La Diputació visibilitza a les dones treballadores del sector de les cures

Post també disponible en: Castellano

La Diputació de València, a través de l’àrea d’Igualtat dirigida per la diputada Eli García, ha celebrat el primer Fòrum Fem-Dipu d’Economia de les Cures, en el qual s’ha analitzat la situació actual d’un sector en auge degut a l’envelliment de la població, fonamental per al benestar de la societat, però al seu torn poc valorat. Alcaldes, regidors i tècnics dels ajuntaments de l’Hoya de Buñol, La Serranía, El Rincón d’Ademuz i Requena-Utiel han sigut els destinataris d’este primer seminari.

Els experts que han intervingut al llarg de la jornada, que s’ha desenvolupat per videoconferència des del Saló de Plens de la Diputació, han realitzat un diagnòstic de l’estat en el qual es troba l’economia de les cures, per a acabar parlant de diferents propostes encaminades a oferir una solució laboral a les treballadores d’este mercat, majoritàriament dones.

El vicepresident Carlos Fernández Bielsa ha obert el seminari destacant “el paper clau que han de jugar les administracions locals per a liderar la resposta a eixes dones, la qual cosa sens dubte propiciarà més igualtat, major protecció social i major benestar”.

Per part seua, la diputada d’Igualtat Eli García s’ha referit al sector de les cures “com la gran activitat econòmica oblidada, no reconeguda per la societat i, en la majoria dels casos, no remunerada, per la qual cosa resulta fonamental donar solucions”.

La primera de les ponents, la doctora en Ciències Polítiques de la Universitat Complutense de Madrid Mª Ángeles Durán, ha alertat del desafiament al qual s’han d’enfrontar les Administracions Públiques per als pròxims anys. “La immensa majoria del sector de les cures no està monetitzada. Per a traure-ho a la llum, l’Estat hauria d’escometre un enorme esforç. Cal ser conscients de què es tracta de tota una revolució en la nostra economia”.

Una altra de les expertes destacades de la jornada ha sigut la catedràtica d’Anàlisi Econòmic María Luisa Moltó, per a la qual tota resposta passaria per “garantir la cura com un dret, considerar-lo un bé públic. Seria un error veure’l com una despesa inassumible i s’ha d’articular des del sector públic, mitjançant ocupació pública”.

Una altra de les solucions que s’han debatut en el fòrum ha sigut la cerca de fórmules d’associacionisme empresarial i cooperativisme, amb l’exemple d’èxit de la cooperativa Gestalmur. 

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*