Els viatges d’estiu poden augmentar l’ansietat i l’estrés de xiquets amb autisme

Post també disponible en: Castellano

Experts del Departament de Salut de Manises adverteixen de la importància de preparar als xicotets per als viatges de vacances per a evitar aquestes situacions

El rebuig al canvi, la inseguretat que senten i la falta d’equilibri sensorial i emocional són els factors que afavoreixen les crisis ansioses 

Per a evitar-les, els especialistes recomanen portar amb si recursos gràfics i visuals per a poder explicar al xicotet en tot moment el que ocorre

La Unitat de Neurorrehabilitación Infantil és l’única a València, integrada en la xarxa d’hospitals públics de la comunitat, i des dels seus inicis ha atés a més de 1.591 xiquets i adolescents

Els viatges durant els mesos de vacances són molt habituals entre les famílies que busquen un destí de descans i gaudi. Els imprevistos, canvis de plans i enrenou són molt comuns en aquesta mena d’activitats familiars ja que es trenca amb la rutina. Aquest escenari que per a qualsevol membre de la família pot resultar habitual a l’estiu, per als xiquets que pateixen de Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) pot provocar un augment de l’ansietat i l’estrés.

Per això, els especialistes de la Unitat de Neurorrehabilitación Infantil del Departament de Salut de Manises ofereixen les claus per a poder realitzar viatges concordes amb les necessitats especials que presenten els xiquets amb autisme. “A l’hora d’eixir d’estiu en família, és de vital importància que es prepare als xicotets sobre el que ocorrerà amb molta antelació.”, adverteix Celia Tena, logopeda d’aquesta unitat. 

Per a preparar correctament, els professionals aconsellen fer-ho “amb bastant temps d’antelació” i a través de “un suport visual, tipus compte, en el qual s’explique per passos tot el que succeirà en aqueix viatge. Visualitzar-ho diàriament perquè el xiquet ho comprenga i el vaja assimilant a poc a poc”. A més, recomanen, en la mesura que siga possible, “exposar al xiquet a situacions similars a les que es trobarà durant el viatge, per a dotar-li d’estratègies que li faciliten la comprensió d’aquestes situacions. Això pot ser mitjançant jocs de roll-playing, llegir contes, recrear situacions amb ninots, etc.”. expliquen.

A més, segons explica l’experta, a l’hora de viatjar amb avió, allotjar-se en un hotel o activitats coordinades on hi haja personal professional, pot ser convenient avisar-los ja que “si les persones que es creuaran durant el viatge amb el xiquet amb TEA estan avisades, es poden mostrar més sensibilitzades, informar-se de les necessitats que pot tindre el xiquet i facilitar unes certes situacions”, explica Tena. 

I és que, la qual cosa provoca l’ansietat i l’estrés en els xiquets que pateixen aquest trastorn és, tal com explica l’experta, “el rebuig al canvi, la inseguretat que senten davant noves circumstàncies i la falta d’equilibri sensorial i emocional que pateixen davant la ruptura de la rutina”. Per això, els especialistes recomanen portar amb si recursos gràfics i visuals per a poder explicar al xicotet en tot moment el que ocorre. 

Segons el nivell de cada xiquet, es poden utilitzar unes coses o altres, però és imprescindible que s’emporte amb si algun element “tipus llibreta o aplicació en el mòbil amb pictogrames que permeta als papàs explicar qualsevol canvi en qualsevol moment de manera visual”, afirma Tena. I amb això, l’especialista aconsella “donar-los temps als pares per a parar i poder explicar-li bé les coses al xiquet, igual que donar-li temps al xiquet perquè assimile el canvi que acaba de succeir”, conclou.

Unitat de referència
El Departament de Salut de Manises va posar en marxa la primera Unitat de Neurorrehabilitación Infantil especialitzada en trastorns del desenvolupament integrada en 2012 en un hospital públic valencià que ofereix tractaments a xiquets amb Dany Cerebral i Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) a més de realitzar diagnòstic diferencial de TEA. Des dels seus inicis, la Unitat ha atés a més de 1.591 xiquets i adolescents amb Dany Cerebral i Trastorn de l’Espectre Autista.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*