La Mancomunitat de l’Interior Terra del Vi inicia una prova pilot de recollida porta a porta de la fracció orgànica a Utiel

Post també disponible en: Castellano

Aquesta actuació, que s’iniciarà en el barri de la Celadilla d’Utiel, es tracta de la primera fase per a la implantació de la recollida fraccionada de l’orgànica a la comarca

El dimarts 5 de juliol arranca la recollida porta a porta de la fracció orgànica en el barri de la Celadilla d’Utiel. Aquesta prova pilot serà la primera experiència de recollida separada dels residus orgànics en la Mancomunitat de l’Interior Terra del Vi (d’ara en avant MITV), que s’ha sumat a la implementació de la cinquena fracció per a reduir la generació de residus en el territori.  
Amb aquesta nova fracció, la Mancomunitat s’avança a les exigències recollides en les directives europees, estatals i autonòmiques que estableixen l’obligatorietat de tots els municipis de recuperar el 90% dels residus abans de 2035. Actualment, el 40% de les nostres bosses de fem són residus orgànics. Amb la nova fracció, se separaran aquests residus per a recuperar-los en forma de compost i convertir els desaprofitaments en nous recursos per a alimentar la terra. 
La implementació d’aquest nou model de recollida, on la ciutadania haurà de traure poals amb els residus orgànics al carrer en un horari establit, ve acompanyada d’una intensa campanya de comunicació amb accions d’educació ambiental per a conscienciar a la ciutadania. Sota el lema “Arriba el contenidor marró, torna a la terra”, a partir del pròxim dilluns 27 de juny la MITV realitzarà una sèrie d’activitats de conscienciació ciutadana porta a porta, que inclouen un estand informatiu en zones estratègiques del barri i del municipi i el lliurament de kits de reciclatge, fullets explicatius i atenció personalitzada per a resoldre qualsevol dubte. Els dos educadors ambientals visitaran a els/as veïns/as de la Celadilla per a entregar, de forma completament gratuïta, el poal domèstic i les bosses compostables amb les quals els/as veïns/as hauran de separar els seus residus orgànics.  
La campanya informativa ja s’està desenvolupant en la pàgina de Facebook de la MITV i en el del “Terra del Vi Sostenible”, i es difondrà a través dels canals de difusió municipals (web i RRSS).
La implementació d’aquesta nova recollida, que s’inicia amb la prova pilot en el barri de la Celadilla d’Utiel, també s’aplicarà en les pròximes setmanes en els municipis de Caudete de las Fuentes, Fuenterrobles i Villargordo del Cabriel on s’instal·laran contenidors marrons tancats per als quals els/as veïns/as tindran una clau per a obrir-los i depositar en ells els residus orgànics generats; i a la pedania utielana de la Torre, on s’implantarà una compostera per a la valorització in situ dels residus orgànics generats per la seua ciutadania. 
Gràcies a la nova recollida de la fracció orgànica, la MITV activa l’economia circular, donant-li una segona vida als residus. El compost resultant de la matèria orgànica també ajudarà a reduir l’ús de fertilitzants i pesticides, així com la quantitat de residus dels abocadors, per a previndre la contaminació d’aqüífers i millorar la petjada de carboni d’aquest territori. 

Totes aquestes actuacions es troben subvencionades per l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València.

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*