El Tribunal Suprem dóna la raó a la DO Utiel-Requena després de deu anys de contenciós

Post també disponible en: Castellano

El Tribunal Suprem ha dictat sentència, després de deu llargs anys de contenciós, per la qual obliga la DO València a llevar del seu plec de condicions els municipis adscrits a la demarcació geogràfica de la Denominació d’Origen Utiel-Requena.


En la fallada, estableix com a doctrina jurisprudencial que la demarcació geogràfica d’una DOP pot ser modificada i, per consegüent, podrà incorporar terrenys pertanyents a una altra DOP, sempre que es complisquen els requisits establits per a això en la normativa comunitària i els que, d’acord amb aquella, s’establiren –en el seu cas- en la normativa estatal i autonòmica corresponent.


Però, “en el cas de la DO València, la modificació de la seua demarcació geogràfica operada en les ordres 13/2011 i 3/2011 no es va ajustar als requisits exigits en la normativa comunitària, al no incloure’s en el plec de condicions amb el detall requerit el “vincle” de la DO València amb els terrenys situats en els termes municipals inclosos en les denominacions d’origen protegides d’Utiel-Requena i Alacant que van ser considerats també com a zona de producció de la DO València”.


Això és, que els territoris de la DOP Utiel-Requena són de la DO Utiel-Requena, perquè ací sí que hi ha un vincle directe entre la terra i el vertader origen del producte. Els municipis de la DO Utiel-Requena són: Camporrobles, Caudete de las Fuentes, Fuenterrobles, Requena, Siete Aguas
, Sinarcas, Utiel, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel. 


La sentència significa “un reconeixement i respecte al treball dels viticultors i cellerers de la DOP Utiel-Requena, i un pas definitiu cap a la transparència de cara al consumidor” afirmen des de l’organisme regulador . “En els últims anys -afigen- les fonts- ha sigut gratificant el suport rebut pel sector vitivinícola de la comarca, ajuntaments, mancomunitats, sindicats, associacions i població en general, adherint-se en 2016 al Manifest en Defensa del Territori de la DO Utiel-Requena. En ell demanàvem respecte pel patrimoni del territori”. Els tres principis d’aquesta declaració eren el “respecte a la història, a la terra i al treball de les gents que viuen i aposten per ella i, finalment, al concepte veraç d’una Denominació d’Origen: Utiel-Requena”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*