Esquerra Unida de La Foia de Bunyol promou la iniciativa “Art, cultura i política” que recorrerà les poblacions de Xest, Xiva i Bunyol

Post també disponible en: Castellano

Han tirat a caminar les trobades  “Art, Cultura i Política” que EUPV de la Foia de Bunyol ha programat per a aquesta tardor i que recorrerà les localitats de Xest, Xiva i Bunyol, estant en gestió les  trobades en els altres pobles de la Foia de Bunyol.

Dissabte passat un grup de militants i simpatitzants d’EUPV es van donar cita a Xest per a iniciar el cicle “Art, Cultura i Política”. La primera part  va consistir en la realització de la visita guiada al certamen d’art urbà Graffitea de Xest, van ser quasi dues hores pel recorregut urbà de les obres pictòriques murals més resaltables  d’aquest ja consolidat esdeveniment artístic anual i que reuneix des de fa ja nou anys a prestigiosos artistes nacionals i internacionals. El grup va gaudir de les explicacions de l’artista Toni Espinar, guia de la trobada i els assistents es van integrar en el circuit cultural  de parets per a l’art realitzant nombroses observacions, interpretacions i preguntes  al guia, aquest va explicar en començar l’itinerari que l’art urbà pretén ser disruptiu en el concepte de l’art, pretén trencar amb la idea de l’art com a valor privat i mercantilitzat per a ser un art del carrer, per a tots, per a motivar sensibilitats i consciència social, un art amb motiu, on l’estètica i la tècnica es posen al servei de l’acció intencional, en definitiva, un art del poble i per al poble, i en aquest sentit contemplem murals que reivindiquen la sanitat i l’escola pública, que representa les lluites de les dones, que rescaten la  imatge artística de personatges imprescindibles del progrés social, que il·lustra cronològicament la línia històrica de l’art universal, etc. Un art de la reflexió i per a la construcció d’aprenentatges.

I finalitzada l’etapa cultural va vindre l’obligat descans en el menjar dels participants en un cèntric restaurant de Xest.

A les quatre i mitja de la vesprada, en el saló de plens de l’Ajuntament, presidits per la primer tinent d’alcalde de Xest M. Ángeles Llorente i el coordinador comarcal d’EUPV Carlos Xerri, es va tornar a reunir la  militància i simpatitzants d’EUPV procedent de Bunyol, Xiva i Xest per a completar la trobada amb la part política del mateix que va tractar sobre el projecte  municipal XEST VERD elaborat pel Regidor chestano d’EUPV David Pujal per a la instal·lació alternativa del parc municipal de plaques fotovoltaiques per a la producció d’energia elèctrica solar a preus més baixos dels que paguen els consumidors actualment a les grans empreses elèctriques,  per a totes les llars, indústries i instal·lacions municipals de Xest. El projecte, ja madur, està a punt de ser licitat en els dos pròxims mesos. Va quedar clar que el model de macroplantes solars a més de ser destructives per al medi ambient  tenen com a finalitat el comerç extern de la producció elèctrica, mentre que el projecte “Xest verd” pretén, minimitzar riscos, produint energia elèctrica renovable per a Xest i els chestanos. I per a fer possible el projecte l’ajuntament de Xest, a través del plec de condicions pretén posar a la disposició de les ofertes externes d’empreses interessades sostres, solars i terrenys per a la instal·lació de panells solars capaços de generar una potència d’energia elèctrica superior al consum actual d’aquesta energia que es consumeix en el municipi, polígon industrial, disseminats i urbanitzacions de la localitat. També es va estudiar altres possibilitats per a l’ús de l’energia elèctrica renovable a través de cooperatives o comunitats energètiques, valorant-se com a alternatives parcials que no busquen l’escala de tota una població per a estendre el consum elèctric renovable a través de l’energia solar, a més que en aquests models  assumeixen els riscos econòmics els socis o participants de les cooperatives i comunitats energètiques, resultant més incerts els resultats.

La jornada “Art, cultura i política” va concloure a les sis i mitja de la vesprada valorant els assistents positivament aquesta primera trobada comarcal d’EUPV a Xest. 

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*