Els centres educatius de Xest participen en tallers ambientals per a celebrar el Dia de l’arbre

Post també disponible en: Castellano

Durant tota la setmana passada la regidoria de Medi Ambient va programar sessions de conscienciació ambiental per a alumnat dels centres escolars de Cheste, del CEE Mare de Déu de l’Esperança i del CFPA, amb motiu de la celebració del Dia de l’Arbre.

Tallers mediambientals

Un any més, des de la regidoria de Medi Ambient, amb la col·laboració de les regidories d’Educació i Serveis i de l’Associació 365 Sentits, s’han preparat tallers pràctics sobre la plantació d’arbres, que s’han complementat amb explicacions sobre la flora autòctona local i la importància de la vegetació en els nuclis urbans. “El Medi Ambient és un tema transversal que ha d’estar sempre present en l’educació”, explicava el regidor de Medi Ambient, David Pujals. “Amb aquests tallers l’alumnat dels centres pot conèixer més sobre el medi natural que l’envolta i, a més, està en contacte amb el nostre equip tècnic per resoldre qualsevol dubte pel que fa a la jardineria sostenible. En els tallers no només han après sobre les espècies autòctones, sinó que també s’ha parlat de la importància dels animals que ajuden a mantenir el control de plagues “.

En aquesta edició, la celebració del Dia de l’Arbre ha estat una de les excepcions pel que fa a activitats fora de l’aula, a l’tractar-se d’un taller a l’aire lliure en què es garantien les mesures de seguretat, ja que moltes de les que habitualment es realitzaven no s’han pogut programar a causa de la situació de pandèmia. “Ens ho estem passant molt bé i aprenent molt. Jo no sabia que tenim moltes plantes que són típiques d’aquesta zona i cal protegir-les davant de les espècies invasores. A mi m’agrada molt la natura, viu al camp i fa poc vaig plantar patates i garroferes, així que estic segur que m’agradarà l’activitat d’aquest taller”, destacava Gabriel Lliura, alumne de 4t d’al CEIP Blasco Ibáñez, abans de dur a terme la plantació del seu arbre. “M’encantaria que hi hagués un hort a l’escola per fer això més vegades”.

En aquesta línia, el professorat participant va posar en valor el taller. “És important incloure en el currículum aquest tipus d’activitats en les que es dóna a conèixer l’entorn natural més proper a l’alumnat, amb tasques manipulatives que els resulten molt atractives. Per a ells i elles això és motivador, es tracta d’un aprenentatge significatiu totalment vivencial “, apunta Alfonso González, un dels mestres. “Normalment la cura de el Medi Ambient és un tema transversal, però sobretot se sol treballar durant la setmana cultural i puntualment s’aborden aquest tipus de continguts quan s’acosta la celebració del Dia de l’Arbre o en l’assignatura de Ciències Naturals. Abans hi havia un hort a l’escola, el que possibilitava tenir un contacte més gran, però ara, amb la situació de pandèmia, aquest tipus d’activitats són menys viables “.

Igualment, el regidor de Serveis, José Vicente Guijarro, ha subratllat la importància que l’educació mediambiental formi part de la formació en l’etapa de la infància. “D’aquesta manera, tenint com a base que és primordial cuidar l’entorn natural, i coneixent el paper que juguen els arbres al planeta i els perills de la desforestació, és més fàcil que en un futur aquests nens i nenes siguin impulsors i impulsores de l’ benestar dels arbres i apostin per la protecció de el Medi Ambient”, apuntava Guijarro.

A l’acabar els tallers, l’alumnat participant va rebre l’obsequi d’una bossa de roba amb la la imatge de Xest Verd, amb la finalitat de conscienciar sobre la importància de l’ús de bosses reutilitzables en lloc de les sol ús de plàstic.

Plantació d’arbratge

Tal com ha explicat Pujals, aquest any s’han rebut nombroses espècies per part de Conselleria i també per part de Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF), que no només s’han utilitzat en els tallers per als centres educatius, sinó que aniran destinades a Parc de la Lomiquia ia altres punts de la localitat. “Normalment la Generalitat donava una gran quantitat d’arbres per celebrar el Dia de l’Arbre, però aquesta vegada hem sol·licitat directament el que s’anava a utilitzar, que han estat 400 arbres per fer l’activitat amb els centres educatius. D’altra banda, hem rebut del CIEF plantes autòctones que es van a utilitzar per a realitzar una activitat oberta a tota la població, que tindrà lloc el proper dia 27 de febrer, amb la finalitat de reforestar la llera del riu, i arbres per plantar en diferents zones de la vila”, explicava el regidor.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*