Exercici, alimentació i actituds positives per a millorar la qualitat de vida dels malalts renals crònics

Colaboradores de Diálisis del Hospital de Manises en el proyecto GoodRENal

Post també disponible en: Castellano

La Dra. Alicia García, de l’Àrea de Nefrologia de l’Hospital de Manises, ha sigut la professional que ha participat en aquest projecte, que compta amb un finançament de més de 300.000 euros

L’equip està integrat per investigadors de l’Hospital de Manises, la CEU UCH, la UPV i la UV, així com d’universitats i centres d’investigació de Suècia, Bèlgica i Grècia

El projecte compta amb el suport d’entitats del Regne Unit, Xile i el Brasil, així com de l’associació ALCER Castalia i del Complex Hospitalari de Terrasa

De dreta a esquerra: Dr. Rafael García (Hospital de Manises), Eva Segura (Universitat CEU UCH), Dra. Alicia García (Hospital de Manises), Patricia Mesa (Universitat de València), Alexandra Elena Martín (Universitat de València) i Andreas Lauer (CEU UCH)​

Les malalties renals afecten hui dia a al voltant d’un 10% de la població mundial, una afecció de la qual aparentment no es coneix massa i que en molts dels casos es tracta d’una malaltia crònica. En aquest marc i amb motiu del Dia Mundial del Renyó, la Universitat CEU UCH en col·laboració amb l’Hospital de Manises, la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de València (UV) i d’universitats i centres d’investigació de Suècia, Bèlgica i Grècia treballen des de fa uns mesos en el projecte GoodRENal, una iniciativa liderada per la Universitat CEU UCH que busca el foment d’hàbits de vida saludables en persones amb aquesta mena d’afecció crònica.

Aquest projecte, que estudia maneres de millorar la vida de pacients amb malaltia renal crònica en tractament amb hemodiàlisi, compta amb un finançament de més de 300.000 euros procedents de fons europeus del programa Erasmus+, així com del Pla d’I+D+i espanyol el que demostra el compromís que existeix per part de la Unió Europea i del nostre país a cuidar a aquests pacients i la importància d’aquesta mena d’investigacions per a l’avanç de la qualitat de vida de persones amb afeccions cròniques. 

La iniciativa *GoodRENal té com a objectiu promoure la millora de la qualitat de vida de les persones amb malaltia renal crònica a través d’un enfocament integral i per a això “s’ha estudiat a nivell internacional els punts febles dels pacients en tractament amb hemodiàlisi, i se sap que mantindre la seua forma física amb exercici, tindre una nutrició adequada i cuidar el seu estat d’ànim són les claus d’un estil de vida favorable per a ells”, explica la Dra. Alicia García, nefròloga de l’Hospital de Manises. “Els diferents investigadors nacionals i internacionals estem treballant en el disseny d’una plataforma virtual per al seu ús durant les sessions d’hemodiàlisis que fomente l’adhesió a aquests hàbits saludables en els pacients, mentre reben el tractament”, afig l’especialista.

Entre aquests hàbits saludables, destaquen principalment fer exercici, menjar sa i tindre actituds relaxades i positives. No obstant això, com indica la Dra. García, “els pacients en tractament amb hemodiàlisi tenen limitacions afegides que fan més difícil el seu compliment ja que la seua dieta té restriccions i tres dies a la setmana han de realitzar les sessions de diàlisis”.

“Amb aquest projecte busquem fer-los més fàcil portar una vida sana, adaptada a la seua malaltia i que, d’aquesta manera, la seua qualitat de vida siga millor”, conclou.

Equip internacional

La doctora Eva Segura Ortí, al capdavant del projecte GoodRENal, és membre de la European Association of Rehabilitation in Chronic Kidney Disease (EURORECKD), del grup multidisciplinari per a la promoció de l’exercici físic de la Societat Espanyola de Nefrologia (GEMEFERSEN) i del Global Renal Exercise Group (GREX). Per part de la CEU UCH, col·laboren en aquest projecte altres dos professors del Grau en Fisioteràpia: Noemí Valtueña i Francisco José Martínez Olmos. Completen la part espanyola de l’equip els nefròlegs de l’Hospital de Manises Alicia García Testal i Rafael García Maset; la professora de Psicologia de la Universitat de València Patricia Mesa, a més d’Alexandra Elena Marín; i els investigadors en realitat virtual de la Universitat Politècnica de València José Antonio Lozano Quilis, José Antonio Gil Gómez i Hermenegildo Gil Gómez.

Al costat dels investigadors espanyols, integren l’equip, l’especialista en nutrició renal Carla Avesani, Juan Jesús Carrero, Bengt Lindholm i Peter Stenvinkel, de l’Institut Karolinska de Suècia; les nefròlogues Naomi Clyne, de l’Hospital de Lund, a Suècia, i Amaryllis Van Craenenbroeck, de la Universitat de Lovaina, a Bèlgica; i la cardiòloga Evangelia Kouidi, directora del Laboratori de Medicina Esportiva de la Universitat Aristòtil de Tessalònica; a més de Andreas Lauer.

Entitats col·laboradores

A més dels fons europeus del programa Erasmus+, el projecte també ha obtingut finançament del Pla Nacional d’I+D+i del Ministeri del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats d’Espanya: en total, més de 370.000 euros per al seu desenvolupament. El projecte GoodRENal compta a més amb el suport de l’Associació per a la lluita contra les malalties del renyó ALCER Castalia; el nefròleg Vicent Esteve i la infermera renal Anna Junqué, del Complex Sanitari de Terrasa; i investigadors internacionals del camp de la rehabilitació renal de la Universitat de Leicester, al Regne Unit; la Universitat Austral de Xile i la Universitat Federal de Juiz de Fora, al Brasil.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*