Fotogaleria: Xest consolida el seu suport a l’art urbà amb la quarta edició de Graffitea

Cheste consolida su apoyo al arte urbano con la cuarta edición de Graffitea.
Cheste consolida su apoyo al arte urbano con la cuarta edición de Graffitea.

Post també disponible en: Castellano

Cheste consolida su apoyo al arte urbano con la cuarta edición de Graffitea.
Xest consolida el seu suport a l’art urbà amb la quarta edició de Graffitea.

Divendres passat, 5 d’abril, va tenir lloc la presentació del festival d’art urbà Graffitea 2019 i el lliurament de premis als guanyadors i guanyadores del primer Concurs de Dibuix d’art urbà i graffiti de Xest, emmarcat en el festival. Primer, els veïns i veïnes de Xest van acudir al saló d’actes de la fundació cajacheste per assistir a la presentació del festival i al lliurament de premis. Posteriorment, es van aproximar al saló de plens de l’Ajuntament de Xest, per gaudir de l’exhibició de les obres d’art participants del concurs, realitzades per l’alumnat de diversos centres educatius de Xest.

A la primera part de l’acte es va realitzar la presentació de la quarta edició del Festival Graffitea 2019. “Un festival consolidat i reconegut tant a nivell local com a nivell nacional i internacional, com ha demostrat l’àmplia repercussió mediàtica que ha tingut”, comentava la regidora de Cultura, Mª Ángeles Llorente. “En aquests quatre anys s’han realitzat al poble 70 intervencions amb la participació de més de 50 artistes i amb murals de totes les temàtiques: feministes, mediambientals, fantàstiques, històriques, reivindicatives, hiperrealistes, etcètera, que conformen un itinerari cultural d’art urbà molt significatiu en aquesta població”, va afegir Llorente, que va voler fer balanç de l’impacte del festival durant els seus quatre edicions.

El festival, organitzat pel col·lectiu Wall Arttitude en col·laboració amb la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Xest, ha aconseguit transformar espais grisos i degradats de la zona en obres d’art per a tota la població. A més d’acostar als veïns i veïnes l’art urbà, també s’ha creat un itinerari muralístico que en el futur podria atraure turistes i Xest ha estat inclòs a la Xarxa de Centres d’Art Contemporani d’Entorn Rural que promou l’Agència Valenciana de Turisme de la Generalitat. “Sens dubte és un esdeveniment cultural molt esperat tant pels veïns i veïnes de Xest com pels i les visitants que acudeixen al festival i els i les artistes nacionals i internacionals que intervenen en ell”, apuntaven des de l’organització.

Durant la presentació es va voler posar l’accent en la creixent demanda dels veïns i veïnes de Xest perquè els i les artistes del festival intervinguin en els murs de casa seva. “Aquest any, a més dels espais municipals, es pinten diversos murs privats cedits per particulars, en general de grans dimensions. Cada any hi ha més sol·licituds de persones que volen que pintem les seves façanes. Aquesta conquesta pactada amb el poble és per a nosaltres molt important perquè crea llaços socials, valor i regeneració urbana col·lectiva”. Va declarar Llorente.

L’artista urbà Flug, integrant del col·lectiu Wall Arttitude, va voler agrair l’acollida del poble de Xest en la quarta edició de Graffitea 2019 i va descriure al seu col·lectiu com una associació cultural formada per un grup multidisciplinari d’artistes urbans encaminada i enfocada cap a la difusió del art urbà. L’artista integrant d’aquest col·lectiu La Nena Wapa Wapa va fer un recorregut a través del festival i va descriure i va presentar als i les artistes seleccionats per formar part de la quarta edició del festival, dins i fora de convocatòria: Cobre, Deih, Godmess, Los Calladitos, César Goce, Antonio Tone y Mujeres y Punto, Krome Xolaca y de Tripas Aerosol, David de Limón, La Nena Wapa, Flug, Toni Espinar y TMX. Al llarg de l’acte es van poder veure diversos vídeos dels artistes realitzant obres d’art urbà i del recorregut per l’itinerari cultural de la tercera edició de Graffitea (2018).

A continuació, es va procedir al lliurament de premis del primer concurs d’art urbà i graffiti de Xest per part de Llorente, i al lliurament de les làmines commemoratives d’edició limitada als nens i nenes que van participar al concurs, per part dels i les artistes La Nena Wapa, David de Llimona, Xolaca i Flug. Les obres d’art realitzades pels nens i nenes de Xest romandran en exposició a la sala de plens de l’ajuntament durant 15 dies, perquè els veïns i veïnes de Xest puguin visitar-les.

Ruta guiada

Com en cada edició, el festival concloïa amb una ruta guiada pels murs intervinguts, on l’artista del col·lectiu Wall Artittude, Flug, va explicar les diferents tècniques emprades, la trajectòria artística dels muralistes que han participat, algunes curiositats sobre el procés creatiu i realitzava una breu interpretació de cada peça.

La ruta va començar a les 11 hores des de la plaça del Castell i va comptar amb una gran afluència de públic, tant veïns i veïnes de la localitat com a visitants. El recorregut va finalitzar al Parc de la Lomiquia i va incloure parades en alguns dels murs de l’edició anterior, que no passaven desapercebuts durant el trajecte. “L’art urbà és un art lliure, allunyat dels mercats elitistes, efímer, que es va renovant amb el temps i que està en permanent interlocució amb el que passa al món. És l’art democràtic per excel·lència perquè part del carrer, es reflecteix en ella i en ella pot veure-ho qui vulgui. Busca fer partícip a la gent dels problemes d’avui dia i establir una connexió amb la persona que el veu, és a dir: crea un diàleg entre l’art i la persona. Els murs reflecteixen la vida i parlen perquè abans han escoltat el que està succeint “, declarava Mª Ángeles Llorente. “Des d’aquest equip de govern apostarem sempre per l’art popular i la cultura lliure, gratuïta i de qualitat per a tota la població”.

Instal·lació col·lectiva per part de Dones i punt

Paral·lelament al desenvolupament de Graffitea 2019, el col·lectiu Dones i Punt realitzar una instal·lació artística al parc de la plaça Aragó, on van decorar els elements de l’espai amb missatges feministes en peces de roba teixides per elles mateixes.

La ruta guiada pels murs intervinguts de la quarta edició del festival va tenir parada al parc per destacar la tasca realitzada per aquest col·lectiu de dones que ha intervingut en diferents locals, museus, botigues, aules de la facultat de Belles Arts o terrasses particulars des 2014.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*