La regidoria de Transparència presenta la plataforma “On van els meus impostos” de l’Ajuntament de Xest

Sonia Pérez y José Vicente Guijarro durante la presentación de "a dónde van mis impuestos".
Sonia Pérez y José Vicente Guijarro durante la presentación de "a dónde van mis impuestos".

Post també disponible en: Castellano

Sonia Pérez y José Vicente Guijarro durante la presentación de Dónde van mis impuestos.
Sonia Pérez i José Vicente Guijarro durant la presentació de On van els meus impostos.

Al web cheste.dondevanmisimpuestos.es la ciutadania podrà consultar la informació pressupostària dels últims 6 anys

El passat divendres 23 de novembre, el saló de plens de l’Ajuntament va acollir la presentació de la plataforma On van els meus impostos – Xest (cheste.dondevanmisimpuestos.es), una iniciativa de transparència que consisteix en una adaptació del web d’àmbit nacional On Van Els meus impostos, www.dondevanmisimpuestos.es, desenvolupada per la fundació Civio, ja implantada en nombroses comunitats autònomes i ajuntaments de tot Espanya.

Seguint un menú de navegació molt intuïtiu o utilitzant un cercador, la ciutadania podrà trobar partides de despesa concretes, fins i tot sense saber prèviament a quin programa pressupostari pertanyen. A més, els chestanos i chestanas podran comprovar qui són els principals proveïdors de l’Ajuntament: quins serveis ha contractat el consistori i a quines empreses. La informació es mostrarà a nivell de factura i es podrà consultar per àrea. També comptarà amb l’apartat El que tu aportes, en el qual els contribuents podran consultar de forma aproximada com es distribueixen els diners que aporten amb els seus impostos.

“Aquesta eina permet que tota la ciutadania pugui interpretar i comprendre com es distribueixen i inverteixen els pressupostos municipals; és a dir, on es destina tot allò que aporta a les arques públiques amb els seus impostos. A través del web cheste.dondevanmisimpuestos.es és possible conèixer i veure els pagaments a tercers, proveïdors i factures de l’Ajuntament; a més de consultar de manera fàcil el pressupost de què disposa cada regidoria i el percentatge dels impostos que es destina a elles. Per exemple, una persona que els impostos sumen un total de 500 euros, tenint en compte el que paga d’IBI, impost circulació i altres; podrà veure exactament quant va a Esports, a Festes o a qualsevol altra àrea “, explicava el regidor de Transparència, José Vicente Guijarro.

La regidoria de Transparència i la Fundació Civio han col·laborat en la posada en marxa d’aquest projecte per aconseguir que la informació sigui fàcilment comprensible, tant per a persones sense coneixements pressupostaris previs com per als que volen aprofundir més en la gestió econòmica del consistori. “En el cas de Xest, la població tindrà a la seva disposició la informació pressupostària dels últims 6 anys, de 2013 a 2018. Aquesta informació recull dades de planificació i d’execució pressupostària i en els pròxims dies començarà a estar disponible una secció de pagaments “, explicava Sònia Pérez, representant de Civio. “A Xest, m’hagués agradat comptar amb més participació en l’acte de presentació de divendres, però igualment espero que la informació sobre l’existència d’aquest recurs arribi a tota la ciutadania i els veïns i veïnes s’animin a utilitzar-lo. Per la nostra experiència en altres municipis, la resposta sol ser molt bona; en tenir un accés a la informació tan senzill, la gent, que al principi pot entrar a buscar una informació molt concreta que li pertoca a nivell personal, acaba entrant cada vegada més sovint i la plataforma es converteix en un canal de consulta freqüent per la població “.

Tal com explicava Pérez, la informació del web de Xest s’actualitzarà de forma quadrimestral a partir de la documentació que generi l’Ajuntament pel que fa a aspectes pressupostaris.

“Des de la regidoria de Transparència el que es pretén és no amagar cap dada ni informació a la ciutadania, ja que aquesta informació és un dret propi de tots i totes. Així mateix, és una manera de mostrar la gestió que realitzem els regidors i les regidores que composem l’equip de govern “, apuntava Guijarro. “L’Ajuntament de Xest ha de ser totalment obert i cristal·lí per a tots els i les ciutadanes. La missió dels regidors i regidores és treballar per la millora del benestar col·lectiu, som gestors de la cosa pública i, per això, hem de ser molt escrupolosos per a gastar-ho. Per tant, la ciutadania ha d’exigir transparència i honestedat en els nostres càrrecs polítics, ja que ens trien per a això “.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*