Especialistes de la Ribera alerten dels efectes nocius que la calor pot provocar en els medicaments

Pharmacist holding computer tablet Using for filling prescription in pharmacy drugstore

Post també disponible en: Castellano

Una correcta conservació i transport, i rebutjar el medicament en cas que presenten un aspecte anormal, són algunes de les recomanacions

Alguns medicaments com els antidiabètics, els diürètics o antiinflamatoris poden accentuar els efectes de les altes temperatures

Especialistes del Departament de Salut de la Ribera alerten que una incorrecta conservació dels medicaments a l’estiu pot provocar importants problemes de salut en l’organisme en veure’s alterades les característiques de qualitat i eficàcia dels fàrmacs.

Tenint en compte les altes temperatures que solen aconseguir-se en aquests mesos, el personal especialitzat adverteix de la necessitat de dur a terme una correcta utilització dels fàrmacs, amb especial atenció a aquells medicaments que han de conservar-se en fred o han d’utilitzar-se tan prompte s’hagen tret de la nevera. 

Segons els farmacèutics d’Atenció Primària del Departament de Salut de la Ribera, Miguel Murcia i Rocío Broseta, “les condicions de conservació que indica un medicament, s’estableixen segons els assajos realitzats abans de ser comercialitzats, per la qual cosa han de respectar-se per a no perdre la seua eficàcia i seguretat”.

Per això, abans de consumir qualsevol medicament, s’ha de comprovar el seu estat i la seua aparença exterior, sobretot en cremes, col·liris, supositoris o òvuls, ja que pel seu aspecte es pot conéixer la seua estabilitat. Si no s’ha conservat correctament o el producte ha canviat en obrir-lo, el medicament no ha de ser consumit en cap concepte, ja que podrien estar alterades les propietats del fàrmac.

Pel que respecta a la conservació a casa, és aconsellable mantindre els medicaments en llocs frescos i secs, evitant l’exposició directa a la llum solar. Per això, el personal expert recomana no guardar-los en la cuina o el bany, estades de la casa que, en general, solen acumular més calor al llarg del dia, i sempre lluny de l’abast dels xiquets.

En qualsevol cas, és important que abans de prendre un medicament es consulte amb professionals sanitaris i s’evite l’automedicació. Igualment, quan s’adquirisca per primera vegada, es recomana llegir l’envàs i el prospecte per a conéixer la temperatura a la qual ha de conservar-se.

Viatjar amb medicaments

En els trajectes per carretera, és recomanable no portar els medicaments en el maleter o la guantera del cotxe, ja que poden arribar a aconseguir altes temperatures.

És imprescindible mantindre les condicions de transport específiques per a cada medicament; és a dir, els fàrmacs a conservar entre els 2 °C i 8 °C, han de conservar-se sempre en nevera i, per tant, transportar-se en embalatge isotèrmic refrigerat (sense arribar a congelar); per part seua, els fàrmacs que han de romandre a una temperatura d’entre 25 °C i 30 °C, han de transportar-se en un embalatge isotèrmic no refrigerat per a evitar que puguen aconseguir temperatures majors.

Síndrome d’esgotament i colp de calor

D’altra banda, el personal especialitzat adverteix que alguns medicaments poden accentuar els efectes de les altes temperatures, agreujar la síndrome d’esgotament-deshidratació, propiciar els colps de calor o induir una hipertèrmia.

En aquest grup de medicaments es troben els diürètics, els antiinflamatoris no esteroidals, els antihipertensius, alguns antibiòtics i antivirals, els antiarrítimicos, alguns antidiabètics, els hipolipemiantes (empleats per a regular el colesterol), els antidepressius, els antihistamínics i els antipsicòtics.

“Cal estar atents a l’estat general d’aquells pacients que prenen aquest tipus de medicaments, així com propiciar una sèrie de mesures que ajude a controlar la seua temperatura corporal: ambient fresc, bona ventilació i ventilació, i contínua hidratació. És important ressaltar que, malgrat les altes temperatures, en cap cas s’han de suspendre els tractaments establits pels facultatius”, conclouen Murcia i Broseta.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*