Els “traumatòlegs de zona” de Manises atenen més de 290.000 persones des dels centres de salut

Post també disponible en: Castellano

El Departament de Salut de Manises va posar en marxa l’any 2010 la Unitat d’Aparell Locomotor per a acostar als municipis l’atenció especialitzada.

Tan sols el 25% de les malalties relacionades amb l’Aparell Locomotor tenen un criteri quirúrgic, la resta es poden tractar des dels centres de salut amb la formació adequada dels facultatius.

La UAL ha permés una major integració del departament, en coordinar els diferents nivells assistencials i permetre a la població protegida ser atesa en els seus municipis.

El Departament de Salut de Manises va posar en marxa l’any 2010 la Unitat de l’Aparell Locomotor (UAL), per a tractar des de l’Atenció Primària totes les malalties del sistema ossi i muscular que no requereixen derivació a Traumatologia. Concretament, la UAL està composta per tres “traumatòlegs de zona” que es mouen pels centres de salut del departament per a oferir suport als metges d’Atenció Primària i, d’aquesta manera, permetre que la ciutadania protegida puga ser atesa en els municipis, sense desplaçaments innecessaris.

Des que es va posar en funcionament, la Unitat de l’Aparell Locomotor ha realitzat més de 290.000 consultes. “Només el 25% de les consultes de l’aparell locomotor tenen criteri quirúrgic i, per tant, es beneficien de la derivació a Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica. Totes les altres, es poden atendre perfectament des d’Atenció Primària amb un suport i una formació adequada als facultatius, a través de serveis com a Rehabilitació, Unitat de Dolor o Escola d’Artrosi”, ha indicat el doctor Roberto Gorgues, director de Continuïtat Assistencial. “D’ací naix la UAL”. 

Així, Gorgues ha explicat que la gestió des de l’Atenció Primària de les malalties no sols és més còmoda i àgil per al pacient, sinó que també aprofundeix en la idea d’un Departament de Salut integrat. “La UAL no sols és un filtre de derivacions, sinó que també és un projecte integrador de l’Atenció Sanitària, en coordinar tots els nivells assistencials”, ha indicat sobre aquest tema.

Així, Gorgues ha detallat que la Unitat de l’Aparell Locomotor té la docència i la formació com a component principal. “Els traumatòlegs de zona donen suport als metges d’Atenció Primària quan arriba un pacient amb una malaltia del sistema muscular o ossi, creant un sistema de col·laboració que no sols permet ampliar el coneixement dels professionals, sinó també integrar els centres de salut, fer l’atenció mèdica més accessible i evitar la saturació de les especialitats amb casos que no el requereixen”, ha assenyalat el doctor Gorgues. 

“En definitiva, la UAL és una altra de les eines que ens permet optimitzar els nostres recursos i estar molt més prop de la població protegida”, ha valorat en aquest sentit. Així, Gorgues ha explicat que els tres especialistes de la UAL tenen set punts d’atenció distribuïts pel Departament de Salut de Manises, i després, una consulta de pacients preferents a l’Hospital. 

Entre les funcions principals d’aquesta unitat, destaca la coordinació i comunicació amb els metges d’Atenció Primària, l’actualització dels protocols de derivació, i remetre a Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica els casos susceptibles d’una intervenció quirúrgica. A més, també s’encarreguen de la gestió de interconsultas, decidint on se cita als pacients segons necessitats, patologies o preferències.

2023 va ser l’any amb més consultes

2023 va ser l’any en què la UAL ha atés més consultes, amb un total de 24.338. “Aquests últims anys hi ha hagut un augment de les atencions, i fins i tot hem superat les xifres anteriors a la pandèmia”, ha detallat en aquest sentit el doctor Gorgues. Al llarg dels 15 anys que porta en funcionament, la UAL ha atés més de 290.000 consultes, amb una tendència a l’alça segons s’anava implementant en nous centres. 

En 2013, la Unitat de l’Aparell Locomotor es va ampliar des de l’Hospital de Manises i els Centres d’Especialitats fins als centres de salut de Torís, Bunyol i Xiva. Després, en 2014 va arribar al centre de salut de Manises i, en 2016 a Riba-roja de Túria, Xest i Quart de Poblet. Precisament, aquest últim és el que més atenció va realitzar en 2023, amb quasi 6.000 en tan sols un any. 

“Les malalties de l’aparell locomotor presenten uns nivells molt alts de prevalença, i això, unit a l’alta derivació que es realitzava a Traumatologia, ens va donar l’escenari perfecte per a crear la UAL, que ha permés una integració molt gran i una descentralització molt important de l’atenció per a arribar més fàcilment a la ciutadania”, ha conclòs Gorgues. 

Premi TOP 20 en Traumatologia

Precisament, l’Hospital de Manises ha sigut reconegut dos anys consecutius amb el premi ‘TOP 20 Hospitals’ com el millor centre de Traumatologia d’Espanya. Aquest guardó, que atorga tots els anys IQVIA Healthcare, ha premiat a Manises en 2022 i 2023 per les seues bones pràctiques i tècniques innovadores dins del servei.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*