El TSJ condemna a Riba-roja a pagar 3’4 milions d’euros per ocupar uns terrenys en els 70 després de la negativa del PP a arribar a un acord amb els propietaris

La familia propietaria reclamaba el pago de 6'7 millones por los terrenos.
La familia propietaria reclamaba el pago de 6'7 millones por los terrenos.

Post també disponible en: Castellano

La familia propietaria reclamaba el pago de 6'7 millones por los terrenos.
La família propietària reclamava el pagament de 6’7 milions pels terrenys.

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha condemnat l’Ajuntament de Riba-roja de Túria al pagament de 3’4 milions d’euros a una família de la localitat per uns terrenys que el consistori va ocupar en els anys 70 per destinar-los a zona verda a la urbanització de Montealcedo però que fins ara no havia abonat correctament pels seus prop de 58.000 metres quadrats.

La secció quarta de la sala del contenciós administratiu del TSJ ha estimat parcialment el recurs de les famílies propietàries dels terrenys en rebutjar el preu de 1’6 milions d’euros fixats pel Jurat Provincial d’Expropiació Forçosa de València encara que lluny dels 6’7 milions sol·licitats pels propietaris. Finalment, el TSJ determina el seu valor en 3’4 milions d’euros la quantitat que l’ajuntament ha d’abonar a les famílies alhora que xifra en 4.000 euros les costes imputables al consistori.

Els fets que originen la decisió de la sentència es remunten als anys 70 quan l’Ajuntament de Riba-roja de Túria va ocupar un total de 57.165 metres quadrats situats entre les urbanitzacions de Muntanya Alcedo i el Molinet amb destinació a zona verda. Una part dels terrenys estan qualificats com a sistema general i l’altra com a dotacionals de caràcter local encara que mai va haver-hi acord entre propietaris i consistori per determinar el preu de les parcel·les afectades.

Les famílies propietàries van iniciar el procés administratiu al juliol de 2010 davant l’Ajuntament de Riba-vermella amb l’objecte de fixar l’expedient de preu just de les parcel·les al que va seguir el full d’estima per un total de 6’7 milions davant el silenci del consistori , governat llavors pel Partit Popular. Mesos més tard, l’ajuntament va respondre a les pretensions amb una valoració dels mateixos en 979.340 euros davant els quals les famílies van interposar un recurs contenciós-administratiu que va ser estimat parcialment.

Per la seva banda, el Jurat Provincial d’Expropiació va fixar el preu en 1’6 milions d’euros que va ser recorregut per les dues parts a l’entendre que el sòl en qüestió està considerat com urbanitzat mentre que un informe de l’ajuntament subratlla que es tracta de “zona verda sistema general “que no pot ser expropiat ja que van haver de ser cedides” gratuïtament “i rebaixa el seu valor a 979.000 euros.

La decisió recorda que “les raons o nyaps que es van fer als anys 70 no interessen en aquest moment, el fet cert és que han quedat dues bosses de sòl urbà que ni s’han expropiat ni han estat adscrites a cap pla parcial o urbanització, cert que és una anomalia però la responsable no és la sol·licitant de l’expropiació, no es va haver de permetre l’execució de les urbanitzacions sense incloure la zona verda que es va deure obtenir assignant aprofitament als propietaris o mitjançant expropiació càrrec dels propietaris de la urbanització ” .

A més, els magistrats afegeixen que tot i que la llei valenciana obliga a cedir el 10% del sòl urbanitzable “com les parcel·les objecte de valoració no pot generar aprofitament lucratiu algun, no poden obtenir d’elles parcel·la lucrativa i, per tant, no cap cessió de cap tipus i més quan les urbanitzacions de referència estan executades “.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha afirmat que aquesta condemna judicial “és conseqüència directa de la indolència de l’anterior govern del Partit Popular del qual formava part l’actual portaveu municipal Maria José Ruiz en ignorar aquest assumpte i ser incapaç d’iniciar un diàleg amb les famílies propietàries dels terrenys que ens haurien evitat el procés judicial i, per tant, un cost tan elevat per a les arques municipals i que ara el Tribunal Superior de Justícia ha ratificat “.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*