Ja es coneixen els cinc llargmetratges a concurs de la II edició de ‘Pantalla Alboraig’

Post també disponible en: Castellano

Reivindicar l’existència d’oferta cultural diversa i de qualitat en el món rural per a totes les edats, especialment per a xiquets, xiquetes i joves.

El jurat de la II edició de Pantalla Alboraig acaba de presentar les cinc pel·lícules de la Secció Oficial, i que opten a un dels tres premis de dotació econòmica. Gràcies a aquest Festival Internacional de Cinema Infantil i Juvenil en el medi rural, que se celebra del 28 de maig al 4 de juny, la localitat valenciana es convertirà en exemple de com descentralitzar la cultura i acostar-la als xicotets pobles d’interior de la Comunitat Valenciana és possible.

Els cinc llargmetratges seleccionats, a més d’entretingudes pel·lícules, comporten una sèrie de valors socials i pedagògics que fan més especial, si cap, a aquest festival de cinema. Els xiquets, xiquetes i adolescents d’Alboraig podran gaudir de pel·lícules del calibre de: I Never Cry (Jo mai plore), L’estrela dels simis (Apstjärnan), Calamit, Una escola en Cerro Hueso i A Butterfly’s Heart.

Com a bon concurs, tres de les cinc opta a un premi amb dotació econòmica. En primer lloc, el jurat professional atorgarà un premi a la millor pel·lícula, un trofeu i una assignació econòmica de 1.500€. Aquest jurat està format per tres rellevants personalitats del món del Cinema i l’Educació a nivell internacional, com són: Eileen Sanabria Herrera, Javi Navarro Montero i Pilar Franquet Perelló. El jurat professional atorgarà també el Premi CIFEJ (sense assignació econòmica).

En segon lloc, el Premi del jurat Infantil-juvenil estarà compost per un grup de deu joves d’Alboraig i/o la comarca, i atorgaran un premi a la millor pel·lícula, juntament amb un trofeu i una dotació econòmica de 1.000€.

I en tercer lloc, el Premi del jurat del públic, que consta d’un trofeu i una dotació de 750€ parell a la pel·lícula guanyadora. Per a aquesta secció, les persones assistents votaran a la finalització de les projeccions per a decidir els premis del públic i el jurat infantil-juvenil, d’aquesta manera es fa partícips del festival al públic assistent. 

Per segon any consecutiu, la realització d’aquest festival de cinema divers, intercultural i plurilingüe orientat al públic jove fomenta la cultura en espais rurals. A més d’aconseguir descentralitzar la cultura de les grans urbs, construeix un espai creatiu i experimental per a explorar idees, preguntes i reflexions compartides que sorgeixen gràcies a l’art del cinema. Després d’una setmana d’immersió cinematogràfica, les xiquetes, xiquets i adolescents de la comarca hauran aprofundit en qüestions d’interculturalitat, gènere i participació ciutadana; immigració, autisme i ecologia.

A més dels cinc llargmetratges a concurs, del 28 de maig al 4 de juny de 2022, es projectaran quatre pel·lícules en Secció Informativa, (Els llops, Mr Hand Només, Mediterrani i Tresors) a les quals podrà assistir qualsevol veí i turista. També hi ha programades altres activitats paral·leles que promouen la participació i tixen llaços entre els diferents pobles que formen la Mancomunitat .

Llargmetratges secció oficial (competitiva) – FITXA TÈCNICA

En el Festival competiran cinc cinc llargmetratges de ficció, animació o documental indistintament. Les pel·lícules competitives seran: 

I Never Cry (Jo mai plore)

Any: 2020 | Duració: 93 min. | País: Polònia, Irlanda | Gènere: Drama
Adreça: Piotr Domalewski
Sinopsi: Ona ha de viatjar a Irlanda per a traslladar a Polònia el cos del seu pare, mort en un accident en la construcció. Lluny d’interessar-se per ell, Ona vol saber si el seu pare va estalviar els diners necessaris per al cotxe que li havia promés. Mentre li les apanya per a bregar amb la burocràcia estrangera utilitzant la seua picardia, comença a conéixer al seu pare. Segona pel·lícula del seu director.

Una escola en Cerro Hueso

Año: 2021 | Duració: 70 min. | País: Argentina | Gènere: Drama
Adreça: Betaina Cappato
Sinopsi: Després de nombrosos rebutjos, Julia i Antonio, els pares de Ema, finalment troben un lloc segur per a la seua filla, que ha sigut diagnosticada en l’espectre de l’autisme. En la comunitat amorosa de la nova escola primària situada en una xicoteta ciutat a la vora del riu Paraná, Ema pot observar i explorar el món en silenci i al seu propi ritme. La pel·lícula segueix amb delicadesa els xicotets passos de Ema, que es converteixen en moments màgics, i en els quals la solidaritat apareix de la forma menys pensada

L’estrela dels simis (Apstjärnan) 

Any: 2021 | Duració: 75 min. | País: Suècia | Gènere: Animació
Adreça: Bufona Hambäck 
Sinopsi: La xicoteta òrfena Jonna vol amb totes les seues forces tindre una mare. Els seus 8 anys de vida els ha viscuts en l’orfenat Punta en Blanco. Un dia arriba allí un vell cotxe del qual apareix una goril·la que tria a Jonna perquè vaja a viure amb ella. Es van juntes i de seguida s’adonen que tenen més coses en comú del que pensaven. Però just quan estan millor, apareix Tord, del govern municipal, i les amenaça amb separar-les.

Calamity

Any: 2020 | Duració: 82 min. | País: França | Gènere: Animació, Western, Comèdia
Adreça: Rémi Chayé 
Sinopsi:En una caravana amb destinació a l’oest buscant una vida millor, el pare de Martha Jane resulta ferit i ella serà llavors l’encarregada de conduir el carro familiar a més de responsabilitzar-se de la cura dels cavalls. Aprendre no és tasca senzilla i, no obstant això, mai s’ha sentit tan lliure. Martha Jane decideix usar pantalons per a ser capaç de muntar a cavall amb major agilitat. Quan decideix tallar-se també el pèl generarà una enorme polèmica que traguera a la llum el seu autèntic caràcter davant les moltes dificultats que se li presenten en un món salvatge en el qual tot és possible. Martha Jane, viurà aventures agitades, entre peripècies i galops, incloent la cerca d’un vilà i després del seu destí. Amb el temps Martha Jane es convertirà en la futura Calamity Jane, una coneguda exploradora professional estatunidenc, reconeguda per haver lluitat contra els amerindis.

A Butterfly’s Heart

Any: 2021 | Duració:  52 min. | País: Lituània | Gènere: Drama
Adreça: Inesa Kurklietyé
Sinopsi: Puc tocar el teu cor? Això és el que li pregunta Rugile al seu nou amic Juozapas, qui va nàixer amb una estranya condició: el xiquet porta el cor fora del pit, protegit per una armadura especial. Sempre cautelós, la qual cosa més li agrada a Juozapas és passar el temps en una mansió deserta, on guarda la seua col·lecció d’insectes, escarabats i papallones, un secret que no comparteix amb ningú més que amb Rugile.

Jurado de l’II Festival Internacional Pantalla Alboraig

Aquest jurat està compost per:

Eileen Sanabria Herrera (l’Havana, Cuba). Estudis de grau en Psicologia i màster en Sociologia en tots dos casos en la Universitat de l’Havana, Cuba i estudis de nivell superior en Comunicació Social. Coordinadora general de la Xarxa de l’Univers Audiovisual de la Infantesa Llatinoamericana (UNIAL) que agrupa més de 200 personalitats i institucions d’Amèrica i Europa. Ha impartit un gran nombre de conferències, ponències, tallers i espais de capacitació en temes relacionats a la seua labor professional i científica a Cuba i altres països del món.

Javi Navarro Montero (València). Guionista, director i productes especialitzat en cinema educatiu i amb transfundo social. El seu curtmetratge ‘Acabe de tindre un suelño’ ha obtingut més de 240 premis internacionals i s’ha projectat en més de 800 festivals de Cinema. També imparteix tallers de Cinema i coordina la realització de curtmetratges educatius en centres escolars.
Pilar Franquet Perelló (Roda de Berà. Catalunya). Docent. Ha format part des del principi juntament amb Antonio Barrero del comité organitzador del FIC-CAT, Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada, que se celebra en Roda de BERDÂ. Dins del Festival ha desenvolupat diverses tasques i actualment és la responsable de l’Àrea Pedagògica i Centres Educatius del Festival. Des de fa anys, porta a terme iniciatives pedagògiques amb l’objectiu de promoure i motivar la creació audiovisual a les escoles i instituts, impartint tallers pràctics de cinema per a alumnat i professorat.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*