Pérez Garijo ret homenatge a 8 persones de la comarca del Vall d’Aiora-Cofrents víctimes de l’Holocaust

Post també disponible en: Castellano

Pérez Garijo: “Hui superem els 170 taulells lliurats als ajuntaments amb els noms i cognoms dels valencians i valencianes que van patir aquell horror” 
La consellera de Qualitat Democràtica ha entregat els “Taulells de la Memòria” a familiars i representants dels diferents municipis de la comarca
 


La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica continua amb el projecte ‘Construint Memòria’, amb l’homenatge a 8 persones de la comarca del Valle de Cofrentes-Ayora, víctimes de l’Holocaust per defensar la llibertat i els valors democràtics. Un acte en el qual han participat la consellera Rosa Pérez Garijo i l’alcalde de Cortes de Pallás, David Herrera. 

La cerimònia també ha comptat amb la presència del director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico, a més de representants de familiars de les víctimes dels camps de concentració nazis, entitats memorialistes, i alcaldes i alcaldesses de les diferents corporacions municipals de la comarca. 

Durant l’acte, la consellera Pérez Garijo ha entregat a representants dels ajuntaments de les localitats de procedència dels 8 homenatjats els ‘Taulells de la Memòria’, corresponents al projecte ‘Construint Memòria’ perquè es col·loquen en un lloc visible d’aquests municipis. 

Pérez Garijo ha assenyalat que amb l’acte de hui “superem els 170 taulells lliurats als ajuntaments amb els noms i cognoms dels valencians i valencianes que van patir aquell horror; i ho fem 76 anys després de l’alliberament d’uns camps d’on la majoria no va poder eixir mai”. 

La consellera de Qualitat Democràtica ha afirmat que “76 anys són tota una vida, i és tota una vida la que hem hagut d’esperar perquè reben aquest reconeixement, un homenatge en el qual cap de les víctimes ha pogut estar”. 

Durant la seua intervenció, Pérez Garijo ha recordat a l’últim supervivent que va morir fa dos anys i mig, un mes abans de complir els 100 anys, Francisco Aura, a més de pronunciar el nom de totes les víctimes homenatjades de la comarca del Valle d’Ayora-Cofrentes, “de les quals només dues d’elles van poder gaudir de nou de la llibertat i sis van morir en aquell infern”, ha ressaltat. 

La consellera de Qualitat Democràtica ha afirmat que “com deia la pancarta que penjava al mur del camp el dia de l’alliberament de Mauthausen, eren antifeixistes i molts van pagar amb la seua vida el compromís assumit anys abans de no permetre que la tirania, l’explotació i el terror es feren els amos del món”. 

En aquest sentit, Pérez Garijo ha subratllat que “no podem oblidar mai que van lluitar per la llibertat que hui gaudim”, al que ha afegit que “tenim un deute amb ells, el deute del reconeixement al seu sacrifici; per això, amb l’homenatge de hui fem justícia a la seua memòria i fem nostres unes biografies que són autèntiques lliçons de vida”. 

Hui s’ha retut homenatge a Lorenzo Laparra López, d’Ayora; Cristóbal García Verdú, de Cofrentes; i Manuel de Blas Sánchez, Pedro Castiblanques Grau, Vicente Fuster Navarro, Antonio Monteagudo Pérez, Alberto Pérez Pérez i Joaquín Valiente Villena, de Cortes de Pallás.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*