La Diputació aprova per majoria una moció sobre el 25 N per a reforçar la lluita contra la violència masclista

Reunión del plenario de la Diputació de València.
Reunión del plenario de la Diputació de València.

Post també disponible en: Castellano

El ple de la Diputació del mes de novembre va arrancar, com qualsevol altra sessió plenària des que es va iniciar la legislatura, amb el crit de denúncia del president contra “la covardia masclista”. Toni Gaspar va recordar a Mª Dolores, de 39 anys, i Samira, de 41, totes dues assassinades per les seues parelles des del passat 22 d’octubre. Amb elles són 1.027 les víctimes de la violència de gènere a Espanya des de 2003, una dada esgarrifosa i creixent que requerix la unitat d’acció de societat i institucions per a fer front a esta xacra social.

Una dada que, en paraules de la diputada d’Igualtat, Isabel García, és només “la punta de l’iceberg” d’una “realitat molt greu que acumula 51 víctimes mortals enguany, 34 menors assassinats des de 2013 i maltractament psicològic, econòmic, sexual sobre la base de la desigualtat d’homes que mantenen una relació de superioritat sobre la dona i la materialitzen amb el terror”.

Este problema social tan complex va servir a la diputada socialista per a defensar la moció presentada al costat de Compromís, el PP, Ciutadans i La Vall ens Unix amb la finalitat de reforçar la responsabilitat de la institució en la lluita contra la violència masclista. Els cinc grups la van aprovar en el ple d’este dimarts, en el qual el vot en contra del diputat de Vox va impedir que la moció es convertira en declaració institucional en vespres del 25 N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona.

El debat d’esta acció conjunta contra la xacra de la violència masclista va centrar el ple provincial de novembre, en el qual el diputat de Vox, Joaquín Alés, es va erigir en veu discordant en qüestionar la “asimetria penal” de la Llei Integral contra la Violència de Gènere de 2004, que en la seua opinió “criminalitza a l’home i s’ha mostrat insuficient al llarg d’estos 15 anys per a acabar amb el problema”.

La primera a respondre al diputat de Vox ha sigut la portaveu de Ciutadans, Rocío Gil, qui ha considerat que “negar la realitat d’esta xacra social és una irresponsabilitat”. Per part seua, el portaveu del Grup Popular, Juan Ramón Adsuara, ha convidat a reflexionar sobre la conveniència d’obrir per primera vegada un debat sobre la violència de gènere, un assumpte sobre el qual “sempre hi ha hagut consens”. En la mateixa línia s’ha expressat la portaveu del PSPV, Pilar Sarrión, que ha destacat que “esta moció del 25 N és de totes i tots”.

La resposta a la segona intervenció del diputat Alés, qüestionant que la llei de 2004 obvie la violència domèstica i instant a endurir les penes i que estes siguen “iguals per a tots”, ha sigut si cap més contundent, esta vegada per part de l’equip de govern. El portaveu de Compromís, Xavi Rius, ha recordat que el Codi Penal “recull les altres formes de violència” i, abans d’aprofundir en una gràfica exposició dels ‘micromachismos’ que ens envolten, ha lamentat que un responsable públic “negue una greu situació estructural que requerix d’una normativa específica”.

La titular d’Igualtat, Isabel García, ha tancat el debat sobre esta moció que reclama més mesures de prevenció, sensibilització i intervenció per a erradicar la violència masclista; reforçar el treball conjunt de les institucions a través de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere impulsada per la Diputació; instar a l’Estat a incloure totes les violències contra les dones reconegudes en el Conveni d’Istanbul; i facilitar des de la corporació tot tipus de campanyes d’orientació i conscienciació en mitjans públics.

“Volen portar-nos a les cavernes mesclant tot tipus de violència, quan la de gènere és un tipus de violència amb la seua definició i conseqüències. Mentixen i banalitzen sobre un greu problema social que costa vides”, ha conclòs la responsable d’Igualtat.

Transparència i eficiència

L’altre assumpte que ha generat debat en este ple de novembre ha sigut l’informe d’auditoria de control financer sobre contractes menors en el període 2018. El diputat de Ciutadans Jesús Gimeno ha qüestionat el volum d’esta mena de contractació, que supera el 70% segons l’informe d’Intervenció, al que ha respost el president, Toni Gaspar, abans de donar la paraula a l’interventor com a responsable de l’informe. “Tots som membres d’ens locals i sabem que esta és la forma més habitual de contractació i emparada per la llei”, ha assenyalat Gaspar abans d’afegir que la intenció de l’equip de govern és continuar millorant la fiscalització dels contractes menors al mateix temps que s’incrementa l’eficiència en la gestió.

El propi interventor ha deixat clar que tots els contractes menors ixen amb un control previ del seu departament i que l’informe del qual s’ha adonat en el ple és una eina de control financer que busca realitzar una anàlisi global que detecte les febleses del sistema des de la perspectiva de tractar de millorar-les. 

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*