Ginecòlegs de Manises informen dels principals riscos durant l’embaràs

Post també disponible en: Castellano

Els especialistes aconsellen que, enfront de complicacions, “la millor opció és acostar-se als serveis d’urgències amb la finalitat de descartar possibles riscos”
Per a evitar preocupacions als pares, els professionals han elaborat un llistat amb 13 dels riscos principals

Els mesos d’embaràs solen discórrer sense complicacions, però hi ha indicadors que poden suposar una alerta per als futurs pares. 

Enfront de possibles complicacions i la presència d’alguns senyals d’alerta, els especialistes d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital de Manises aconsellen que “la millor opció és acostar-se als serveis d’urgències amb la finalitat de descartar possibles riscos”. A mode d’orientació per a les mares i pares, els especialistes han elaborat un llistat amb els principals riscos durant l’embaràs davant els quals es fa necessari acudir a urgències.

Les més comunes, assenyalades pels responsables del servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital de Manises, són:

Sagnat: els experts confirmen que un poc de sagnat al principi de l’embaràs és un símptoma normal perquè significa que l’òvul comença a implantar-se en l’úter. “En qualsevol etapa d’un embaràs és una de les urgències més comunes, però de les més lleus”, assenyalen. No obstant això, els especialistes confirmen que és convenient acudir a l’hospital en tindre un sagnat per si fera falta tractar-la. 

Contraccions: des del Departament de Salut de Manises adverteixen que les contraccions són comunes en l’embaràs perquè és senyal que l’úter es prepara per al transcurs de la gestació. En aquesta línia, la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia assenyala que “és important diferenciar entre les contraccions preparatòries que tenen un patró irregular, d’aquelles que assenyalen l’inici del part, que generalment són més freqüents i regulars, succeeixen amb pocs minuts de diferència i no cessen en diverses hores”. Les contraccions uterines es converteixen en una situació urgent si encara queden mesos per a donar a llum i si es produeixen amb gran intensitat. En qualsevol cas, el millor és acudir a urgències per si es tractara d’una situació corrent o si és una amenaça de part prematur.

Dolores: en la majoria dels casos, els dolors abdominals o pelvians es minimitzen guardant repòs durant un cert temps. “Si això no ocorre, el més recomanable és acudir a serveis d’urgències perquè pot ser un símptoma de riscos per al bebé”, expliquen.

Po un altre costat, hi ha un segon grup de contratemps menys freqüents, però que constitueixen una consulta urgent en moltes ocasions. 

Falta de moviments del bebé: la mare ha de conéixer com i quan es mou el fetus al llarg de la gestació per a saber si està creixent de manera correcta. El corrent seria que el bebé disminuïsca els seus moviments quan s’acoste la data del part perquè manca d’espai per a moure’s. Els experts afirmen que “si la mare nota que els moviments fetals paren de manera brusca o es deixen de notar durant un màxim de 12 hores, s’ha de consultar a un professional”.

  1. Mal de cap: són molt comuns en dones embarassades i pot cedir amb analgèsics. No obstant això, si és un dolor que es torna intens i freqüent, pot tractar-se d’un augment de la pressió sanguínia descartant així malalties com la hipertensió arterial o preeclàmpsia, com adverteixen els experts de Manises. A més, expressen que, a pesar que cal estar pendent durant tot l’embaràs, sobretot s’ha de parar atenció en l’últim trimestre, quan hi ha un major risc que augmente la pressió arterial.
  2. Vòmits: solen ocórrer en l’inici de l’embaràs fins al sisé mes d’embaràs, combinat amb nàusees. No obstant això, poden derivar en hiperèmesi gravídica en el cas que siguen molt intensos i repetitius, perquè porta a una pèrdua de pes important i a deshidratació tant de la mare com del bebé. Aquesta malaltia es tracta amb fàrmacs, vitamines o suplements nutritius per a pal·liar els problemes alimentosos o d’hidratació.
  3. Febre: els responsables del servei d’Obstetrícia i Ginecologia del Departament de Salut de Manises confirmen que “és important acudir als serveis hospitalaris en cas d’una febre alta perquè, encara que el motiu de la febre siga conegut -una grip o constipat- ha de ser també tractat per un metge”. Quan es tracta d’un cas sense raó aparent i s’augmenta la febre per damunt dels 38 °C, cal acudir a urgències sanitàries ja que pot deure’s a alguna infecció que supose un risc per a l’embaràs. 
  4. Varices o hemorroides: una de les conseqüències de l’embaràs sol ser l’aparició de varices, venes dilatades que causen dolor i molèsties. La seua causa s’associa a l’augment del volum de sang en 5 litres, la qual cosa genera una complicació del retorn venós. Els experts estableixen prestar especial atenció durant les etapes de gestació i el puerperi per si s’inflamaren o feren mal en excés. “Cal estar pendent de les possibles hemorroides (varices en zona rectal) perquè, encara que no són greus ni preocupants, s’ha d’acudir a urgències en el cas que senta dolors sobtats, perquè pot lligar-se a una trombosi”, assenyalen. 
  5. Pèrdua de líquid vaginal: els professionals de l’Hospital de Manises confirmen que és fàcil confondre la pèrdua de líquid vaginal i amniòtic amb el flux. Sobretot, a partir del segon trimestre cal controlar aquest tipus de pèrdues amb exhaustivitat en cas que es trencara la bossa, la qual cosa podria provocar un part prematur. “Quan hi haja cap mena de dubte i malgrat que el degoteig siga xicotet, és bo que s’acudisca al metge per a rebre un diagnòstic correcte perquè, si es tracta d’un trencament de bossa, la mare haurà d’ingressar-se”, indiquen.
  6. Picor de la pell: a causa de l’increment de l’hormona estrogen, és normal en dones embarassades patir picor en mans i peus al final del dia. Encara que les causes més comunes són degut a una reacció al·lèrgica o per sequedat en aquestes parts del cos, els especialistes de Ginecologia de l’Hospital de Manises recomanen acudir al metge per a reduir causes relacionades amb el fetge.
  7. Inflor: un símptoma de l’embaràs és la manifestació d’inflors o edemes en la cara, mans i peus. No obstant això, quan es tracte d’un cas de gran intensitat i llarga duració, és convenient acudir a urgències de manera immediata. Els especialistes confirmen que “en la majoria dels casos la inflor es produeix a causa de la retenció de líquids, però pot anar agreujada per quadres d’hipertensió gestacional, així que l’aconsellables és consultar el cas amb un metge”.
  8. Colps o accidents: l’augment de l’abdomen en dones embarassades altera el centre de gravetat de la dona i la torna inestable i, per això, més propensa a les caigudes. A més, durant els mesos d’embaràs la relaxina, que és l’hormona que incrementa el diàmetre de la pelvis, se situa sobre la resta de les articulacions, fent-les més flàccides i facilitant la torçada de turmells, que provoquen les caigudes. S’ha de tindre especial cura en el tercer trimestre d’embaràs que és quan el bebé està més desprotegit per l’augment de grandària del fetus, segons confirmen els especialistes.
  9. Canvis hormonals: el flux vaginal canvia en part a causa dels canvis hormonals que es produeixen. El normal és que siga inoloro, de color clar i sense molèsties. Per això, s’ha de tindre en compte quan algun d’aquests símptomes canvie: per si tinguera mala olor, cause dolor o siga de color verdós. Encara que en principi no siga una cosa greu, els especialistes estableixen que si es nota que alguna cosa no funciona bé s’ha d’acudir al metge el més ràpid possible per a assegurar-se i descartar que fora una infecció.
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*