La Diputació aprova el major pressupost de la seua història amb 650 milions per a reforçar l’autonomia municipal

Post també disponible en: Castellano

L’equip de govern de PSPV i Compromís i La Vall ens Uneix recolzen uns comptes amb rècord de transferències directes als ajuntaments. El PP, Ciudadanos i Vox voten en contra

El Fons de Cooperació Municipal té una partida extraordinària de 20 milions per a combatre la inflació i creixen entorn del 10% les partides de prevenció i extinció d’incendis i infraestructures

El president Gaspar destaca la primera vegada que s’aproven els comptes a temps perquè entren en vigor l’1 de gener i insistix que la Diputació del segle XXI “representa als ajuntaments”

La Diputació de València ha aprovat este dimecres, en un ple extraordinari, els comptes per a 2023 amb el suport de l’equip de govern format pel grup socialista i Compromís i el diputat de La Vall ens Uneix, mentre que Ciudadanos, el PP i Vox han votat en contra d’un pressupost històric de 646 milions d’euros que contempla una xifra rècord de 200 milions en transferències directes als ajuntaments.

És la primera vegada en els últims 12 anys que la corporació provincial dona llum verda als seus comptes dins del termini establit per la llei perquè entren en vigor l’1 de gener. Així ho ha destacat el president de la institució, Toni Gaspar, qui ha agraït el “to seré” del debat i ha insistit en la filosofia que ha tractat d’aplicar en la gestió al llarg dels seus anys al capdavant de la corporació: “la Diputació del segle XXI representa als ajuntaments, no als sectors, i eixos alcaldes i alcaldesses i els seus equips de govern són els que decidixen el destí dels recursos amb la seua autonomia municipal”.

Per part seua, el diputat d’Hisenda, Vicent Mascarell, ha defensat uns pressupostos “útils” que “donen resposta a les expectatives d’inversió i creixement dels municipis, condicionades per dos greus contratemps com la pandèmia i la inflació derivada de la invasió d’Ucraïna”. Mascarell ha destacat l’increment de la pràctica totalitat de les partides, amb 20 milions extraordinaris per al Fons de Cooperació i augments significatius en prevenció i extinció d’incendis i infraestructures.

En conjunt, els comptes del pròxim exercici inclouen “prop de 200 milions d’euros que es transferiran directament als ajuntaments, una xifra rècord que, al costat de la possibilitat de disposar de crèdit en haver fet estos anys els deures i reduir el deute d’un 60% a poc més del 20%, garantixen la liquiditat de la institució i dels pobles de la província, que amb estes ajudes poden exercir l’autonomia municipal en la qual es basa la gestió d’este equip de govern, amb objectivitat i sense colors polítics”.

Debat pressupostari

El portaveu del PP, Vicent Mompó, ha argumentat el vot en contra del seu grup en la presentació d’uns “comptes irreals que recorren a un crèdit de 61 milions d’euros i que, malgrat disposar de majors recursos no han tingut en compte la proposta del grup popular d’incrementar en 20 milions el Fons de Cooperació”. Mompó ha reivindicat igualment la creació d’una àrea específica d’agricultura amb fons propis i un reforç pressupostari per a patrimoni i lluita contra la despoblació, al mateix temps que ha trobat a faltar l’oficina d’assessorament per a fons europeus.

Per part seua, la portaveu de Ciudadanos, Rocío Gil, ha lamentat que “després d’una legislatura convulsa en la qual tots junts hem afrontat amb enteresa i diàleg les conseqüències d’una pandèmia i una crisi econòmica, no han comptat amb ningú de l’oposició per a tirar avant este pressupost”. La representant de Ciudadanos ha valorat l’increment de recursos per a prevenció d’incendis i ha qüestionat la capacitat d’execució dels comptes provincials. Amb tot, Rocío Gil ha justificat el seu rebuig al pressupost “en determinades línies roges que no assumirem, com l’escassa inversió en joventut i beques o la inexistència de l’oficina de projectes europeus”.

Completa el vot negatiu de l’oposició el diputat de Vox Joaquín Alés, qui ha qualificat el pressupost de “continuista amb les seues virtuts i febleses”. Entre les primeres ha destacat l’encertada gestió de les transferències als municipis per criteris objetivables”. Entre les segones, “l’aportació de 20 milions al Fons de Cooperació de manera incondicionada, la qual cosa no garantix que es destinen a combatre la inflació tal i com s’ha anunciat; i la tutela que exercix la Generalitat sobre la Diputació a través d’estos programes”.

Finalment, el diputat de La Vall ens Uneix Joan Sanchis s’ha sumat al vot favorable de l’equip de govern en considerar que el document portat a ple “contempla la protecció social i del medi ambient en els municipis de la província, així com la dinamització de l’activitat econòmica a través del Pla d’Inversions i un Fons de Cooperació que aposta per l’autonomia local i augmenta les transferències directes als ajuntaments”.

Principals partides

Els últims comptes de la legislatura en la Diputació sumen 646.108.540 euros, 54 milions més que en l’exercici anterior, un creixement del 9%. En el desglossament per àrees de la partida més alta dels 210 anys d’història de la institució, destaquen els augments del 33% en l’aportació al Fons de Cooperació; el 9% en la gestió forestal i prevenció d’incendis; l’11% en infraestructures i carreteres; el 9,3% en benestar social; el 15% en desenvolupament rural; el 12% en turisme; i el 13,4% en patrimoni.

Estos percentatges es traduïxen en 20 milions d’euros addicionals perquè els ajuntaments puguen fer front a la inflació i les dificultats sobrevingudes a causa de la pandèmia i el context actual de crisi econòmica, que se sumen als 40 milions de partida del Fons de Cooperació; 78 milions del Pla d’Inversions bianual; 63 milions per al Consorci de Bombers i altres 23 per a Medi Ambient, on s’inclouen les ajudes de l’estratègia Reacciona; i 51,5 milions per a Infraestructures.

A més, l’aposta de la Diputació pel municipalisme adult, que fuig del dirigisme i respecta l’autonomia local, destina per al pròxim exercici 32 milions d’euros a la partida de Benestar Social, on s’emmarca educació i inclusió; 11 milions per a innovació i transformació digital, en la línia de modernització marcada per l’equip de govern que dirigix Toni Gaspar; 6,5 milions d’euros per a València Turisme; 5,9 milions per a Joventut i Esports; 3,2 milions per a Desenvolupament Rural; 2,8 milions per a Mobilitat; 1,4 milions per a Igualtat i 440.000 euros per a Diversitat; 1,5 milions per a Memòria Històrica; i 800.000 euros per a les escoles agrícoles de Catarroja i Requena.

Entre les àrees de gestió amb major dotació pressupostària destaquen també Personal i Patrimoni. En el primer cas, la Diputació incrementa en una mica més de dos milions i mig la partida per a fer front a les regulacions salarials, mentre que en el negociat de Patrimoni i serveis sostenibles es produïx una pujada del 13,4% per a cobrir les despeses de la factura elèctrica i seguretat, entre altres.

Esment a part mereix Cultura, amb un increment de l’11% i 15,5 milions de pressupost que es distribuïxen en 9,2 milions per a la gestió cultural dels municipis; quatre per als teatres de la Diputació, incloses produccions pròpies, el MuVIM i el premi Iturbi; dos milions per a les bandes de música i 870.000 euros per a la Institució Alfons el Magnànim, l’editorial de la corporació provincial.

El document aprovat este dimecres inclou altres dos milions d’euros per a Assessorament Municipal; 1.450.000 euros per a govern obert i transparència, 1,6 milions per a cooperació internacional i un increment del 17% en la partida per a Cohesió Territorial i Projectes Europeus, on està prevista la creació d’una oficina per a ajudar els ajuntaments a tramitar la petició dels fons Next Generation.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*