Especialistes de l’Hospital de Manises alerten de l’impacte de la pandèmia en pacients amb demència

Post també disponible en: Castellano

L’estat cognitiu, funcional i conductual d’aquests pacients ha empitjorat accentuats la irritabilitat, l’ansietat, els trastorns del somni, l’agressivitat i la depressió

Les principals causes d’aquest empitjorament ha sigut la interrupció de les activitats rutinàries dels pacients com són l’exercici físic i cognitiu o les relacions socials i familiars

Els neuropsicòlegs del centre sanitari han detectat que els cuidadors i familiars dels pacients “s’han vist desbordats física i emocionalment a causa de la necessitat de vigilància constant, els trastorns del somni i l’ansietat acumulada”

L’Hospital de Manises ha atés durant 2021 a més de 950 pacients amb deterioració cognitiva

Hui dia més de 800.000 persones pateixen la demència més comuna entre els pacients amb deterioració cognitiva: l’Alzheimer. Aquesta xifra, que s’estima que siga el doble en vint anys, col·loca a aquesta malaltia entre les més comunes en la tercera edat. I és que aquesta situació no ha fet més que empitjorar des de l’arribada de la pandèmia. Per això, els especialistes en neuropsicologia de l’Hospital de Manises alerten que en aquests dos últims anys tan marcats per la crisi sanitària s’ha detectat el gran impacte que ha tingut i continua tenint aquesta situació entre els pacients i els seus familiars.

El centre sanitari ha detectat que l’estat cognitiu, funcional i conductual de pacients amb demència ha empitjorat durant aquests mesos de pandèmia. “Entre els símptomes conductuals que s’han manifestat amb major força destaquen la irritabilitat, ansietat, els trastorns del somni, l’agressivitat i la depressió. És el resultat negatiu de l’aïllament i la falta de suport” ha explicat, Anabel Campos neuropsicologia del centre.

I és que la interrupció de les rutines que tots hem viscut durant aquests dos últims anys ha afectat especialment les persones més vulnerables com són aquests pacients. La Dra. Campos explica que “les rutines d’aquests pacients estan marcades per l’exercici físic i les activitats cognitives així com les relacions socials i familiars pel que els diversos confinaments han afectat de manera substancial als pacients”.

Però no les persones amb demència no han sigut les úniques afectades per la pandèmia. Segons l’equip de neuropsicòlegs de l’Hospital de Manises, “hem detectat que ha augmentat entres cuidadors i familiars dels pacients la sobrecàrrega. Hem detectat un esgotament i desbordament físic i emocional molt fort a causa de la necessitat de vigilància constant, els trastorns del somni i l’ansietat acumulada”. 

Atencion a pacients i familiars 

Per això des de la consulta de neuropsicologia de l’Hospital de Manises es tracta de donar una atenció el més completa possible tant al pacient amb demència com als cuidadors principals. “Es realitza una valoració cognitiva, conductual i funcional amb la finalitat d’establir un diagnòstic de suport al neuròleg, es crea unes pautes de treball cognitiu al pacient i es genera d’altres recursos al cuidador per a aconseguir la major autonomia del malalt i ajudar al maneig de les possibles alteracions psicològiques i conductuals que poden aparéixer en el procés degeneratiu”, explica la Dra. Anabel Campos.

A més, el centre sanitari ha posat en marxa uns tallers per a familiars de pacients amb malaltia d’Alzheimer en els quals els professionals tracten en primera persona amb els cuidadors d’aquests pacients de manera que aprenguen a gestionar les situacions derivades d’aquesta malaltia. “En aquestes xarrades s’informa els familiars i cuidadors de com manejar al pacient amb falta de consciència de malaltia i de la importància de realitzar amb ells teràpies no farmacològiques. També abordem la malaltia de l’Alzheimer de manera integral i tractem de donar-los eines per a l’adaptació de les activitats de la vida diària d’aquests pacients”, explica la neuropsicologia.

La pròxima sessió informativa tindrà lloc el pròxim 26 de gener en un format híbrid pel que es requereix inscripció i registre de dades per a rebre el link a la sala des d’on es podrà atendre la xarrada i per una qüestió bàsica d’aforament.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*