La Generalitat signa convenis amb els ajuntaments de Llíria i la Pobla de Vallbona per cedir el dret de tempteig i que puguin comprar habitatges

Post també disponible en: Castellano

El vicepresident i conseller d’Habitatge i els corresponents responsables municipals han signat al febrer els convenis que els permet exercir aquest dret

Aquest mecanisme permet als ajuntaments ampliar el parc públic d’habitatge per destinar-lo a les famílies més vulnerables

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha signat durant el mes de febrer de manera electrònica convenis per a la cessió de el dret de tempteig i retracte amb responsables municipals de Gandia, Llíria i la Pobla de Vallbona, Diana Morant , Manolo Civera i Josep Vicent García, respectivament, que permetran a aquests ajuntaments adquirir habitatges per atendre les necessitats habitacionals dels seus respectius municipis.

Martínez Dalmau ha explicat que el dret de tempteig i retracte “és una eina molt eficaç per ampliar el parc públic d’habitatges per part de la Generalitat i els ajuntaments”.

Així mateix, ha assegurat que ja “són molts els consistoris que tenen molt interès per adherir-se a ella, ja que poden ser una resposta eficaç a la necessitat d’habitatge per part de persones, famílies o col·lectius vulnerables, a través d’un lloguer social”.

El vicepresident ha destacat que els habitatges que a partir d’ara adquireixin aquests ajuntaments es qualificaran de protecció oficial amb caràcter permanent, de manera que s’incorporaran al seu parc públic municipal.

Un altre dels avantatges sobre la cessió de el dret als ajuntaments és que s’assegura una gestió més eficient de proximitat de parc públic, ja que són els serveis socials municipals els més propers a la gent i als que primer van quan tenen necessitats habitacionals.

Aquest conveni és el resultat de l’Decret Llei 6/2020, de 5 de juny, de Consell, per a l’ampliació d’habitatge públic a la Comunitat Valenciana mitjançant els drets de tanteig i retracte. Amb ell, la Generalitat pot cedir els drets d’adquisició preferent a municipi on s’ubiqui l’habitatge objecte de tempteig o retracte, cosa que podrà exercir directament o mitjançant un ens públic en què delegui les competències d’habitatge. La vigència de l’conveni és d’un any, amb possibilitat de prorrogar-se.

Atenció més propera

En el cas de Gandia, la Conselleria gestiona en l’actualitat, a través de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha), 147 habitatges. No obstant això, la demanda existent en el municipi és elevada, per la qual cosa és necessari buscar noves alternatives per augmentar aquest parc públic.

Així mateix, per millorar la política d’habitatge a nivell local, cal recordar que l’any passat Gandia va signar un conveni amb la Conselleria per integrar-se en la Xarxa de Municipis d’Oficines Xaloc. Ja té en marxa un cas pilot d’oficina amb servei de finestreta única en matèria d’habitatge, rehabilitació d’edificis i regeneració urbana. Tot això ha comptat amb una inversió de 111.600 euros per part de la Vicepresidència Segona.

En el cas de la Pobla de Vallbona, el vicepresident ha recordat el cas de la trentena de famílies que fa unes setmanes van estar a la vora de l’desnonament, però que la intervenció de la Conselleria i l’Ajuntament va aconseguir solucionar el problema, que va concloure amb la compra dels habitatges per part de la Generalitat per via d’emergència.

A finals de novembre es va tenir coneixement que més de 30 famílies anaven a ser desnonades el 8 de desembre de 2020. Els equips jurídics de la Conselleria i l’Ajuntament van aconseguir en un temps rècord ajornar els desnonaments a el 8 de febrer de 2021 per guanyar temps, en el qual es va negociar la compra dels immobles a l’empresa Divarian i la suspensió dels procediments.

Per tant, la Conselleria ha adquirit 28 habitatges en els edificis on resideixen les famílies que anaven a ser desnonades, el que permet resoldre la totalitat dels casos. Al costat d’elles, també ha comprat al municipi un altre habitatge a l’BBVA. A això cal sumar altres tres que van ser comprades a la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb), a finals de 2020.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*