Post també disponible en: Castellano
La diputada d’Assessorament Municipal, Paz Carceller, envia una circular a estos 46 ajuntaments per a posar a la seua disposició els recursos tècnics i humans de la corporació en els processos de contractació
L’objectiu, com van avançar el president Mompó i la vicepresidenta Enguix, és evitar el reintegrament de les subvencions, sobretot les del Pla Obert, i que els diners assignats es queden en els municipis
La Diputació de València es posa a la disposició dels 46 municipis amb menys de mil habitants de la província per a ajudar-los a contractar i executar els seus projectes, molts d’ells subvencionats amb les ajudes d’altres administracions, principalment de la pròpia Diputació. Els consistoris han rebut una circular, firmada per la diputada d’Assistència Jurídica i Tècnica, Paz Carceller, en la qual s’oferix personal de la pròpia institució per a formar part de les taules de contractació, en cas de ser necessari.
En paraules de Paz Carceller, “la circular respon a la nostra intenció d’estar el més a prop possible de les entitats locals per a ajudar-los, no sols econòmicament, sinó en els processos de tramitació i contractació perquè els projectes i necessitats que ells ens plantegen puguen tirar avant”. Es tracta “d’un pas més en el treball que realitza l’àrea d’Assessorament Municipal amb personal públic especialitzat, que va en la línia marcada per l’actual govern de la Diputació de no sols incrementar l’assignació econòmica als municipis sinó ajudar-los a traduir eixa inversió en millores reals per als pobles”.
La major proximitat amb els ajuntaments és un dels eixos de la gestió del govern que presidix Vicent Mompó, amb la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, al capdavant de l’àrea de Cooperació que coordina el principal programa inversor de la Diputació, un Pla Obert amb 350 milions d’euros per a municipis i mancomunitats. L’obertura d’oficines comarcals que acosten els servicis de la corporació als alcaldes i alcaldesses i les contínues jornades formatives i informatives per a explicar els procediments i resoldre dubtes, són algunes de les mesures amb les quals treballa el govern provincial “perquè els pobles i ciutats puguen aprofitar les subvencions i no haver de retornar ni un sol euro a la Diputació”.
Procés de contractació
La circular exposa que la Diputació, “en l’exercici de les funcions d’assistència i cooperació jurídica, econòmica i tècnica als municipis, especialment als de menor capacitat econòmica i de gestió, us dona suport en la constitució de les taules de contractació posant a la vostra disposició personal de la pròpia Diputació perquè forme part d’estes taules, en cas de ser necessari”. El servici d’Assessorament Municipal “és conscient de les dificultats que la Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic ha ocasionat a les xicotetes entitats locals”, explica la diputada Carceller, conscient que moltes d’eixes contractacions “es financen amb subvencions provinents d’altres Administracions Públiques”.
En moltes ocasions, el procés de contractació “genera un problema de temps entre el compliment del termini de realització o justificació de l’activitat o inversió de la subvenció i la celebració del contracte, donant lloc al reintegrament de la subvenció, o si és el cas, a la pèrdua del dret al cobrament d’esta quantitat”, recull la circular, que se centra en la formació de les meses de contractació i oferix la participació dels tècnics provincials per a ajudar en els processos.
El personal eventual no pot formar part de les Taules de contractació ni emetre informes de valoració de les ofertes, i el personal funcionari interí únicament pot fer-ho quan no existixen funcionaris de carrera prou qualificats i s’acredite en l’expedient. Estes taules han d’estar formades per un president i un secretari, que han de ser funcionaris de la corporació local, i un mínim de tres vocals. Davant la dificultat d’alguns pobles i mancomunitats de formar estos organs, la Diputació oferix el personal propi.
La sol·licitud del personal qualificat poden fer-la els municipis a través de la ‘Carpeta d’Ajuntaments’. Donada la complexitat tècnica d’algunes licitacions, especialment les referides a obres i concessions de servici, es considera convenient comptar amb un vocal tècnic per a verificar que les ofertes complixen amb les especificacions tècniques del plec. En cas de no disposar d’estos tècnics, els consistoris podran sol·licitar-ho al Servici d’Assessorament Municipal de la Diputació de València, al qual es podrà consultar qualsevol dubte que sorgisca durant l’expedient de contractació.
Be the first to comment