La Plataforma de Defensa del Ferrocarril de CGT al costat d’altres forces convoquen una concentració a Camporrobles amb el lema “Què no t’esborren el tren”

Post també disponible en: Castellano

El 13 de març la Plataforma de Defensa del Ferrocarril de CGT, Indignats amb Renfe i la Plataforma d’Usuaries del Tren valencià, hem convocat una concentració en l’estació de Camporrobles a les 12 del matí, que coincideix amb la convocada per la Plataforma “Pobles amb el Tren”, i, així mateix, secundem també les concentracions de la Federació d’Associacions de Veïns de Xirivella, i la Asociación de Veïns, Encreullades Poliesportiu d’Aldaia, a Xirivella i Aldaia, també a les 12h, així com a les concentracions en la resta d’estacions d’Utiel a Aranjuez, en aquest moment crucial per a la supervivència de la línia fèrria.

Des del 25 de novembre de 1947, en què es va unir l’últim tram d’aquesta línia en Enguidanos, aquesta línia ha sigut vertebradora dels territoris pels quals passa, contribuint al desenvolupament social i econòmic.

En els últims 35 anys, les inversions han sigut pràcticament nul·les, i la progressiva deterioració de la línia ha significat una constant reducció de servei i qualitat d’aquest.

La constant deterioració de la infraestructura ha portat al fet que els temps de viatge hagen augmentat a quasi el doble, ja que entre València i Madrid, fins al seu tancament, costaven pràcticament 8h, molt superior a les 4,20h que tardava el TALGO i el TER en els anys huitanta per aqueixa mateixa línia.
En l’actualitat, existeixen limitacions de velocitat a 20 i 30 Km/h per deterioració de la infraestructura, i entre Utiel i Conca, la velocitat màxima, és només de 60 km/h, pels quals tarda més de 2h a recórrer els 120km que separen aquestes localitats.

Des de les diferents administracions, no s’han tingut en compte les necessitats de les poblacions d’aquestes comarques, que han patit restriccions de servei sistemàtiques, tancaments d’estacions, i supressió de trens, que s’ha agreujat per la pandèmia del COVID-19 i de la Borrasca Filomena, que ha apuntillado la línia, i que, de no mantindre una pressió ciutadana cap a les Administracions i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, corre un seriós perill de tancament definitiu.

L’1 de gener de 2020, 147 estacions, es van quedar sense personal en tota la Xarxa Ferroviària, entre elles, la de Camporrobles, amb el que això comporta quant a seguretat i qualitat del servei, sobretot en informació, sales d’espera, wc, etc.
Uns dies més tard, i segons acord d’investidura de l’actual Govern, aquest es va comprometre a reobrir les estacions, però, només ho va fer en 27 d’elles, incomplint clarament l’acord i donant una nova volta de rosca en l’asfíxia que pateixen les zones rurals i poc poblades de la “Espanya Buidada”

En 2013, la freqüència de trens entre Camporrobles i València, o Cuenca, era de 4 trens per sentit, però, amb l’entrada de les Obligacions de Servei Públic (OSP) al juny de 2013, es van suprimir 40.000 trens anuals en tota la Xarxa, i la freqüència va quedar en 3 per sentit. Amb l’arribada de la pandèmia, circulava només un tren per sentit.

Restablida la “nova normalitat”, la freqüència va quedar en dos serveis per sentit, però, només fins a l’arribada de “Filomena”, que va paralitzar el servei, igual que en bona part de la Xarxa Ferroviària.

El que denunciem en aquesta Nota de Premsa, la Plataforma de Defensa del Ferrocarril de CGT, Indignats amb Renfe i la Plataforma d’Usuaries del Tren valencià és, a més de la situació anterior de falta de servei en la línia, la situació actual, que va suprimir el servei el passat 8 de gener, i en aquest moment, contínua sense circulacions per aquest tram, sent l’únic de tota la Xarxa Nacional que contínua sense restablir-se.
Des de les Plataformes convocants, reivindiquem la reobertura i rehabilitació de la línia, així com, mesures encaminades a ampliar el servei ferroviari entre Camporrobles, Utiel i València, que amb una mínima inversió, si la comparem amb les obres faraòniques, podria donar un servei imprescindible a les comarques d’interior.

Com a exemple, podem prendre la línia d’Alta Velocitat entre València i Xàtiva, construïda fa 13 anys i encara no està en servei, encara que està finalitzada la seua construcció des de fa 9 anys, o el pont sobre el va riure Xúquer, que es va construir en la mateixa data, i pel qual no ha passat encara ni un sol tren, mentre a 20 metres, existeixen dos ponts metàl·lics, en la línia convencional València-Xàtiva, pels quals passen 210 trens diaris amb una limitació de velocitat a 30km/h pel mal estat dels ponts.

Per a ser pràctics, solament amb les travesses que hi ha emmagatzemades des de fa dècades en l’estació d’Utiel, es podrien canviar els 20 km que uneixen Utiel i Camporrobles, o sent més ambiciosos encara, amb les 294.000 travessa que es van canviar entre València i Castelló, es podien haver canviat fins a Conca.

A més, l’estació de Camporrobles, com a última població del Pais Valencià, en aquesta línia, hauria de ser el final de la C3, o, almenys, que 2 dels 5 trens que arriben a Utiel, podrien tindre el final del servei a Camporrobles, que passaria a duplicar el servei i l’oferta a les persones usuàries, a més, sense cap cost econòmic, o millor dit, mínim, ja que caldria mantindre el personal en l’estació de Camporrobles.

També existeix una nova espasa de Dàmocles sobre aquesta línia, com és el tancament proposat de l’estació de Carboneras de Guadazaón, que deixaria les dues estacions que quedaven obertes, sense personal, i impossibilitant que es puguen realitzar creus de trens i per tant deixant el “cantó ferroviari” entre Conca i Utiel, mes de 120 km, sense cap estació operativa, la qual cosa condicionaria el servei i obligaria a una nova reducció del mateix si es produeix el tancament d’aquesta estació.

Per tot això, des de les plataformes convocants i les que donen suport a aquesta mobilització, demanem a tota la ciutadania, i sobretot a les persones usuàries, que acudisquen a aquestes concentracions, així com a les que es convocaren a final del mes de març en l’estació d’Utiel, i en la Estació del Nord, de València, i la marxa ciclista-reivindicativa que recorrerà Utiel i Camporrobles el mes d’abril, per a demanar també la reobertura, rehabilitació i un servei intermodal que facilite el transport de bicicletes, com a complement social i alternativa turística i econòmica de la zona. La bici i el tren, es complementen perfectament i el seu ús compartit és clau en un futur sostenible.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*