Post també disponible en: Castellano
La vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, es reunix amb la directora general de Patrimoni del Consell, Pilar Tébar. Les dos institucions abordaran la creació d’una comissió per a treballar conjuntament a partir de 2025.
Enguix avança una línia de 2,5 milions d’euros de la Diputació per a enguany, destinada a “projectes madurs” tant de patrimoni civil com eclesiàstic, i demana a la Generalitat ajuda per a agilitzar les autoritzacions.
La Diputació de València i la Generalitat reprenen la col·laboració per a emprendre de manera conjunta projectes de recuperació de patrimoni històric en els municipis de la província. La vicepresidenta primera i responsable de Cooperació Municipal, Natàlia Enguix, ha rebut en seu provincial a la directora general de Patrimoni Cultural del Consell, Pilar Tébar, qui ha qualificat la reunió com “una declaració d’intencions per a fer un pas al capdavant en la col·laboració entre les dos institucions en matèria de patrimoni”.
Enguix i Tébar avancen en la creació d’una comissió per a treballar conjuntament en projectes de recuperació del patrimoni a partir del pròxim any, encara que es deixa la porta oberta al fet que durant 2024 puguen sorgir iniciatives i propostes dels ajuntaments en les quals col·laboren les dos institucions.
En este sentit, la Diputació de València invertirà enguany 2,5 milions d’euros en projectes de recuperació del patrimoni històric presentats per municipis de la província. La vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, ha anunciat esta línia d’ajudes que el govern que dirigix Vicent Mompó recupera sis anys després, i que coordinarà la mateixa Enguix a través de l’àrea de Cooperació Municipal que encapçala.
Natàlia Enguix explica que en el primer exercici de la legislatura “la intenció és subvencionar projectes que estiguen madurs, que si pot ser compten amb els permisos necessaris, tenint en compte que parlem de béns d’interés cultural i espais protegits, i que puguen licitar-se durant 2024”. Estos criteris s’emmarquen “en la línia d’este govern de ser més eficaços, ajudant els ajuntaments a executar les actuacions que ens sol·liciten i que els diners es queden en els municipis i no tornen a la Diputació”, afig Enguix.
Agilitzar els permisos
Natàlia Enguix ha explicat després de la trobada que ha traslladat a la representant autonòmica la necessitat que l’administració “siga més flexible i hi haja menys burocràcia, i sobretot necessitem la col·laboració de la Generalitat per a agilitzar l’autorització dels permisos que sol·liciten els ajuntaments per a realitzar estes intervencions en elements patrimonials, la major part d’ells béns d’interés cultural protegits”.
Per part seua, Pilar Tébar ha assenyalat que la col·laboració consistirà en “donar suport a les restauracions d’elements patrimonials que es troben en perill d’enderrocament o potenciar aquelles actuacions en espais singulars”.
D’esta manera, hi haurà dos milions d’euros per a finançar projectes de patrimoni civil presentats pels consistoris i mig milió d’euros per a patrimoni eclesiàstic. En tots els casos, les intervencions es realitzaran en “espais singulars i emblemàtics per als pobles”, segons apunta la vicepresidenta i responsable de Cooperació.
L’exemple d’esta mena de projectes és el Palau dels Bellvis de Benissuera, que recentment va visitar Natàlia Enguix al costat de l’alcaldessa, Yolanda Úbeda. La casa-palau fortificada del segle XVI compta amb un pla director que determina les diferents fases que han d’escometre’s per a recuperar una construcció que pretén ser el centre administratiu i sociocultural del poble.
Be the first to comment