aprofitat aquesta situació per a criticar la gestió del Govern d’Espanya i generar un conflicte innecessari.
Però s’obliden que gràcies a un govern progressista, tant a nivell estatal com de la Comunitat Valenciana, hui dia les societats musicals valencianes tenen el reconeixement que es mereixen. Perquè aquest Govern, tant Estatal com el de la Comunitat, reconeixen la labor tan important que estan fent i valoren tot el que aporten -tant social, cultural com econòmicament- a Espanya i a la Comunitat Valenciana.
Des de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana ja han remés una carta al Ministre de Cultura i Esport per a demanar-li, sobre la base d’estudis i investigacions, que rectifique aqueixa afirmació ja que no s’ajusta a la realitat. I això és en el que hem de basar-nos, ja que són ells els que millor coneixen la situació de les societats i com s’ha d’ajustar a la realitat.
Per això, aquest municipi reconeix la labor que fan les societats musicals i lluny d’entrar en debats i contra mocions demanem, com a ajuntament, que es rectifique aqueixa frase del Reial decret llei 229/2021 de 30 de març, en l’article 2. I que aqueixa rectificació siga conforme ho demana la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.
Be the first to comment