La Guàrdia Civil investiga a 2 persones per estafar per mitjà de la suposada venda de productes sanitaris relacionats amb el Covid-19

Post també disponible en: Castellano

En el marc de l’operació “MASCAS”, s’ha procedit a la investigació d’estes persones per la seua presumpta implicació en els delictes d’estafa bancària, falsificació de document privat

Estes persones estafen als seus mates oferint productes sanitaris, com a guants i màscares aprofitant l’estat d’escassetat i sol·licitant un avanç del diners

En el marc de l’operació “MASCAS” l’equip EDITECO LLIRIA de la Guàrdia Civil, procedeix a la investigació de 2 persones a Huelva, per delictes d’estafa, i falsificació de document privat, sent el “modus operandi” la creació d’anuncis en plataformes web de segona mà oferint a la venda productes sanitaris relacionats amb el COVID-19, remuntant-els inicis de la investigació a el mes de març de 2020 data d’inici de la pandèmia.

Els autors d’aquests fets generaven anuncis en plataformes web de segona mà oferint productes sanitaris, en diverses províncies de la geografia espanyola augmentat exponencialment el seu radi d’acció.

Un cop contactats amb un potencial client, aprofitant la urgència i necessitat existent a causa de la pandèmia soferta a tot el país, el suposat venedor sol·licitava una sèrie de transferències en concepte de reserva del producte, avenços de pagaments a proveïdors, suposades incidències per bloquejos de l’enviament del producte, i per la urgència de l’enviament, a diferents comptes bancaris.

Els autors d’aquests fets es valien d’enganys per a l’obtenció d’aquestes transferències, i remetre correus electrònics simulant incidències hagudes en el transport utilitzant nomenclatures similars a les suposades empreses encarregades de l’repartiment fent ús de logotips, enviant factures proforma amb dades falses d’empreses, i proveïdors, fins i tot falsificant extractes bancaris simulant devolucions de transferències.

Cosa al que accedien els perjudicats a causa de la necessitat d’adquisició d’aquests productes, tant per a l’inici de les seves activitats empresarials, com per l’obligatorietat del seu existent per evitar l’expansió de la pandèmia.

Els investigats mai arribaven a enviar el producte acordat, i cessaven la comunicació amb els perjudicats un cop aquests s’adonaven de l’estafa de la qual havien estat víctimes.

L’equip EDITECO LLIRIA mitjançant gestions d’investigació detecta un total de 26 anuncis creats en plataformes web de venda de productes, relacionats amb 7 perfils de venedor diferents, observant com era utilitzat el mateix patró definit d’anunci indistintament en els diferents perfils de venedors.

També s’ha detectat un total de 9 correus electrònics diferents utilitzats pels autors d’aquests fets, tant com per simular ser l’empresa de transport, com el proveïdor, com el suposat venedor. Feien ús de 2 números de telèfon diferents per establir contacte, i simular la venda o enviament de producte segons al seu interès convenia.

En el desenvolupament de les investigacions es va realitzar el rastreig de l’efectiu estafat, detectant l’existència de 4 comptes corrents utilitzades pels autors d’aquests fets, un cop percebut l’efectiu estafat a un d’aquests comptes, era transferit immediatament a una altra de les 4 comptes utilitzats, sent posteriorment invertits a casa d’apostes en línia, o posteriorment extret en caixers automàtics de la localitat de Huelva aconseguint així el blanqueig de l’efectiu.

Recomanant una sèrie de mesures per a la prevenció d’aquest tipus de il·lícits, com:

  • Comprovació de dades figurants en les factures proforma assegurant-se de l’existència de l’empresa que l’emet.
  • Supervisió de dominis figurants en correus electrònics, assegurant que és l’utilitzat per l’empresa, o transportista a què correspon.
  • Desconfiança davant sol·licituds de transferència en concepte d’urgència d’enviament, o bloqueig d’ell mateix que no hagen estat acordades amb anterioritat.
  • Per prevenir enganys es pot recórrer a modalitats de enviar contra reemborsament que li permet la comprovació del producte abans del pagament.

Les diligències han estat lliurades al jutjat de 1r Instància i Instrucció nº 1 de Llíria.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*